Connect with us

ARTE MARTIALE

SPECIAL. Pal Brigitta, karatista ce face “legea” şi în uniforma de jandarm. GALERIE FOTO


Multiplă medaliată la Campionatele Naționale, devenită şi campioană europeană, sportiva de la CS Terra Kid Zalău care se remarcă pe tatami de mai bine de 10 ani vrea să urmeze o carieră strălucită şi în viaţa militară. “Mă simt grozav în uniformă. Nu sunt de acord cu principiul <uniforma îţi dă putere>. Nu vrem să dovedim ce puternici suntem noi, acum ca avem uniforme, din contră, suntem oameni în slujba oamenilor”, spune cu mândrie proaspăta “jandarmeriță”


Încă de când era micuţă, Pal Brigitta Gabriela (n. 31 Mai 1999) a avut o viaţă activă, astfel că la vârsta de 7 ani a ajuns deja pe tatami, fiind legitimată la CS Terra Kid Zalău. Sub îndrumarea campionului Călin Marincaş, Brigitta a muncit mult, iar rezultatele nu au întârziat în competiţiile de karate tradiţional. Astfel, simpatica karatistă a devenit una dintre cele mai importante componente a clubului condus de Remus Cliţan. 

După mai multe clasări pe podium la concursuri interjudeţene, sălăjeanca noastră a început să “strălucească” şi la întrecerile de mare anvergură, devenind medaliată la Campionatele Naţionale, dar şi la Campionatele Europene, în anul 2016 devenind şi campioană europeană.

“Până la această oră, am în palmares exact 33 de medalii, dintre care 23 sunt câştigate la competiţii naţionale, trei la Balcaniadă, iar şapte la competiţii europene. Sper ca la vitrina cu trofee să pot adăuga şi alte distincţii importante”, spune Pal Brigitta.

Prestaţiile sale de pe tatami i-au adus şi mai multe nominalizări  în clasamentul celor mai buni sportivi ai Sălajului, fiind clasată de trei ori consecutiv în acest top.

După mai bine de 10 ani de activitate, în care a participat la aproximativ 100 de competiţii din ţară şi străinătate, sportiva crede că cea mai importantă performanţă este medalia de la Campionatul European de Karate Fudokan din Cracovia (Polonia). Cea mai plăcută experienţă a fost însă cea din anul 2014,  atunci când a participat la primul Campionat European.

“Competiţia a avut loc în România, chiar de ziua mea, şi am devenit pentru prima dată campioană europeană în proba de fuku-go. Pot considera această probă ca fiind preferata mea, deoarece cuprinde atât kata, cât şi kumite”, precizează karatista.

Pal Brigitta vrea să precizeze că aceste performanţe nu s-ar fi putut realiza fără aportul antrenorului său, pe care îl consideră şi modelul său în plan sportiv.

“Îmi iubesc mult antrenorul, echipa şi sportul pe care îl practic. Îi sunt datoare antrenorului meu – Călin Marincaş, care m-a adus la acest nivel, el fiind şi modelul meu în sport. Nu cred că i-am mulţumit niciodată pentru tot ajutorul, dar pe această cale doresc să îi spun că îi sunt recunoscătoare şi îi voi fi mereu, că m-a învăţat şi antrenat, cu severitate de multe ori, severitate pe care azi o consider necesară, pentru a construi un bun sportiv”, ne-a mărturisit simpatica sportivă.

Astfel, anul trecut, în momentul în care Călin Marincaş şi-a înfiinţat propriul club sportiv, Pal Brigitta şi-a urmat mentorul, legitimându-se la CS Seiko Zalău, pentru care a şi cucerit primele medalii, la Naţionale, dar şi la Campionatele Balcanice.

Pentru tânăra sportivă, 2017 a fost un an de cumpănă şi în plan profesional. Astfel, Pal Briggita a reuşit să îşi vadă visul cu ochii, deoarece ea a fost admisă la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Petru Rareş” din Fălticeni.

Sălăjeanca a făcut primele cursuri, iar din 8 ianuarie a început un stagiu de practică ce durează patru luni. Ulterior, se va reîntoarce la şcoala militară din Moldova, pentru ultimele trei luni din anului şcolar, iar apoi va intra în “pâine”.

“La Fălticeni am întâlnit o mulţime de oameni frumoşi, comandanţii noştri fiind oameni foarte înţelegători, pe care îi admir. Am descoperit o altă latură de-a mea şi felul în care îmi voi trăi viaţa de acum înainte. Îmi place nespus de mult în şcoala militară şi mi-am dorit mult să ajung acolo. Este multă ordine şi disciplina, lucruri cu care am fost obişnuita de mică, de la karate. Nu m-aş putea vedea, într-o facultate oarecare. În şcoala militară, este greu, dar este frumos, este o experienţă de viaţă, iar domnii profesori îşi fac treaba foarte bine. Am rămas uimită să văd ce oameni bine pregătiţi profesional se ocupă de noi. Sper că în viitor să mă ridic la nivelul lor. Mă simt grozav în uniformă. Nu sunt de acord cu principiul <uniforma îţi dă putere>. Nu vrem să dovedim ce puternici suntem noi, acum că avem uniforme, din contră, suntem oameni în slujba oamenilor. Ador sentimentul pe care îl am când port uniforma, adică acela de a reprezenta o instituţie respectată a statului, Jandarmeria!”, spune proaspăta “jandarmeriţă”.

Aşadar, sportiva de la CS Seiko Zalău vrea să urmeze o carieră militară, dar nu vrea să abandoneze şi activitatea sportivă de performanţă, precizând că vrea să continue şi artele marţiale.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE