Connect with us

Ştiri din Sălaj

CAMPANIA „TINERII SĂLĂJENI ÎN PARLAMENT”


Implicarea tinerilor în procesele democratice reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale statelor moderne.


  • Conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cele 1.2 miliarde de tineri la nivel global demonstrează constant faptul că populația tânără are potențialul de a deveni un factor de decizie determinant în ceea ce privește dezvoltarea mentalităților civice!
  • Agenda 2030, ce include și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă reprezintă un proiect de mare anvergură derulat de Organizația Națiunilor Unite care își propune, printre altele, o mai mare implicare a tinerilor în politicile de dezvoltare ale statelor.
  • Educația civică în unitățile de învățământ a constituit primul pas în procesul de familiarizare al tinerilor cu ceea ce înseamnă funcționarea statutului de drept din România, însă de multe ori informațiile primite de către elevi nu se materializează în experiența practică.
  • Astfel, Asociația Sălăjenii Contează dorește să contribuie la procesul educațional prin desfășurarea unei campanii de conștientizare a rolului Parlamentului în arhitectura instituțională a democrației românești și identificarea provocărilor instituției în ceea ce privește relaționarea cu cetățenii: cum văd tinerii activitatea parlamentară?
  • Pentru îndeplinirea acestui obiectiv am propus lansarea unui concurs de eseuri cu tema „Parlamentul României în secolul XXI: provocări și vulnerabilități” în care elevii claselor a X-a și a XI-a din cadrul liceelor sălăjene vor trebui să prezinte o imagine de ansamblu a acestei instituții alături de propuneri pentru îmbunătățirea activității de relaționare cu cetățenii. Data limită până la care pot fi trimise eseurile pe adresa de e-mail: salajeniiconteaza@yahoo.com este 25 mai 2018.
  • Cele mai creative 30 de eseuri ale elevilor participanți, selectate de un juriu neutru format din cadre didactice, reprezentanți ai Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și ai Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Sălaj vor beneficia de o premiere sub forma unei excursii la Parlamentul României, care va include și vizitarea unor alte obiective de interes din România.
  • Ajunși la București, câștigătorii vor avea ocazia de a face un tur al acestei instituții și vor observa la fața locului care sunt procedurile parlamentare specifice, având și o întâlnire cu deputatul sălăjean Lucian Bode, președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.
  • Sperăm ca acest proiect să atragă cât mai mulți participanți care vor avea parte de o experiență unică vizitând una dintre cele mai importante instituții ale țării.

 

* Scurtă prezentare a Asociației:

Platforma Sălăjenii Contează a fost fondată în 2015 cu scopul de a oferi rampă de lansare civică pentru cetățeni, prin oportunitatea de a participa la procesul decizional. Aceasta a derulat până acum diverse proiecte la nivel local (proiecte lansate pe platformă de către cetățenii din Zalău, dar și din județ, campania de conștientizare a importanței exercitării dreptului de a vota etc). În ceea ce-i privește pe tinerii sălăjeni, primul mare proiect al Platformei a fost reprezentat de „Bursele 10 pentru Sălaj”, adresat tinerilor sportivi sălăjeni. Din acest an, Platforma online se transformă în Asociația Sălăjenii Contează prin care ne propunem să îmbogățim scopurile acesteia, derulând și o serie de proiecte care au ca scop dezvoltarea comunității sălăjene și promovarea valorilor locale.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj