Connect with us

ATLETISM

De ani şi ani, sportivii „urlă” după un cabinet sportiv. Din păcate… Nimeni nu-i aude!

Sportivii sălăjeni se confruntă de ani buni cu o problemă majoră. Că este vorba de sporturi de echipă, că este vorba de sporturi individuale, performerii sălăjeni se confruntă toţi, cel puţin de două ori pe an, cu aceeaşi problemă, lipsa unui cabinet medical şi a unui medic sportiv.

Odată cu trecerea la cele veşnice de către cel care a fost doctorul sportiv Corha Marinel, în judeţul Sălaj nu a existat un medic sportiv care să se ocupe permanent de sănătatea şi vizele sportive ale celor care încearcă să cucerească gloria sportivă pentru ei, dar bineînţeles şi pentru Sălaj şi România.

De ani buni, sportivii sălăjeni fac naveta la cabinetele medicale sportive din Baia Mare sau Cluj-Napoca, iar în unele cazuri, destul de rare, la Zalău a mai sosit câte un doctor care a încercat să se ocupe de vizitele medicale ale sportivilor.

Condiţiile în care aceştia au efectuat vizitele medicale sportivilor de performanţă au fost de cele mai multe impropii, şi, în multe cazuri, am impresia că aceştia nu au efectuat de fiecare dată toate testele minime necesare, iar acest lucru nu din pricina faptului că doctorii nu doresc să-şi facă treaba aşa cum trebuie, ci din cauza faptului că mai mereu cei care au venit în Zalău din alte judeţe au fost pasaţi prin spital ba într-un cabinet, ba în altul, iar utilarea acestuia cu toate cele necesare nu se poate face pe fugă.

Din câte am observat, acest aspect, şi anume a lipsei unui medic sportiv în Sălaj nu prea interesează pe nimeni şi am ajuns la această concluzie în zilele acestea când am văzut o sportivă leşinând după ce a parcurs doar 3 km.

Potrivit regulamentelor, până la o anumită vârstă este suficientă doar o adeverinţă de la medicul de familie, dar mă întreb cum poate acesta să descopere anumite afecţiuni mai grave într-un cabinet în care greu se găseşte de multe ori până şi o seringă sau o faşă elastică.

Asistând la starea de leşin a alergătoarei prezente la cursa populară de 3 km din cadrul Semimaratonului Zalău TenarisSilcotub nu am putut de cât să mă întreb: „Oare ce trebuie să se întâmple pentru ca cei din conducerea Spitalului Judeţean să găsească un medic sportiv şi o locaţie bine stabilită pentru un cabinet sportiv dotat cu tot ceea ce trebuie pentru ca sportivii sălăjeni să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze an de an la Cluj-Napoca sau Baia Mare?”

 

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ATLETISM