Connect with us

DIVIZIA A1

Bugetul? Cât este bugetul?

Timpul se scurge uşor şi vine şedinţa de aprobare a bugetului pe 2018. La noi întrecerile sportive se vor încheia după votarea acestui buget şi nu avem de unde să ştim dacă ramurile de sport care absorb cei mai mulţi bani de la bugetul local şi judeţean îşi vor atinge obiectivele, astfel că foarte probabil robinetul o să curgă din nou din belşug.

Ce vreau eu să vad este cum o să voteze aleşii noştri bugetul pentru sport şi în special pentru echipa de volei. Încet, încet au început să cadă capete, dar problema este că nu cad toate capetele.

Marian Constantin a fost sau s-a sacrificat şi a demisionat. Adrian Feher şi-a reziliat contractul şi a pleact la una din principalele concurente ale echipei zălăuane, dar tare am impresia că înca cel mai bun libero român a plecat de la echipa sătul de toată dictatura despre care se vorbeşte că ar exista la echipă.

Din păcate, nicio precizare privind episodul Bosnia, şi, din păcate, mă gândesc cu groază la faptul că aleşii locali o să ridice din nou mâna şi vor vota o sumă exorbitantă pentru echipa de volei în condiţiile în care nu se ştie cine a dictat capitularea în Bosnia şi nici de ce cu un buget mai mare decât anul trecut echipa este în acest moment unde este.

Sunt multe întrebări fără răspuns, iar principalul om care ar trebui să iasă în faţă să facă câteva precizări, primarul Ionel Ciunt, tace şi se bucură de faptul că exista un singur om care scrie în presă şi se leagă de el mereu. Da. Aşa este. Din păcate în presa noastră se face totul cum se face. Hai să nu supărăm pe “X” sau pe “Y” pentru că nu îşi mai face reclamă la noi dacă scriem despre el sau aşa şi pe dincolo. Nu “fraţilor”! Nu aşa se procedează. Dacă vrem cu adevărat schimbare şi corectitudine trebuie să luăm taurul de coarne.

Dacă suntem cu adevărat presă liberă începem să urmărim subiectul şi să scriem până cedează aceşti şmecheri care ne iau de proşti. Da. Noi suntem proşti. Noi cei care scriem odată şi apoi ne culcăm pe o ureche. Nu aşa se procedeaza! Presa este a şaptea putere în stat dacă este presă cu adevarat.

Dacă scriem doar de dorul lelii şi apoi ne dăm la o parte că aşa şi pe dincolo atunci nu suntem presă. Atunci mai bine închidem ogradă şi ne lăsăm de-a joaca de-a presa. Presa trebuie să urmărească, să corecteze greşelile care se fac. Oamenilor le este frică de presă, iar când le este frica caută să bage pumnul în gură. Prima dată merg la patron, apoi caută alte soluţii, iar dacă nicicum nu merge a doua zi cumpară toate ziarele sau mai rău… acestea dispar cu desăvârşire.

În Sălaj au fost mai multe astfel de situaţii. Au fost şi sunt ştiute multe cazuri în care toate ziarele s-au vândut la prima oră şi nu a mai rămas niciunul, dar nimeni nu are curaj să spună concret.

Au fost de-a lungul timpului fel şi fel de anunţuri sau articole publicate în presă, dar la aflarea veştii că sunt terfeliţi pe paginile de ziar, cei implicaţi în scandaluri au cumpărat toate ziarele de la unicul distribuitor de presă din Sălaj.

Bine, multe s-au petrecut cu mult timp în urmă, dar trebuie să se termine cu astfel de practici. Trebuie ca cei care scriu la ziar să o facă fără teamă, iar patronatul să nu se implice în munca celor care scriu deoarece, până la urmă semnatarul articolului răspunde pentru ceea ce scrie.

Mai mult de atât, dacă vrem ca presa să fie echidistantă trebuie să ne oprim din prostituia existentă în presa de azi (cel puţin la nivel de Sălaj). Trebuie să înceteze practica aceea de a scrie la 2-3 ziare sub diferite pseudonime sau să se  lucreze în presă şi la o instituţie de stat.

Oare cum poţi să fi echidistant ca şi ziarist faţă de o instituţie sau faţă de o terţă parte din domeniul tău jurnalistic când tu primeşti salariul de la cel despre care faci ştiri?

Este ruşinos ceea ce se întâmplă în presa sălăjeană dar şi în felul în care este gestionat sportul şi banul public, tocmai de aceea vreau să trag un semnal de alarmă acum, când nu este prea târziu şi să întreb, BUGETUL, CUM VOTAŢI BUGETUL? La sport, că în rest…

loading...
loading...
Loading...
4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVIZIA A1