Connect with us

DIVERSE

Drept la replică

Comisia Judeţeană a Arbitrilor Sălaj, constată cu surprindere, că o persoană oficială care face parte din această structură, într-un editorial publicat în ziarul dumneavoastră din data de 28.02.2018, face unele afirmaţii neadevărate, scoase din context şi care lezează imaginea şi activitatea CJA Sălaj. E greu de crezut că un singur om cunoaşte în totalitate situaţia în acest domeniu şi că este deţinătorul adevărului. În acest sens, dorim să aducem câteva precizări.

Performanţa lui Ferencz Tunyogi, este într-adevăr una extraordinară şi nu poate decât să ne bucure, dar afirmaţia că în ultimii ani arbitrajul sălăjean, la nivelul primelor două ligi, a trăit doar prin performanţele lui, este neadevărată şi jignitoare pentru ceilalţi doi arbitri care fac parte din loturile ligii 1 şi 2. Delegarea acestora a fost în media delegărilor arbitrilor care fac parte din cele două loturi, nu ocazională. Am fi foarte bucuroşi cu toţii, să mai avem 1-2 arbitri în primele două loturi şi să primească delegări ocazional.

O altă afirmaţie, de asemenea falsă, este că numărul arbitrilor a scăzut “periculos”. Concret, în 2016 erau în cadrul CJA Sălaj un număr de 61 de arbitri, iar la ora actuală vorbim de 74 de arbitri… diferenţa e sesizabilă credem. De asemenea, în ultimii 3 ani, în cadrul şcolii de arbitri din Sălaj, aproximativ 90 de noi tineri arbitri au absolvit cursurile acesteia, cu un vârf în 2016, când 41 de cursanţi au devenit arbitri. Acest lucru a fost remarcat şi de câţiva membri ai CCA şi a plasat judeţul Sălaj printre primele locuri într-un top pe ţară.

Afirmaţia că doar doi arbitri au îndeplinit condiţiile minime în cadrul Programului de Dezvoltare, este parţial adevărată şi e scoasă din context. În urma testelor din prima fază a  programului, în 2017 doar cei doi au reuşit să realizeze baremele minime impuse  de CCA şi au trecut în faza următoare, dar la nivel judeţean, au fost un număr mai mare de candidaţi. Acest program presupune promovarea vârfurilor, a calităţii, nu a cantităţii! Numărul minim de locuri alocat unui judeţ pentru acest program, nu înseamnă obligativitatea de a şi ocupa acele locuri, dacă nu ai candidaţii care să treacă peste ştacheta impusă de CCA şi CJA. Noi nu vrem să fim în situaţia altor judeţe, care au trimis arbitri la testele organizate regional şi nu au reuşit să le treacă. Datorită şi acestui motiv, arbitri ştiind că cerinţele sunt ridicate, o parte din cei care aveau dreptul nu s-au prezentat la teste, iar CJA Sălaj nu doreşte să trimită arbitri care nu se ridică la nivelul impus, doar de dragul de a ocupa nişte locuri. Datorită interesului tot mai scăzut al tinerilor pentru arbitraj şi a altor factori, e foarte greu să găseşti an de an 10 arbitri şi asistenţi la nivel de judeţ, care să îndeplinească aceste condiţii, ele nefiind  tocmai uşoare. Acest lucru e dovedit şi de faptul că judeţe cu tradiţie mai mare în fotbal şi în arbitraj, nu au reuşit în anumiţi ani să nominalizeze niciun arbitru în acest program, iar la examenele de promovare în  liga a 3-a, în ultimii ani s-a observat un nivel tot mai scăzut al celor care se prezintă la acest examen, deci vorbim de un anumit regres la nivel naţional.

Faptul că în anumite situaţii de forţă majoră a fost nevoie ca unii arbitri să arbitreze două jocuri într-o zi, nu e o situaţie care să ne mulţumească, dar din respect pentru echipe şi pentru competiţie, am încercat mereu să asigurăm cele mai bune arbitraje şi cei mai buni arbitri, iar acest lucru s-a făcut cu acordul lor. Trebuie ţinut cont însă şi de faptul că în 2014 erau 15 jocuri pe etapă la nivelul judeţului, iar acum sunt 21… deci din start vorbim de 24 de arbitri în plus la o etapă, iar jocurile disputate sâmbătă nu sunt o certitudine etapă de etapă. Având în vedere şi că unii dintre arbitri experimentaţi au renunţat la această activitate, iar cei care vin din urmă sunt foarte tineri şi e greu să ajungă la un nivel ridicat într-un an, au fost şi situaţii de acest fel, dar acest lucru s-a întâmplat tot mai rar în ultimul sezon şi dorim să îl eliminăm.

CJA Sălaj nu a renunţat în ultimii ani la niciun observator competent şi de valoare, este o altă afirmaţie neadevărată. Dorim să aducem în cadrul corpului de observatori persoane care provin din rândul foştilor arbitri sau fotbalişti, nicidecum nu intenţionăm să renunţăm la ei. Cei care au renunţat, au făcut-o din propria dorinţă.

Zvonul “pe surse” că s-a dorit aducerea la conducerea CJA a unor persoane din afara judeţului, este hilar şi îl tratăm ca atare!

În concluzie, CJA Sălaj nu doreşte să intre în polemici cu nimeni, ne asumăm criticile atunci când este cazul, dar dorim, în aceeaşi măsură, să ne fie respectată munca şi să nu mai minimalizăm eforturile depuse de toţi cei implicaţi în bunul mers al activităţii arbitrilor. În acest moment, prioritatea noastră este atragerea spre arbitraj  a cât mai multor tineri şi fotbalişti din judeţ, promovarea celor care aspiră la loturile divizionare şi asigurarea unor arbitraje cât mai bune.

Am fi bucuroşi dacă d.l ofiţer regional ar fi mai preocupat de dezvoltarea arbitrajului judeţean, pentru că rolul dânsului nu este doar de numire a ofiţerului judeţean. Faptul că în ultimii 3 ani au promovat 5 arbitri la Liga a 3-a, că într-o statistică la nivel naţional suntem pe locul 11 ca număr de arbitri divizionari şi că preconizăm, după o muncă asiduă, să avem peste 30 de cursanţi la şcoala de arbitri care începe peste două săptămâni, arată că totuşi se munceşte, ar fi greşit să vorbim doar despre lucruri negative.

Pe această cale, lansăm din nou invitaţia şi rugămintea, ca fiecare delegat sau club din cadrul AJF Sălaj, să-şi încurajeze jucătorii şi să-i îndrume, pe cei care doresc, spre această frumoasă meserie, pentru că sunt foarte multe exemple de foşti fotbalişti care au ajuns mari arbitri, şi poate fi începutul unei cariere frumoase pentru oricare dintre ei. Îi asigurăm că e mai uşor, cu muncă şi seriozitate, să ajungă la un nivel superior prin arbitraj.

CJA Sălaj

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVERSE