Connect with us

Editorial

Să spunem “STOP!” violenţei

Nu a trecut nicio săptămână de la abordarea lipsei de fair play în sportul din Sălaj şi mă văd nevoit să vorbesc din nou despre acest subiect. Am vorbit de lipsa de fair play a sportivilor, dar acum mă văd nevoit să vorbesc despre huliganii care se cred suporteri ai unor echipe. Da, nu am greşit. Vorbesc despre golanii şi nemernicii care nu ştiu să-şi stăpânească frustrările şi îşi arată muşchii în faţa unor oameni în vârstă sau în faţa unor copii tineri lipsiţi de apărare. Vorbesc despre acei nemernici care lovesc mişeleşte un arbitru sau un finanţator de echipă sau chiar un primar, doar pentru că nu îi place lui, om cu muschi şi fără minte, cum a decurs un joc de fotbal sau mai ştiu eu din ce ramură sportivă. Nu conteaza că echipa lui favorită a fost neputincioasă, nu contează nimic, mereu este altcineva vinovat.

Aceste violenţe trebuie stopate, dar aceste violenţe nu pot fi oprite atâta timp cât mai marii comisiilor sau uneori chiar autorităţile muşamalizează astfel de situaţii doar pentru faptul că nu dă bine pentru imaginea comunei sau pentru că ar putea fi oprită finanţarea echipei şi în astfel de situaţii echipa se retrage din campionat. Să se retragă domnilor conducători de Asociaţii Judeţene pe disciplină de sport. Să se retragă şi să rămânem cu două sau trei echipe. Să nu mai promovăm violenţa şi să luptăm pentru un sport curat. Nu avem nevoie de violenţă. Avem şi aşa destulă violenţă în viaţa de zi cu zi. Cu siguranţă sportul are de pierdut odată cu dispariţia unor echipe sau a unor cluburi, dar dacă acestea au în jurul lor oameni violenţi care nu au nimic în comun cu activitatea sportivă atunci putem să ne debarasăm de ele. Decât mulţi dar proşti, mai bine puţini şi de calitate.

Dacă facem o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în ultimele ediţii de campionat ale Ligii a IV-a şi a V-a din judeţ avem câteva cazuri de arbitri agresaţi. Nu am urmărit exact măsurile luate, dar la un asemenea nivel cei care devin agresivi nu se numesc sportivi ci huligani şi trebuie excluşi pe viaţă din activitatea sportivă. Doar aşa se poate stopa violenţa pe terenurile de sport şi trebuie să facem totul pentru ca sportul să redevină un spectacol plăcut, de calitate. Oprirea violenţei trebuie să pornească de la conducătorii Federaţiilor şi Asociaţiilor sportive, iar autorităţile în măsură ar trebui să se sesizeze şi să-i interzică pe cei violenţi de la evenimentele sportive şi chiar de la cele publice.

Din păcate la noi lucrurile se mişcă încet, iar despe o lege împotriva huliganilor, aşa cum există în Anglia  nu cred că poate să fie vorba pentru că, nu-i aşa, politicienii români sunt preocupaţi de legi în care îşi creează lor beneficii şi salvarea pielii în cazul unor eventuale abuzuri şi nu de legi care să fie în beneficiul celor care i-au votat şi i-au trimis în parlament să le apere interesele.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial