Connect with us

ALTE SPORTURI

Șahiști care excelează și în alte jocuri

În ultimii ani, jucătorii de top din lumea şahului au căutat noi modalităţi de a-şi utiliza abilităţile avansate de strategie. Aşadar, nu este nici o surpriză să vedem maeştrii jucând jocuri de strategie cu cărţi şi unii dintre ei chiar având performanțe grozave.

Înrădăcinat în natura sa, jocul de şah are o componentă strategică ce poate fi asemănată cu cea utilizată în planificarea unei bătălii de război. Deşi una dintre primele variante ale jocului de table îşi are originea în Roma Antică, povestea jocului de şah are un început incert, unii cercetători speculând că ar fi fost inventat în Asia. În ciuda istoriei celor două jocuri, în zilele noastre acestea pot fi întâlnite în aceeaşi cutie de lemn, chiar dacă nu prezintă multe similarităţi. Numele jocului de Şah provine din cuvântul persan „shah”, care înseamnă „rege” şi reprezintă de asemenea cea mai importantă piesă din joc.

Radu Dănuț – un cunoscut jucător de şah din Galaţi, şi-a demonstrat capacităţile strategice în jocul de cărţi Texas Hold’em şi a reuşit performanţa de a se clasa pe locul doi în cadrul competiţiei Million Nova Gorica din Slovenia, în luna Februarie. Acesta mai are în portofoliu terminarea unui turneu important din Bucureşti pe locul doi, iar unul din Veneţia finalizat pe locul 6. Mai mult decât atât, pasiunea acestuia pentru joc i-a adus un total de peste 160 de mii de dolari prin intermediul unei platforme online de joc.

Însă, acesta nu este singurul şahist care a ales să exploreze domenii diferite cu succes. Unul dintre cei care l-au influenţat pe Magnus Carlsen – cel ce ocupă momentan poziţia numărul 1 mondial la șah – a fost Simen Agdestein. Acesta nu numai că era un bun jucător şi antrenor de şah, ci a excelat şi într-un domeniu rar întâlnit în acelaşi context – fotbalul.

În cadrul carierei sale de fotbalist profesionist, acesta a figurat la echipa naţională a Norvegiei, pe punctul de atacant. În prezent, Agdestein are lansate mai multe cărţi, inclusiv biografia lui Carlsen, pe care l-a antrenat în trecut. În ceea ce priveşte rezultatele sale din şah, acesta a fost recunoscut ca grandmaster şi a câştigat 7 titluri de la campionatele de şah din Norvegia, cel mai recent fiind din 2005.

Ivan Lendl a fost un mare jucător de şah ce ulterior a făcut performanță într-un sport ce implică o formă fizică bună – tenisul. Crescut într-un mediu competitiv în care jocul era văzut că fiind unul nobil și esențial, acesta a fost cu mult peste nivelul mediu al jucătorilor de şah. În cariera sa din tenis, acesta a deţinut numărul 1 mondial pentru mai bine de 270 de săptămâni, în perioada anilor 80’. Pasiunea sa pentru şah a fost dată din generaţie în generaţie, tatăl său fiind de asemenea prezent la competiţii de top.

Acestea au fost doar câteva exemple care să întărească regula că o minte dezvoltată jucând şah este una ce posedă abilităţi strategice ce pot fi aplicate cu succes înalte domenii, chiar şi în unele ce implică dexteritate şi forţă fizică. Fiind un joc bazat pe matematică, rezolvarea problemelor de orice natură capătă un alt sens pentru un maestru de şah, deseori fiind cu câţiva paşi înainte, în orice situaţie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ALTE SPORTURI