Connect with us

Editorial

EDITORIAL: Performanţa se face cu efort, sacrificii şi muncă în echipă

Sportul a devenit o industrie în ultimii ani. Performerii din anumite ramuri sportive sunt plătiţi regeşte, iar performanţele sportive şi granitele unor timpi realizaţi de alergători spre exemplu, timpi care păreau de nerealizat, devin din ce în ce mai realistice. Toate acestea vin pe fondul dezvoltării tehnologiilor, dar şi a cercetătorilor. Performanţele sportive despre care am spus că în trecut păreau de nerealizat acum sunt realizabile datorită echipelor care se află în spatele eroilor din primul plan. Ce am mai observat însă este faptul ca, noi, românii, nu prea mai reuşim să ajungem în topurile ramurilor de sport care ne-au consacrat, iar acest lucru se datorează mai multor factori care trebuie cunoscuţi atât de sportivi şi antrenori, câ şi de cei care conduc cluburile şi iubitorii de sport care doar privesc şi comentează, de cele mai multe ori negativ, succesele sau insuccesele performerilor care numai ei ştiu câte eforturi şi sacrificii fac opentru a ajunge în vârful ierarhiei. Unul dintre ei este atot-pricperea sportivilor, dar nu numai a lor. “Eu ştiu mai bine! Am mai făcut asta si am experienţă!”.

Mai mereu auzi astfel de replici ale unor sportivi talentaţi, cu performanţe bune de altfel. Din păcate, ce nu înţeleg sportivii este faptul că indiferent cât de experimentaţi şi cunoscători sunt, din exterior antrenorul observă mai bine neregulile care apar chiar şi atunci când totul pare că merge bine.

Un alt motiv pentru care sportivii români nu mai ajung pe culmile gloriei este faptul că la noi nu există acel staff din spatele eroului. În această ţară numită România foarte rar se vede, chiar şi la nivel de echipe naţionale, o echipă de oameni care să cuprindă tot ceea ce este nevoie pentru a ţine pasul cu celelalte naţiuni. Pentru a face faţă la nivel înalt, un sportiv de mare performanţă are nevoie în permanenţă lângă el de antrenor, doctor, maseur, psiholog, nutriţionist, preparator fizic şi aşa mai departe.

Una din cele mai mari probleme ale sportului din România este nutriţia. Poate mulţi consideră o prostie acest aspect şi spun că bunicii sau străbunicii au mâncat numai slănină, carne de porc, fasole şi cartofi şi au trăit peste 80 de ani, dar acele persoane uită faptul că în acele vremuri culturile erau puse în pământ, nu în bureţi sau mai ştiu eu ce tehnologii au mai apărut în ultima vreme pentru a spori producţia.

Marea performanţă nu se mai face cu jumătăţi de măsură sau cu stomacul gol, iar antrenorii buni, chiar şi cei tineri şi cu mai puţină experienţă dar dornici de afirmare părăsesc plaiurile mioritice pentru un trai mai bun şi un loc unde se înţeleg mult mai bine toţi factorii care îşi aduc aportul la obţinerea performanţelor.

Fără o voinţă de fier şi o mare disponibilitate la sacrificiu, dublată de o echipă şi o linişte interioară, nimic nu se realizează, iar acest lucru trebuie înţeles de toată lumea, de la sportiv până la suporterul care trebuie să contribuie şi el într-un fel sau altul la confortul omului de la care aşteaptă performanţă.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial