Connect with us

Ştiri din Sălaj

Mai mulţi elevi de la o şcoală din Zalău, invitaţi la Prefectura Sălaj


Tinerii de azi sunt Europa de mâine. Dar pentru asta, ei trebuie să înțeleagă cum s-a clădit Europa de ieri, dar și ce înseamnă Uniunea Europeană în prezent


În acest context, o clasă de elevi de la Școala Gimnazială ‘Mihai Eminescu’ din Zalău a fost invitată, miercuri, 9 mai, de Ziua Europei, la sediul Instituției Prefectului Județului Sălaj pentru a afla mai multe despre modul în care s-a format Uniunea Europeană și valorile ei, dar și despre instituțiile europene.

Întâlnirea cu tinerii a fost deschisă de prefectul Florin Florian, care le-a precizat faptul că ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români, respectiv proclamarea independenţei de stat a României în 1877, Ziua Victoriei, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, dar şi Ziua Europei, care aminteşte de declaraţia istorică din 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, considerată data de naştere a Uniunii Europene.

‘Cred că din cele două războaie mondiale comunitatea internațională a tras o concluzie: nu mai avem nevoie de război. Pentru voi, generația tânără, acest lucru trebuie să vă rămână în conștiință și, pe parcursul anilor care vor trece, în formarea voastră profesională și umană, să dați sensuri mai accentuate dorinței de pace în lume’, a precizat prefectul Florin Florian.

Despre această triplă semnificație a vorbit, pe larg, cercetătorul științific de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Marin Pop, pentru ca mai apoi managerul public al Instituției Prefectului, Iulia David, a prezentat mai multe informații despre actuala structură și modul cum funcționează în prezent Uniunea Europeană și instituțiile europene.

La final, elevii ne-au împărtășit impresii din călătoriile pe care le-au avut în diferite țări din Europa, fiecare dintre ei primind broșuri și alte materiale despre Uniunea Europeană, puse la dispoziție de Biroul de Informare al Parlamentului European din România, Reprezentanța Comisiei Europene în Români și Centrul Europe Direct Transilvania de Nord.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj