Connect with us

Editorial

EDITORIAL. Sistemul ticăloşit ne omoară sportul!

Mereu şi mereu am abordat problema rezultatelor sportive la nivel de seniori. Din păcate, în România performanţele sportivilor tricolori sunt din ce în ce mai rare. Dacă în urmă cu 20-30 de ani România se afla în top la sporturi precum atletism, box, canotaj, gimnastică şi aşa mai departe, acum ne mai bucurăm de performanţe adevărate la competiţiile internaţionale doar la nivel de juniori şi foarte rar la seniori.

Principala problemă a lipsei rezultatelor este lipsa unei strategii, dar şi a sistemului care pune practic beţe în toate. Prima problemă a sistemului este aceea a solicitării de către conducerea fiecărui club a rezultatelor imediate. Dacă aşa se porneşte se porneşte prost din start.

La nivelul Cluburilor Sportive Şcolare este o prostie să ceri rezultate imediate. Există ramuri sportive unde adevăratele talente se risipesc încă din coplilărie pentru că sunt stoarse de energie în primii ani de activitate sportivă, astfel că posibilii viitori performeri îşi încheie activitatea de performanţă înainte de a ajunge să concureze în întrecerile de seniori.

O altă problemă a sistemului este una des întâlnită în ultimii 10 ani. Majoritatea cluburilor care aparţin de Ministerul Tineretului şi Sportului   nu pot angaja antrenori tineri, dornici de a face performanţă din cauza faptului că … “Posturile sunt blocate!” – replica des întâlnită de mulţi antrenori chiar în urbea de la poalele Meseşului.

Păi măi fraţilor, cum să nu poţi angaja un antrenor dacă un altul a renunţat la post său a fost nevoit să renunţe său mai ştiu eu ce s-a întamplat.

La Zalău, mai exact la CSM Zalău, secţia de lupte libere nu are un antrenor de ani buni, iar la secţia de box unul dintre antrenori a ieşit la pensie în 2007, dar continuă să antreneze.

Tot ceea ce se întâmplă la nivel înalt în sportul din România pare a fi împotriva performanţei, nu în ajutorul ei. România are antrenori cu experienţă care nu sunt toleraţi de cei atot-ştiutori şi au ajuns să antreneze loturile naţionale ale altor ţări, dar avem şi antrenori tineri care nu pot intra în sistem pentru că … pentru că sunt blocate posturile.

Nu ştiu exact dacă posturile sunt blocate sau este doar o găselniţă a anumitor conducători de cluburi sportive, dar este trist că se risipesc antrenori şi sportivi talentaţi doar din cauza faptului că şi sportul a fost politizat. Este păcat că România a ajuns dintr-o forţă a gimasticii mondiale o ţară de pluton.

Este dureros să vezi că România nu mai are o alergătoare de maraton care să se lupte pentru primele 3 locuri la marile maratoane internaţionale şi este la fel de trist faptul că antrenorii care au adus rezultate importante acestei ţări antrenează acum în străinătate. Deşteaptă-te Românie şi revino acolo unde ai fost odată. Treziţi-vă până nu este prea târziu dragi oameni politici!

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial