

Anca Sabou Neimet are doar 40 de ani şi mamă a două fetiţe. Este asistentă medicală la Spitalul Orășenesc “Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, iar anul trecut a fost diagnosticată cu leucemie
De mai bine de 20 de ani, Anca Sabou Neimet este asistentă medicală la Spitalul Orășenesc “Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, acolo unde și-a pus pasiunea şi priceperea pentru actul medical în sprijinul cetăţeanului.
“Eu am fost cea care ani la rând a alinat durerile oamenilor şi – sub nicio formă – nu am crezut că la 40 de ani va trebui să stau la pat şi eu să fiu pacientul”, îşi începe povestea o femeie din Şimleu Silvaniei, care acum un an putea spune că este împlinită şi fericită, atât în plan profesional, cât şi în viaţa personală. Mamă a două fete frumoase şi sănătoase (una de trei anişori şi una de nouă ani) şi femeia unui soţ iubitor, Anca putea spune că viaţa se poate trăi cu satisfacţie deplină…
Undeva în luna aprilie a anului trecut, chiar cu câteva săptămâni înaintea aniversării a 40 de ani de viaţă, şimleuanca nu s-a simţit foarte bine şi şi-a făcut analizele medicale la Spitalul Orăşenesc din Şimleu.
Rezultatele au fost foarte proaste, astfel că medicii au trimis-o de urgenţă la Clinica de Hematologie de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Diagnosticul a fost unul crunt: leucemie acută mieloidă.
Automat, a început chimioterapia şi la început totul a mers bine, iar rezultatele au fost de cele mai bune şi boala a intrat în remisie.
A început apoi patru cure de consolidare, dar la a treia femeia s-a simţit foarte rău şi a început să facă complicaţii şi doctorii au decis să renunţe la ultima cură de citostatice. Şi-a revenit, şi timp de trei luni s-a simţit bine, iar boala a rămas în remisie.
“Doctorii chiar au crezut că boala ar putea să fi dispărut, cu atât mai mult cu cât eu am o mutaţie genetice ce poate ajuta la acest fenomen. Înainte de Crăciun, însă, boala a recidivat şi acum am luat-o de la început cu tratamentul”, spune femeia în vârstă de 40 de ani.
Pentru aceasta, şimleuanca are nevoie de trombociţi, adică celule sangvine care au un rol important în coagularea sângelui. Altfel spus, e nevoie de o cantitate considerabilă de sânge, iar apropiaţii au făcut şi un apel umanitar către oamenii de bine.
“Cred că orice om sănătos ar trebui să doneze sânge. Acesta e un mod de a ajuta lumea, pe cei din apropiere şi nu numai”, crede Anca Sabou Neimet.
Dacă se vor regla problemele cu sângele şi dacă nu vor exista complicaţii, asistenta de la Spitalul din Şimleu ar putea reveni la o viaţă normală, deoarece dosarul a fost admis şi doctorii de la Clinica Fundeni din capitală ar putea realiza transplantul de măduvă osoasă.
Şi aici există, o mică problemă: căutatea unui donator compatibil de celule stem, deoarece fratele pacientei, nimeni altul decât Horia Neimet – un practicant de karate Qwan Ki Do, care a fost legitimat la CS Long Dau Şimleu Silvaniei, nu este compatibil. În aceste condiţii, doctorii au accesat liste internaţioale de donatori şi – în cel mai scurt timp – sălăjeanca să poată face transplantul.
“Pot aştepta două-trei luni, dar şi un an până când voi face transplantul. Între timp, m-am înarmat cu optimism şi chiar mi-am găsit o linişte sufletească. Totul s-a transformat în mine şi cred că acum sunt un alt om. E greu de exprimat în cuvinte starea mea”, a mai spus Anca Sabou Neimet.
Trebuie precizat faptul că se poate dona sânge la orice centru de donare sânge!
