Connect with us

Editorial

Despre sport şi răbdare

Noul an şcolar se apropie cu paşi repezi, iar odată cu startul noului an şcolar se ascute şi lupta pentru atragerea copiilor spre diferitele ramuri de sport. Începând cu 11 septembrie antrenorii cluburilor sportive din judeţ şi din ţară încep goana selecţiei de tinere talente, iar lupta pentru a atrage copiii spre o ramură sau alta de sport este acerbă, mai ales atunci când ochiul specialistului observă un real talent la un anumit copil.

Din păcate mulţi dintre copii nu sunt încurajaţi de părinţi să meargă la sport, dar şi mai îngrijorător este faptul că mulţi părinţi chiar se împotrivesc când odraslele lor merg acasă şi spun că au fost selecţionaţi de un antrenor pentru a merge să facă performanţă. Trecând peste această problemă, mulţi dintre antrenorii de la Cluburile Sportive Şcolare, Cluburile Sportive Municipale sau Liceele cu Program Sportiv întâmpină mentalitatea greşită a părinţilor care consideră că, dacă la aceste cluburi nu se percepă taxă lunară sau de antrenament, la aceste cluburi nu se lucrează aşa cum trebuie, lucru care este total fals.

Dacă până acum aceste cluburi au lansat sportivi de mare performanţă o pot face şi de acum încolo, iar mai mult de atât, având în vedere faptul că Cluburile Sportive Şcolare şi Liceele cu Program Sportiv sunt subordonate Inspectoratului Judeţean Şcolar, şi relaţia profesorilor-antrenori cu şcolile unde învaţă viitori performeri sunt mai strânse. Aşa cum am mai scris, în ţara noastră trebuie lucrat în primul rând la mentalitate şi trebuie să începem să ne dezvoltăm cultura pentru sport. Trebuie să înţelegem că performanţele mari se obţin după ani şi ani de muncă. Trebuie să avem răbdare şi să nu ne dorim rezultate imediate. La nivel de copii şi juniori este importantă dezvoltarea armonioasă şi pregătirea organismului pentru a face faţă la un nivel ridicat la nivel de seniori, acolo unde se obţin şi câştigurile materiale. Sigur, toţi vrem să ne vedem copiii pe locul 1, vrem să fie cei mai buni, dar nu întotdeauna acest lucru este cel mai important. La ce bun este copilul meu numărul 1 la nivel de copii şi juniori, iar când ajunge la nivel de seniori organismul lui este prea uzat şi nu mai face faţă nivelului? În sport, la fel ca şi la o casă, trebuie să ai răbdare şi să clădeşti o fundaţie solidă, iar apoi să pui cărămidă lângă cărămidă. Dacă încerci să păcăleşti şi sari o etapă sau laşi spaţii pe care le umpli cu moloz, totul este în zadar, iar munca este degeaba.

Acestea fiind spuse, vă îndemn să lăsaţi copiii să meargă la sport, indiferent de ramura sportivă pe care o alege copilul şi indiferent dacă este vorba de un club de stat sau un club privat. Doar prin sport copiii noştri se dezvoltă şi cresc sănătoşi, şi doar prin sport se mai oxigenează creierul şi copiii pot să înveţe mai bine pentru că nu-i aşa, expresia latină „Mens sana in corpore sano” (Minte sănătoasă în corp sănătos), nu este o invenţie, este o realitate care dăinuieşte şi utilizată de toţi locuitorii planetei încă din cele mai vechi timpuri.

 

Monel SABOU

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial