Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Sânmihaiu Almaşului începe să progreseze pe toate planurile. GALERIE FOTO


După ce s-au început lucrările de asfaltare a drumului către Sânta Maria, primarul Cornel Lung vrea să le ofere locuitorilor condiţii mai decente. Astfel s-au făcut deja demersurile pentru noi proiecte ce vizează introducerea apei, a canalizării, dar şi asfaltarea drumurilor comunale, chiar şi a uliţelor din toate cele trei sate din comună


Sânmihaiu Almaşului (în maghiară: Almásszentmihály) este o comună în judeţul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bercea, Sânmihaiu Almaşului (reşedinţa) şi Sântă Maria. Localitatea Sânmihaiu Almaşului a fost mentionată pentru prima dată în anul 1546. Celelalte aşezări sunt atestate ceva mai târziu, respectiv în anul 1600 localitatea Bercea şi 1587 localitatea Sântă Marie.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Sânmihaiu Almaşului se ridică la 1.617 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.806 locuitori.  Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (80,64%), dar există şi minorităţi de martori ai lui Iehova (4,64%), baptişti (4,45%) şi penticostali (3,28%). Pentru 3,34% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Economia comunei este una preponderent agricolă, sectorul zootehnic şi cel al culturii plantelor fiind bine reprezentate.

Bogăţia fondului turistic natural şi antropic al comunei ar putea constitui punctul de cotitură al economiei locale. Frumuseţea peisajelor, ospitalitatea locuitorilor, la care se adaugă biserica de lemn “Sfintii Arhangheli”, monument de arhitectura datat din anul 1778, fac din comuna Sânmihaiu Almaşului un areal extrem de atractiv.

Din puncte de vedere al aşezării, comuna Sânmihaiu Almaşului se poate declara extrem de norocoasă, având în vedere că se află la doar 30 de km de municipiul Zalău şi la aproximativ 50 de km de cel mai mare oraş din Transilvania, este vorba de Cluj-Napoca. Din alte puncte de vedere, Sânmihaiu Almaşului nu se poate lăuda cu foarte multe realizări, lucru recunoscut şi de către primarul Cornel Lung. Însă, aşezarea îi permite să spere la o dezvoltare, iar noi am şi constatat câteva schimbări importante, în vizita pe care am făcut-o săptămâna trecută la Sânmihaiu Almaşului.

Casă nouă pentru Primăria comunei

Ajunşi în comuna Sânmihaiu Almaşului, am avut ocazia să stăm de vorbă cu unul dintre cei mai longevivi primari din Sălaj. Este vorba de Cornel Lung, cel care ocupă această funcţie din anul 1992, pentru ca anul trecut să câştige al şaptelea mandat, cu un procentaj de peste 60%! Fără să intrăm în mai multe amănunte despre realizările din comună, am remarcat noul sediul al Primăriei, care este acum în fosta cooperativă, acolo unde s-au făcut serioase lucrări de amenajare, atât a clădirii, cât şi a curţii sau a parcului de la intrarea în instituţie. Practic, odată cu această lucrare, faţa localităţii s-a schimbat radical, mai ales că vorbim de centrul comunal.

“Am început reabilitarea acum doi ani, iar costurile totale s-au ridicat la 1.350.000 de lei. Am întocmit un proiect de reabilitare, cu reparaţii totale, dar am amenajat atât curtea, cât şi parcul din faţa instituţiei. Toată investiţia s-a făcut din venituri proprii, dar a meritat timpul, cât şi banii. Ne putem mândri cu ce am reuşit, mai ales că centrul  din Sânmihaiu Almaşului arată acum foarte bine”, ne-a declarat primarul Cornel Lung.

Chiar peste drum se găseşte vechiul sediul al Primăriei, care nu va fi lăsat de izbelişte şi va fi folosit pentru un alt scop, urmând ca acolo se se mute Secţia de Poliţie.

“Am avut o solicitare  de  la Inspectoratul de Poliţie, pentru ca Secţia de Poliţie să se mute în fosta clădire a   Primăriei. Şi ei erau înghesuiţi cu spaţiul, fiindcă în clădirea unde îşi desfăşurau activitatea până acum, aveau doar două încăperi. Ne vom folosi şi de restul spaţiului din vechea Primărie, iar în sala mare vom muta biblioteca comunală. Am mai dat un spaţiu şi pentru o casierie de încasat facturile de la curentul electric. Sediul vechi are nevoie şi de mici reabilitări, dar cu banii primiţi de la inspectorat şi cu cei pe care îi vom cuprinde noi printr-o rectificare de buget, îl vom pune la punct”, ne-a informat primarul.

Drumurile din comună încep să fie puse la punct

Cum singura şansă pentru comune de a cunoaşte o dezvoltare sunt fondurile europene, în acest sens şi Primăria Sânmihaiu Almaşului a accesat mai multe proiecte, iar cele mai importante sunt legate de infrastructură. Astfel,      cel mai important drum comunal, cel care face legătura între Sânmihaiu Almaşului – Sântă Maria şi Bercea se încearcă a fi asfaltat în totalitate. Deocamdată, prin GAL s-a reuşit asfaltarea acestuia pe o distanţă de 1,2 km.

“O porţiune de drum a fost deja asfaltată, dar pe Ordonanţa 28, s-a aprobat asfaltarea porţiunii Sântă Maria – Bercea, dar şi a uliţelor din cele trei localităţi ale comunei. Acest proiect este în valoare de 7.469.000 lei şi suntem în procedura de achiziţie. Până în 2020 ar trebui finalizat acest proiect. Este vorba de vreo 7 km de drum comunal, dar şi de aproximativ 4 km de uliţe”, ne-a mai spus Cornel Lung.

Din fericire, comuna stă destul de bine cu infrastructura rutieră, fiind traversată de drumul european E 81, dar şi de cel naţional, care face legătura între Sânmihaiu Almaşului şi Jibou.

Apa şi canalizarea, un proiect măreţ, de viitor

Compusă din trei localităţi: Sînmihaiu Almaşului, Bercea şi Sânta Maria, comuna are o populaţie de sub 2.000 de locuitori. Acest lucru este un dezavantaj în ceea ce priveşte punctajele pentru obţinerea de proiecte europene, cum s-a întâmplat şi la cel care viza introducerea apei şi a canalizării în comună.

“Nu ne putem compara cu alte comune care au deja apă, chiar şi canalizare. Noi am încercat să obţinem un proiect pe Ordonanţa 28, prin asociere cu comuna Zimbor, dar din păcate nu a fost  selectat. Fiindcă avem sub 2.000 de locuitori, din start am pierdut la  punctaj. Eu sper să fim selectaţi în anul 2018, fiindcă deja apa este o necesitate, la fel şi canalizarea. Vom mai încerca să vedem cum putem accesa un proiect de apa şi canalizarea. Cu siguranţă lumea se va racorda la reţea, chiar dacă fiind la ţară, mai au şi alte surse, însă pânza freatică tot scade. În momentul de faţă, locuitorii comunei se descurcă cu apa, iar unii şi-au format reţelele lor proprii, dar au şi fântâni. Chiar şi în centrul din Sânmihaiu Almaşului avem o fântână cu apă potabilă, unde opresc şi trecătorii”, a adăugat Cornel Lung.

Primarul Cornel Lung se mândreşte cu comunitatea de rromi!

Cum aminteam şi mai sus, comuna Sânmihaiu Almaşului numără sub 2.000 de locuitori. De fapt, numărul exact al populaţiei la ultimul recensământ a fost de 1.650 de persoane, iar dintre acestea, peste 600 sunt de etnie rromă! Practic, cam 40% din populaţia comunei este de etnie rromă, dar acest lucru nu este o ruşine pentru comunitate şi pentru primarul Cornel Lung, care a avut doar cuvinte de laudă la adresa rromilor.

“Cu regret o spun, românii fac puţini copii. Şi la noi în comună avem o astfel de problemă şi nu prea mai sunt familii care se gândesc la doi sau trei copii. În schimb, sunt familii de rromi, care au şi până la 5 copii. Însă, nu mă pot plânge de această etnie, deoarece rromii din comuna noastră sunt harnici. Nu avem furturi, bătăi, fiindcă majoritatea lucrează, prin străinătate sau au alte activităţi. Cei din Bercea şi Sânta Maria nu au nivelul de trai al celor din centrul comunal, însă nu avem probleme deosebite nici cu dânşii. S-au încadrat în societate şi sunt câţiva cu care ne putem mândri.  Termină licee, unii fac facultăţi, au diplome şi învaţă meserii. Mergând pe drumul european se vede cu ochiul liber că sunt puşi la punct. Chiar şi consilierul personal este rrom, iar el se ocupă de ei. Am avut organizate cursuri pentru diferite meserii, iar rromii din comună au părut atraşi să înveţe o meserie. Probabil, în următorii 10 ani, rromii vor ajunge să fie majoritari în comuna noastră”, a precizat primarul.

Reparaţii capitale la căminul cultural din centrul comunal

Ca de fiecare dată, pe primarul Cornel Lung l-a preocupat ca cetăţenii să aibă cele mai bune condiţii. Atenţia a fost îndreptată spre toate domeniile, iar un mare accent s-a pus pe căminul cultural din centrul comunal. Acesta a mai fost amenajat în anul 2012, cu bani de la bugetul local, dar acum s-a depus un proiect pentru reparaţii capitale, dar şi pentru dotarea clădirii.

“În urmă cu 5 – 6 ani, la căminul din Sânmihaiu Almaşului am schimbat geamurile, am zugrăvit în interior şi exterior, am lucrat la acoperiş şi s-a turnat şapă. Pe fonduri europene am depus un proiect pentru reparaţii capitale, dar şi pentru dotarea căminului. În comună se mai organizează diferite evenimente, astfel că la cămin trebuie să fie condiţii bune. În momentul de faţă, căminul se poate utiliza, însă nu la cele mai bune standarde. Sperăm ca la anul, căminul să intre în reparaţii capitale”, ne-a informat interlocutorul nostru.

Ca şi proiecte în derulare, să spunem că la  Sânmihaiu Almaşului se va construi şi o capelă,  care urmează să fie finalizată în doar patru luni, banii proveniţi pentru această construcţie fiind din bugetul local. Tot din bugetul local s-a reuşit în ultimii ani să se înlocuiască lămpile stradale, care erau vechi şi consumau mult curent, cu lămpi mai performante, dar care au şi un consum mai scăzut de energie. Pentru diferite trebuinţe în comună, Primăria a achiziţionat şi un buldoexcavator.

 Şcoala din Sânmihaiu Almaşului, la standarde europene, dar urmează să fie puse la punct şcolile din Bercea şi Sântă Maria

La nivel rural, am constat în ultimii ani că există o criză acută de elevi şi preşcolari, după ce mai mulţi părinţi aleg să îşi trimită copiii la şcoli din oraş. În comuna Sânmihaiu Almaşului, situaţia nu este deloc îngrijorătoare, în condiţiile în care sunt peste 200 de elevi, iar numărul de preşcolari ajunge la cifra 60. Toate şcolile din comună funcţionează, iar la Bercea şi Sânta Maria sunt cele cu clasele I – IV, în timp ce în centrul comunal este Şcoala Gimnazială cu clasele I – VIII. Şcoala de la Sînmihaiu arată cel mai bine, iar ea a fost reabilitată prin Banca Mondială, în perioada 2002 – 2003.

“Este la standarde europene, inclusiv cu camere de supraveghere în interior şi exteriror”, ne-a informat primarul. Pe Ordonanţa 28 s-a cuprins anul trecut reabilitarea Şcolii cu clasele I – IV din satul Bercea, iar investiţia este de apoximativ 350.000 de lei şi se află în procedura de licitaţie. Pe aceeaşi ordonanţă s-a depus şi pentru modernizarea şcolii din Sânta Maria, însă nu a fost aprobată. În aceste condiţii,  şcoala din acest sat va fi reabilitată din bani de la bugetul local. “Noi am avut pregătiţi 40.000 de lei pentru reparaţii curente, dar am mai rectificat cu încă 50.000 de lei şi am făcut o  documentaţie pentru reabilitare. Va fi pusă la licitare şi vor urma reparaţii capitale, fiindcă nu mai puteam să amânăm. La grădiniţa din Sânmihaiu s-a lucrat acum 7 ani şi arată bine. Stăm bine cu numărul elevilor şi preşcolarilor, faţă de alte zone unde sunt nevoiţi să comaseze”, a declarat Cornel Lung.

Primarul, un mare iubitor de fotbal

Fotbalul a fost un sport iubit în Sânmihaiu Almaşului, iar în urmă cu vreo 20 de ani, Energia Sânmihaiu activa cu succes în Liga a IV-a. În acea echipă evolua şi primarul Cornel Lung, cel care iubeşte “sportul rege” şi ani buni s-a luptat pentru a pune din nou acest sport pe roate şi în comuna pe care o conduce. De fiecare dată s-a lovit de aceeaşi problemă, lipsa tineretului.

“Dragostea tineretului pentru sport şi pentru fotbal a scăzut. Am încercat să formăm o echipă de Liga a V-a, dar lipsa tineretului este marea problemă. Nu trebuiau mari eforturi financiare pentru a susţine o echipă în ultima ligă, fiindcă mai găseam şi câţiva sponsori”, ne-a spus Cornel Lung, care în tinereţe a fost portar la echipa din comună.

Cum aşchia nu sare departe de trunchi, fiul său – Mihai Lung – l-a moştenit şi a devenit un portar remarcat în Liga a IV-a Sălaj, la Dumbrava Gâlgău, formaţie cu care în această vară a devenit campion al Sălajului şi a participat la barajul de promovare în Liga a III-a!

Şi pentru că tot suntem la un capitol sportiv, trebuie să remarcăm că în Sânmihaiu Almaşului îşi are originile halterofirul Gabriel Sâncrăian, cel care a obţinut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Rio. Într-o strânsă legătură cu comuna Sânmihaiu Almaşului se află şi fostul portar al naţionalei României – Florin Prunea, a cărui soţie – Lidia-  este originară din satul Sânta Maria. Nu trebuie să o omitem nici pe Simona Noja, fosta prim-balerină a Operei de Stat din Viena, originară din Sînmihaiu Almaşului.

Primarul vrea să rezolve problema terenului de fotbal din comună!

Dacă echipă de fotbal nu a mai fost în comună de 20 de ani, în Sînmihaiu s-au mai jucat meciuri de fotbal, iar pe terenul din centrul comunal şi-a disputat meciurile acum câţiva ani Rapid Zimbor. Acel teren nu mai este în proprietatea Primăriei şi a fost retrocedat fostului propritar. Pe acel teren, tinerii încă mai fac mişcare, dar primarul a spus că doreşte să facă demersurile pentru a putea achiziţiona acea suprafaţă. În cazul în care proprietarul se va opune, primarul vine cu o altă variantă, un schimb de terenuri.

“Din păcate, cu legea retrocedării, terenul de fotbal din comună a ajuns la foştii proprietari. Am avut o înţelegere cu dânşii, iar activităţi de mişcare sau câte un fotbal se mai joacă. Vreau ca în acest mandat să reuşim ca acel teren să fie al Primăriei şi voi discuta cu proprietarul. În viitor, poate vom reuşi să formăm o echipă de fotbal şi ar fi păcat ca după aceea să nu avem unde juca”, a precizat Cornel Lung. Referitor la alte baze sportive, să spunem că în centrul comunal, chiar lângă şcoală, mai există un teren de volei, dar şi unul multifuncţional, de minifotbal sau handbal. Acesta a fost amenajat cu bani din bugetul local. Au fost cumpărate, porţi, plase la porţi, iar suprafaţa a fost îngrădită cu un gard de 6 m înălţime. “Trebuie să recunosc că stăm prost cu bazele sportive. Ar trebui să fie mai multe, fiindcă tineretul are nevoie să facă sport. Mişcarea înseamnă sănătate. Noi am avut şi un proiect pentru o sală de sport, dar care nu a mai fost aprobat”, ne-a informat interlocutorul.

În final, am constatat faptul că Sînmihaiu Almaşului este o comună care poate cunoaşte o dezvoltare, însă pentru aceasta nu este de ajuns să vrea doar primarul, ci şi cetăţenii.

“De 25 de ani sunt primar în această comună şi cine crede că această muncă este uşoară, se înşeală amarnic. Am încercat să fiu prieten cu toată lumea şi să-i respect pe oameni. Ca şi primar eşti ales de oameni să le rezolvi problemele, dar nu să le suporţi ticăloşiile. Oamenii trebuie să înţeleagă că problemele nu se pot rezolva în totalitate peste noapte. Eu le transmit să aibă încredere în noi, cei de la Primărie, şi să fie înţelegători. Le doresc locuitorilor comunei multă sănătate, înţelepciune şi putere de muncă. Doar împreună putem progresa, fiindcă degeaba vrea să facă ceva primarul, dacă comunitatea nu doreşte”, a încheiat primarul Cornel Lung.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Ştiri din Sălaj