Connect with us

Editorial

Să învăţăm să ne respectăm adevăratele valori

Mereu în România oamenii nu sunt respectaţi la adevărata lor valoare decât atunci când nu mai sunt.
În urmă cu o săptămână l-am condus pe ultimul drum pe cel mai bun sportiv sălăjean din toate timpurile.

Din păcate, când încă era în viaţă nu toată lumea l-a apreciat la adevărata lui valoare. Gheorghe Guşet ar fi meritat mult mai mult, dar au trecut vremurile în ţara noastră când adevăratele valori erau respectate. Guşet a fost făcut cetăţean de onoare al municipiului, dar oare cu ce l-a ajutat această titulatură? Cu prea puţin. Sunt convins de acest lucru!

Probabil că mai sunt sportivi care ar merita să fie cetăţeni de onoare. Nu cred că judeţul Sălaj şi în special municipiul Zalău are foarte mulţi performeri medaliaţi la sporturile olimpice, în competiţii de nivel european sau mondial. Îmi vin în minte acum doi atleţi, Vasile Ardelean şi Olimpia Pop, ambii medaliaţi la Campionatul European de Cros de la Ferrara din Italia, în 1998.

Mai îmi vine în minte şi numele Andradei Vincze care a impresionat Europa în dese rânduri în întrecerile de tenis, iar mai nou Paula Todoran.

Din păcate, cei care s-au retras din activitatea de performanţă au fost deja lăsaţi uitării, iar cei care încă concurează sunt terfeliţi şi făcuţi în fel şi chip de anumiţi oameni, doar pentru că au prins o zi proastă în ziua în care au concurat la Jocurile Olimpice, acolo unde nu mulţi se pot lăuda că s-au calificat.

Dar ce să facem… Nu contează că aceşti oameni şi-au sacrificat timpul liber şi familia pentru a aduce glorie acestei ţări, judeţului şi oraşului pe care l-au reprezentat în întrecerile naţionale şi internaţionale.

Dacă aceste valori nu au adus un plus de capital personal politicienilor de la acea vreme sau din timpurile noastre aceştia nu merită nici măcar titlul de cetăţeni de onoare a municipiului sau localităţilor în care s-au născut.

Mă repet. Nu cred că sunt mulţi medaliaţi internaţionali în sporturile olimpice, iar numărul şi numele acestora poate fi aflat foarte uşor de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj dacă cineva chiar vrea să facă ceva pentru cei care şi-au sacrificat şi îşi sacrifică viaţa personală pentru gloria sportivă a României şi a Sălajului.

Trebuie doar să avem dorinţă de a ne respecta valorile, şi când mă refer la valori nu mă refer doar la sportivi, mă refer şi la acei elevi care au obţinut rezultate extraordinare la olimpiadele internaţionale.
Avem şi am avut şi astfel de performeri, dar din păcate presa din România îi mediatizează prea puţin din cauză că nu prea se vând astfel de subiecte.

Mânaţi de senzaţional ne place să citim doar despre crime, accidente sau vedete de carton precum cântăreţii de manele sau mai ştiu eu ce oameni care promovează incultura.
Hai să devenim mai conştienţi şi să apreciem valoarea omului atunci când încă este în viaţă. Hai să-i respectăm şi să ne arătăm recunoştinţa faţă de rezultatele şi performanţele lor când sunt încă printre noi. Aşa ar fi frumos şi normal. Aşa este omeneşte! … dar oare, mai există omenie pe acest Pământ?

 

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial