Connect with us

Editorial

Încet, dar sigur, rămânem fără performeri

Situatia sportului de performanţă din România devine din ce în ce mai alarmantă.

Dacă ne uităm la ce se întâmplă în sporturile de echipă din ţara noastră cred că foarte rar găseşti o echipa din primul eşalon al oricărei discipline sportive care să nu aibă în lot cel puţin un jucător sau jucătoare din afara graniţelor ţării. Excepţie este cea mai titrată echipă din Sălaj, HC Zalău, grupare care face o figură frumoasă în Cupele Europene în acest sezon.

Da, rămânem fără performeri pentru că aducem în campionatul din ţara noastră jucători străini care de multe ori sunt sub valoarea jucătorilor noştri, iar un caz foarte elocvent a fost cel din tabăra campioanei la volei masculin. Încet dar sigur, Rareş Bălean şi-a arătat clasa şi a scos “stranierul” din echipă, iar mai apoi acesta a plecat cu coada pe spinare de la Zalău.

Este trist ce se întâmplă în sportul din ţara noastră, iar şi mai trist este faptul că nimeni nu vrea să înţeleagă faptul că jucătorii străini dăunează grav dezvoltării sportivilor români. Ce nu înţeleg nimeni este faptul că aceşti sportivi de pe alte meleaguri decât cele mioritice nu ar veni în România dacă ar fi cu adevărat valoroşi. Bine, mai sunt şi exceptii, dar acestea sunt extrem de rare. La noi vin sportivi de mâna a doua în cel mai fericit caz, iar aceşti jucători nu prea au cum să ridice nivelul campionatelor din ţara noastră pentru că de multe ori sunt cu mult sub nivelul sportivilor români.

Chiar dacă mă repet, un mare rău sportului românesc îl fac autorităţile locale şi judeţene care sprijină financiar astfel de practici în dauna copiilor noştri. Dacă se doreşte cu adevărat să ajungem să avem din nou performanţe şi rezultate cum se obţineau înainte de 1989 şi chiar şi mai apoi, atunci trebuie să acordăm mai multă atenţie infrastructurii pentru că numai având o infrastructura bine pusa la punct se pot dezvolta copiii pentru a mări aria de selecţie la diferitele discipline sportive.

Rămânem fără performeri şi din cauza faptului că nu avem o educaţie prea buna pentru sport. Părinţii trebuie să-şi îndrume copiii spre terenurile de sport şi să-i încurajeze să practice o anumită disciplina sportivă, indiferent care ar fi ea. Doar aşa se poate crea o bază de unde să se pornească selecţia viitorilor performeri.

Sunt multe lucruri sinple care pot duce la redresarea sportului din România, dar toate acestea se pot face doar dacă punem toţi umărul la redresarea performanţei, iar când spun toţi mă refer la copii, părinţi, consilieri locali şi judeţeni, angajaţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, etc.

Doar împreună putem reuşi, dar acest împreună înseamnă lăsarea la o parte a tuturor intereselor personale, politice sau mai ştiu eu de care, împreună înseamnă toţi cei cu inima română!

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial