Connect with us

Editorial

Lipsa educaţiei sportive sau a aroganţei naşte deseori conflicte

Mentalitatea aşa-zişilor iubitori de sport nasc de multe ori discuţii contradictorii, iar acest lucru se datorează lipsei de educaţii sportive. Nu de puţine ori am asistat şi chiar am fost implicat în astfel de discuţii numai şi numai pentru că anumiţi iubitori de sport cred că doar o anumită ramură de sport merită atenţie. Nu! Nu este aşa, dragi iubitori de sport. O să încerc să mă limitez la ceea ce se întâmplă în judeţul nostru. Am întâlnit oameni şi am înţeles că sunt unii care comentează la anumite articole aducând critici asupra performanţelor obţinute de „X” sau „Y” sportiv sau echipă. Sigur, este uşor să critici când nu ai făcut sport de performanţă sau când nu cunoşti cu adevărat ceea ce s-a întâmplat în viaţa unui sportiv sau a unei echipe şi, bineînţeles, se poate spune şi faptul că chiar şi eu am criticat iar acum mă aflu în treabă să-mi dau cu părerea. Da! Este adevărat. Îmi dau cu părerea dar eu îmi şi asum ceea ce scriu şi mai mult de atât nu mă ascund în spatele unor nume false făcând comentarii la articolele de presă. Dar să nu deviez de la subiect.

Ceea ce cred că greşesc mulţi oameni este faptul că ei văd ca şi singurul sport care merită atenţie doar o anumită ramură sportivă, în speţă cea pe care ei o îndrăgesc. Restul sporturilor sunt pentru ei inexistente şi nu merită atenţie. Ceea ce nu înţeleg oamenii este însă faptul că există două ramuri de sport care stau la baza tururor sporturilor, iar aici fac referire la atletism şi gimnastică (le-am scris în ordine alfabetică, nu neapărat a importanţei). Că atletismul şi gimnastică stau la baza tututror sporturilor există totuşi oameni care recunosc acest lucru, dar tot aceşti oameni consideră mai apoi faptul că doar voleiul sau handbalul adună spectatori în tribune.

În felul lor au dreptate aceşti oameni, probabil la Zalău nu se înghesuie lumea să vadă un concurs de atletism sau gimnastică, dar acest lucru se întâmplă pentru că aceste competiţii nu se prea organizează în urbea de la poalele Meseşului, iar acest lucru se întâmplă în mare parte a nepăsării şi a lipsei de educaţie sportivă. Recent am participat ca şi spectator la primele trei zile de concurs din cadrul Campionatelor Mondiale de Atletism de la Londra. Surprinzător pentru cei care cred că doar sporturile de echipă adună spectatori în tribună, la prima reuniune atletică din cele 15 programate, „The Stadium, Queen Elizabeth Olympic Park”, stadion care are o capacitate de 57 de mii de locuri a fost arhiplin, iar la cea de-a treia reuniune, programată o zi mai târziu, tot după-amiaza, la fel ca şi prima, în tribune nu era niciun scaun gol, mai ales în momentul în care s-a alergat finala la 100 de metri bărbaţi.

Aşadar, la fel ca şi alte sporturi de echipă, şi atletismul, la fel cum şi gimnastica, judo-ul sau tenisul de masă spre exemplu, sau ca şi oricare alt sport individual, aduce în tribune sau în locaţia de desfăşurare suporteri, doar că în anumite locuri nu există educaţie pentru sport, iar aici nu vreau să spun că sălăjenii nu au educaţie pentru sport, spun că nu au educaţie pentru sport cei care desconsideră celelalte sporturi şi consideră că doar anumite ramuri de sport merită sprijinite de autorităţi sau instituţii private.

Este păcat să trăim cu impresia că doar anumiţi sportivi merită finanţare şi aduc performanţe. Până nu o să ne schimbăm mentalitatea o să rămânem la stadiul de aşa-zişi iubitori de sport cu porniri spre stări conflictuale faţă de cei care, poate, nu îndrăgesc aceeaşi ramură de sport cu… aşa-zişi oameni care iubesc sportul.

 

 

 

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial