Connect with us

DIVIZIA A1

INCREDIBIL. Iresponsabilitate sau rea voinţă ? Managementul banilor la Volei Municipal Zalău este unul defectuos    


Campioana României are cel mai mare buget din istoria sportului la fileu de la poalele Meseşului, suma ridicându-se la 3,4 milioane de lei, însă se pare că nu este gestionată corespunzător. Unii jucători sunt neplătiţi de 2 luni cu toate că în buget se observă clar cum suma destinată salariilor a crescut, deşi cei mai valoroşi şi totodată scumpi voleibalişi – Gontariu şi Valkiers – au plecat de la echipă. Au crescut inexplicabil şi alte cheltuieli: triplarea sumei dedicată alocaţiei de masă sau alocarea de bani pentru publicitate şi inscripţionări. Cu toate acestea, echipa antrenată de Marian Constantin a avut o primă parte de sezon ştearsă, cu multe evoluţii palide, care de fapt au şi dus  campioana până pe locul 4, la 7 puncte faţă de liderul Diviziei A1


Uniunea Salvaţi România trage un semnal de alarmă şi dezvăluie modul în care se cheltuiesc banii la echipa CS Volei Municipal Zalău. Juriştii din USR Sălaj au realizat o amplă analiză a bugetului echipei, pornind de la faptul că au aflat din presă informaţia conform căreia o parte dintre jucătorii campioanei nu şi-au primit drepturile salariale în ultimele luni.

Am pus întrebarea încă din titlu, pentru că nu găsim un răspuns la situaţia alarmantă în care se află echipa. Nu ştim dacă există o rea voinţă sau totul se petrece dintr-o mare iresponsabilitate. Spunem aşa, pentru că este nefiresc să pui la cârma unei echipe sportive, oricare ar fi ea, un conducător care nu a avut niciodată tangenţă cu acel sport.

“Una din echipele sportive finanţate din bugetul local al Primăriei Zalău este ACS Volei Municipal Zalău. În ultimele zile au apărut ştiri conform cărora o parte din jucătorii campioanei naţionale la volei masculin nu şi-au mai primit salariile pe ultimele două luni. Deoarece banii provin din bugetul local, deci şi din taxele şi impozitele plătite de zălăuani, am făcut o analiză a bugetului acestui club pe ultimii ani”, motivează cei de la USR acţiunea pe care au înteprins-o.


Cel mai mare buget din istoria voleiului sălăjean, pentru o echipă cu evoluții modeste și 
o sală din ce în ce mai goală!

Pornim această analiză prin a vă arăta faptul că bugetul echipei pentru sezonul competiţional 2017 – 2018 este cel mai mare din istoria voleiului de la poalele Meseşului, chiar dacă obiectivele sunt mult mai mici.

Dacă anul trecut, cu un buget de 3 milioane de lei, ţinta echipei a fost clasarea pe locul întâi. Anul acesta, cu un buget de 3,4 milioane de lei, adică cu 400.000 de lei mai mult, conducerea echipei se mulţumeşte şi cu o clasare pe locul 4 în Divizia A1!

“Un lucru este clar: ACS Volei Municipal Zalău are, în această ediţie, cel mai mare buget din istoria sa, mai mare cu 10 la sută decât în ultima ediţie de campionat”, susţin şi cei de la USR Sălaj.


INEXPLICABIL! Au plecat jucătorii cei mai scumpi dar bugetul de salarii s-a majorat

Lumea din jurul echipei de volei susţine că zălăuanul Adrian Gontariu şi belgianul Mathias Valkiers au fost cei mai costisitori jucători ai echipei, dar şi cam cei mai valoroşi. Cei doi aveau cel mai mare salariu şi au fost lăsaţi să plece de la Zalău, sub pretextul că în acest fel se vor face economii la bugetul de salarii.

În locul celor doi au fost aduşi alţi jucători din străinătate, care nu s-au remarcat încă în tricoul Zalăului. Mai mult, unul dintre ei – polonezul Pawel Adamajtis – a şi fost “tras pe linie moartă” de antrenorul Marian Constantin pentru jocul slab prestat.

Pe lângă polonezul Adamajtis, în vară la CS Volei Municipal au venit sârbul Filip Stoilovic, ucraineanul Pylyp Harmash şi bulgarul Dimitrov Dobromir ca să acopere golul lăsat de Adi Gontariu, Mathias Valkiers şi Karel Linz. Cei patru străini nu se ridică nici de departe la aşteptările iubitorilor de volei.

Ba mai mult, “puştiul” Rareş Bălean – zălăuan de-al nostru, îl ţine “rezervă de lux” pe Filip Stoilovici, un Stoilovici care primeşte un salariu mare, dar şi masă şi casă, totul din banii zălăuanilor.

Inexplicabil este faptul că, deşi jucătorii consideraţi a fi cei mai scumpi au “părăsit corabia”, bugetul pentru salarii din sezonul 2017 – 2018 este mai mare decât în sezonul precedent.

“Se observă clar că bugetul de salarii este cel mai mare din istoria clubului. Mai mult, plecând unii jucători cu vechime în echipă, bine plătiţi, fondul de salarii nu ar fi trebuit sa fie o problemă pentru plata sportivilor rămaşi. Ceea ce nu înţelegem este de ce în aceste condiţii, sportivii nu sunt plătiţi? Unde sunt acei bani care de fapt reprezintă drepturile jucătorilor pentru munca prestată? De altfel, se pare că aceasta a fost una din cauzele pentru care cel mai vechi component al echipei şi singurul voleibalist din istorie care a cucerit patru titluri naţionale la poalele Meseşului, se desparte de ACS Volei Municipal Zalău (n. r. – Adrian Feher)”, mai spun cei de la USR Sălaj.

Am analizat şi noi bugetul pentru salarii şi vă vom reda, în mod obiectiv, doar cifrele care se învârt în jurul echipei la acest capitol. Aşadar, în sezonul 2016 – 2017, când Volei Municipal a ajuns campioană, bugetul pentru salarii a fost de 2,42 milioane de lei, adică 526.570 de euro.

Pentru acest sezon, când ne mulţumim cu un loc patru în campionat, bugetul de salarii a crescut până la 2,51 milioane de lei, adică 546.333 de euro, cu 20.000 de euro mai mult decât stagiunea precedentă! Dacă mergem mai departe, putem vedea că în sezonul 2015 – 2016 bugetul de salarii a fost de doar 492.969 de euro.


În premieră, se cheltuie bani pentru publicitate şi inscripţionări

Atunci când CS Volei Municipal Zalău a fost Campioana României, adică în sezonul trecut, bugetul alocat pentru publicitate era zero lei! Noi credem că ar fi trebuit să fie o mândrie faptul că Zalăul are cea mai puternică echipă de volei din România şi ar fi fost apreciat un astfel de spot publicitar, chiar de promovare a oraşului. Nu s-a întâmplat aşa ceva.

În schimb, în acest sezon, când echipa se află abia pe locul 4, iar fanii sunt dezamăgiţi de jocul slab al campioanei, s-au alocat 7.000 de lei pentru publicitate. Nu înţelegem nici unde au ajuns aceşti bani, pentru că nu am văzut nicăieri în oraş o astfel de reclamă. Tot neînţeles este şi faptul că au fost alocaţi 25.000 de lei pentru tipărituri şi inscripţionări! Nici în sezonul trecut, nici în urmă cu două sezoane, nu s-au alocat bani la acest capitol de buget.

Nu ştim exact la ce au fost folosiţi aceşti bani, însă ne întrebăm dacă au fost utilizaţi şi pentru ca echipamentele să fie inscripţionate cu sigla “Sălăjeanul TV”, care de altfel ocupă o suprafaţă pe tricoul jucătorilor mai mare decât cea a finanţatorului principal Primăria Municipiului Zalău şi a acţionarilor.

Să mai spunem şi că acest post de televiziune este deţinut (într-un fel sau altul) de Dana Coţa – un fan al echipei, după cum se autocaracteriza într-o discuţie despre regulile pe care trebuie să le urmeze jurnaliştii prezenţi la meciurile echipei din Sala Sporturilor. Să spunem că tot doamna Coţa este şi soţia preşedintelui de la CS Volei Municipal Zalău.


Mâncare din belşug pentru CS Volei Municipal Zalău

Anul acesta, la echipa de volei s-a mâncat foarte bine. Spunem asta pentru că bugetul destinat pentru plata meniurilor membrilor din club s-a majorat cu 50.000 de euro faţă de sezonul precedent! Dacă anul trecut se consuma mâncare la echipă de doar 25.000 de euro, sezonul acesta masa este de trei ori mai scumpă, adică 75.0000 de euro!?!

Admitem faptul că s-au scumpit alimentele, dar oare nu tot atâtea guri de hrănit sunt? Nu ştim dacă e foarte “sănătos” ca şi soţia antrenorului – de exemplu – să servească masa împreună cu echipa şi nu ştim nici pe care bani mănâncă doamna Constantin, o doamnă Constantin care e nelipsită din loja Sălii Sporturilor, dar şi din intimitatea echipei.

Comparativ, să spunem că în sezonul 2015 – 2016 s-au cheltuit 178.991 de lei pentru alocaţiile de masă, iar în sezonul 2016 – 2017 a fost alocată suma de 116.526 de lei. În această stagiune, suma a ajuns la 343.980 de lei!


USR cere socoteală preşedintelui Vasile Coţa şi a primarului Ionel Ciunt

Pentru toate problemele majore de la echipă, clasarea modestă în clasament, jocul slab prestat de jucători, managementul ineficient al sumelor mari de bani – care au şi condus la situaţia în care unii jucători sunt neplătiţi – USR Sălaj cere ca preşedintele Vasile Coţa să iasă public şi să arate zălăuanilor cum se cheltuiesc banii plătiţi prin taxe şi impozite care ulterior au ajuns şi în vistieria clubului.

„Această finanţare din bani publici, fiind practic un contract între Municipiul Zalău, reprezentat prin d-l Primar Ionel Ciunt şi ACS Volei Municipal Zalău reprezentat prin d-l Coţa Vasile Marius, preşedinte şi manager general (inclusiv cu obiective competiţionale clare), aşteptăm cu interes poziţia Primăriei Zalău privind situaţia cheltuielilor efectuate la clubul sportive”, mai spun cei din USR Sălaj.

Alte amănunte pe acest subiect incendiar, în ediția ziarului Sportul Sălăjean, care în această săptămână a trebuit să apară joi, 11 IANUARIE.

loading...
Loading...
7 Comments

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in DIVIZIA A1