Connect with us

Editorial

Sălajul nu mai are sportivi, dar criticăm concursurile de masă


Sălajul intră începând din acest an pe harta curselor de semimaraton din România. Este o veste bună pentru iubitorii de alergare, dar din păcate pentru cei de performanţă lucrurile nu par să se îndrepte


Cu siguranţă este cunoscut faptul că sunt unul din oamenii din judeţ care am practicat atletismul şi nu de puţine ori am fost criticat de anumiţi cititori de faptul că critic finanţările unor activităţi sportive din judeţ. Dacă am criticat ceva am şi argumentat, iar acum o să critic nu organizarea semimaratonului de la Zalău, o să critic lipsa unui număr mare de atleţi de valoare din judeţ care să concureze pentru cluburile de pe aceste meleaguri. La Zalău, de bine de rău, am avut mereu câte un alergător care a obţinut medalii la nivel naţional şi, de ce nu, internaţional, cu toate că acestea au fost de cele mai multe ori doar la Campionatele Balcanice.Este frustrant să vezi că aceşti copii minunaţi, la terminarea junioratului, pleacă la cluburi din ţară sau chiar renunţă la performanţă.

De această dată nu o să mai fac referire la cei din generaţia mea pentru că pe atunci erau oarecum alte vremuri. Acum o să fac referire doar la câteva nume din ultimul val. Am avut la Zalău alergători precum Paul Parnău, Luca Gruia, Raul Crecan sau Robert Parge, sportivi care la finalul clasei a XII-a au decis să plece spre alte meleaguri sau chiar să renunţe la activitatea de performanţă pentru că aici, în urbea de la poalele Meseşului nu au fost băgaţi de nimeni în seamă. Pe lângă faptul că copiii noştri sunt obligaţi să meargă să concureze pentru cluburi din alte judeţe acum sunt unele voci care critică faptul că se organizează în acest oraş o cursă de semimaraton, dar în acelaşi timp suferă pentru faptul că condamn mereu finanţarea cu sume fabuloase a sporturilor de echipă în care nu se regăsesc şi sălăjeni.

Oare cum să nu critic astfel de acţiuni când finanţarea se face din banii sălăjenilor? Oare cum să nu critic astfel de acordări de finanţări care se fac doar pentru imaginea unora sau altora? Aş vrea să văd anunţul Consiliului Local şi a Primăriei Zalău prin care suntem înştiinţaţi de faptul că se retrage suplimentarea sumei alocate pentru înscrierea echipei campioane în Liga Campionilor deoarece echipa nu o să mai activeze decât într-o cupă de nivel inferior.

De asemenea, aş dori să fie prezentate în mod clar argumentele pentru care este stopată finanţarea echipei de fotbal FC Zalău. Dacă au existat probleme acestea trebuie prezentate publicului larg deoarece finanţarea s-a făcut din banul public.

Mai mult de atât, având în vedere faptul că finanţarea este făcută în proporţie de 90% din banul public, cred că noi, plătitorii de taxe trebuie să ştim exact cu ce sume sunt plătiţi sportivii care beneficiază de sprijinul Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean. Este vorba de mulţi bani, iar informarea oamenilor din judeţ trebuie făcută şi trebuie să existe o transparenţă mai mare. Aşadar să nu mai criticăm ceea ce este făcut pozitiv şi să ne dorim să avem în judeţ doar ramurile de sport de care suntem unii sau alţii pasionaţi pentru că, dacă este să spunem lucrurilor pe nume, fără a fi subiectiv, în sporturile olimpice atletismul rămâne sportul rege în Sălaj, atât la propriu cât şi la figurat.Iar pentru cei care mă înjură şi mă blamează am un mesaj: „Vă doresc numai de bine, iar dacă nu vă place ce scriu este foarte simplu…NU MĂ MAI CITIŢI!”

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial