Connect with us

FOTBAL

Municipiul Zalău rămâne fără echipă în Liga a III-a!?


După 9 ani petrecuţi la acest nivel, FC Zalău se vede nevoită să abandoneze, din cauza faptului că clubul condus de Ioan Morar nu va mai primi sprijin financiar de la autorităţile locale. Joi este termenul limită de înscriere în Liga a III-a stabilit de Federaţia Română de Fotbal, dar pare imposibil de crezut că lucrurile se mai pot rezolva la gruparea de sub Meseş


De la extaz la agonie, cam aşa au fost iubitorii fotbalului de sub Meseş în această vară. Încă după terminarea sezonului trecut, la FC Zalău s-a discutat despre venirea unor acţionari noi, cu putere financiară, iar cu doi dintre ei s-au şi semnat actele, este vorba de bihorenii Sergiu Bodea şi Mircea Blaj care au şi preluat 50% dintre acţiuni. S-a ajuns la un acord şi cu clujeanul Mircea Maier, cel care urma să preia 25% dintre acţiuni, iar cei trei urmau să investească aproximativ 300.000 de lei.

Împreună cu banii alocaţi de la Primărie, FC Zalău trebuia să beneficieze de un buget de aproape 1,5 milioane de lei, cu care să se lupte pentru promovare. Situaţia s-a schimbat radical, după ce Comisia de analiză şi selecţie a proiectelor sportive din cadrul Primăriei nu a mai aprobat proiectul de finanţare pentru sezonul 2017 – 2018. Motivul pentru care s-a ajuns aici ar fi fost neîndeplinirea obiectivului stabilit în sezonul 2015 – 2016, când FC Zalău s-a clasat pe locul 13, iar în proiect era specificată clasarea pe unul dintre locurile 1 – 8.

Interesant de spus este faptul că în acea perioadă conturile clubului au fost blocate câteva luni, iar finanţarea de la primărie a venit doar în retur. În aceste condiţii la echipă nu s-a putut realiza niciun transfer, iar jucătorii şi staff-ul tehnic nu au fost plătiţi cu lunile. Tocmai de aceea, în pauza dintre tur şi retur preşedintele Ioan Morar a ataşat un document la proiectul de finanţare din sezonul respectiv, în care era specificat faptul că obiectivul stabilit la începutul sezonului nu poate fi îndeplinit, din moment ce clubul avea datorii mari către ANAF.

Până la urmă acea problemă a fost depăşită şi activitatea a continuat firesc, iar FC Zalău a avut susţinere financiară de la Primărie în sezonul 2016 – 2017, în baza unui contract de finanţare.Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi din sezonul următor, în care municipiul Zalău va rămâne fără echipă de fotbal în Liga a III-a.

“Nu are nicio legătură acel motiv cu obiectivul din sezonul 2015 – 2016, în condiţiile în care FC Zalău a primit finanţare în stagiunea 2016 – 2017. Sunt două proiecte şi două contracte diferite. Să ne spună că nu se mai doreşte susţinerea acestei echipe şi sunt alte interese la mijloc”, a spus preşedintele Ioan Morar. Joi, termenul limită pentru înscrierea în Liga a III-a!

Marea majoritate a echipelor din Liga a III-a s-au renuit pentru a pregăti noul sezon. Şi FC Zalău a avut programată reunirea pe data de 10 iulie, însă aceasta a fost anulată din cauza problemelor cu proiectul de finanţare. Mai mult, în ultimele săptămâni, gruparea de sub Meseş a pierdut mai mulţi jucători, iar în aceste condiţii, pare imposibil de crezut că formaţia “alb-albastră” se va mai înscrie în Liga a IIII-a. Ar mai avea la dispoziţie o singură zi, termenul limită de înscriere stabilit de FRF fiind 20 iulie. Supărat încă după cele întâmplate, preşedintele Ioan Morar ne-a dezvăluit că va desfiinţa acest club, dacă autorităţile locale nu vor dori să mai sprijine activitatea.

“Trenul pentru următorul campionat este pierdut, fiindcă mai avem o zi la dispoziţie să ne înscriem în Liga a III-a. Şi să formezi o echipă de pluton, acum este foarte greu.Dacă finanţare nu mai primim, echipa se desfiinţează. M-am săturat”, a precizat Morar.

Totuşi, conducătorul încă mai aşteaptă un răspuns oficial din partea primăriei. “Încă nu am primit nimic oficial de la primărie. Este dureros fiindcă ne aflăm în pragul desfiinţării şi se dă cu piciorul la ce s-a construit până acum. Ştiţi foarte bine cât este de greu până se formează o echipă care să promoveze în Liga a III-a. Din păcate la noi nu sunt apreciaţi oamenii care au vrut să vină şi să investească în acest club. În ziua de azi, este foarte greu ca cineva să aducă un aport de 300.000 lei la o echipă de Liga a III-a, dar noi acum dăm cu piciorul”, a declarat Ioan Morar.

Ioan Morar: “Am achitat din banii mei acele datorii către ANAF. Cine îmi plăteşte acei bani îi cedez clubul în secunda doi!”

Înfiinţat în anul 2005, clubul FC Zalău a avut nevoie de trei ani pentru a promova în Liga a III-a. După două încercări eşuate, gruparea de sub Meseş a ajuns în eşalonul superior în anul 2008, când a trecut la baraj de Spicul Mocira. Timp de 9 ani, formaţia zălăuană a activat în eşalonul superior şi a primit în proporţii mari sprijin de la autorităţile locale.

Şi preşedintele Ioan Morar a susţinut financiar în fiecare an mişcarea fotbalistică, iar în iarna anului 2015 a fost cel care a salvat acest club de la desfiinţare, achitânt datoriile de aproape 3 miliarde lei vechi către ANAF. Acum, conducătorul este dispus să cedeze oricui clubul pe care l-a înfiinţat, însă cu condiţia să primească înapoi acei bani.

“Am salvat acest club şi am achitat din banii mei acele datorii de aproape 3 miliarde lei vechi către ANAF. Voi da clubul la oricine îmi plăteşte acei bani. Nu cer nimic în plus cât am investit în ultimii 10 ani la această echipă. Şi dacă tot se doreşte o nouă echipă în Zalău, este simplu, fiindcă nu mai au nevoie să se chinuie câţiva ani prin ligile din judeţ. Clubul FC Zalău l-am făcut pentru oraş, nu pentru mine, dar dacă nu primimi un răspuns pozitiv din partea autorităţilor locale, ne vom desfiinţa. Îmi pare rău de juniorii republicani, pe care îi vom pierde. Dar, poate aşa le place la unii, ca acest municipiu să nu mai aibă câţiva ani echipă în Liga a III-a. Mi se pare absurd ca acum să porneşti din Liga a V-a şi să pierzi câţiva ani. Este mare păcat că juniorii din acest municipiu şi chiar din judeţ nu vor avea continuitate”, a încheiat Ioan Morar.

Mai multe amănunte despre acest subiect, în ziarul Sportul Sălăjean din 19 iulie.

loading...
loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL