Connect with us

Editorial

Să oprim “emigrarea” sportivilor sălăjeni

De ani buni, în sportul sălăjean vedem din ce în ce mai mulţi sportivi veniţi de pe alte meleaguri ale ţării sau chiar din afara graniţelor ţării. Nu este un lucru rău să aduci câţiva sportivi care să ridice nivelul, dar parcă prea se exagerează în ultima vreme. Probabil că sunt oameni care o să spună că nu vine nimic din urmă, că la noi nu sunt valori, dar o să îi contest la rândul meu aşa cum probabil ei îmi contestă aceste gânduri.

Dacă am sta să ne uităm în campionatul de volei, fără a mă gândi prea mult, pot spune că în sezonul recent încheiat al Diviziei A1 au activat cel puţin 12 jucători sălăjeni. Cu siguranţă, numai cu sălăjeni în echipă, echipa ACS Volei Municipal nu ar fi ajuns campioană, dar parcă este prea de tot să ne vedem mereu copiii, prietenii sau fraţii jucând pentru alte echipe. Ca o paranteză, să nu mă acuze nimeni că eu am plecat ca şi sportiv de la Zalău: eu am plecat de aici alungat.

Revenind la povestea emigrării sportivilor sălăjeni nu pot să închid ochii la ceea ce s-a întâmplat recent în Campionatul Naţional de juniori 1. Echipa din Baia Mare, cu trei sălăjeni în teren, toţi descoperiţi şi iniţiaţi în volei de CSS Zalău, a reuşit să se încununeze campioană. Reţeta lor este simplă şi bănoasă, iar acest lucru este în beneficiul oamenilor deştepţi. Mă întreb cum este să fi Club Sportiv Şcolar cu „N” ramuri de sport, dar să nu ai o sală proprie.

Mă întreb cum poţi să te lupţi să ajungi în vârf când tu ca şi club, cel puţin la volei, te lupţi an de an pentru un loc la turneele semifinale cu două echipe ale Centrelor Naţionale de copii şi juniori. E greu… E foarte greu, iar mai greu este să reuşeşti să opreşti copiii acasă. Şi ei şi părinţii doresc performanţă, iar cele două centre, de la Dej şi Baia Mare, culeg an de an, începând de la categoria speranţe sau cadeţi, cei mai buni copii din zonă şi astfel reuşesc să cucerească an de an medalii naţionale. Pentru cei care sunt excepţii este bine pentru că ajung mai uşor la echipele de seniori, dar este păcat pentru cei care nu sunt excepţii dar sunt valori.

Partea interesantă este aceea că, în momentul în care pleacă la vârste fragede, fiind elevi, copiii pleacă liberi, fără ca cei care i-au iniţiat în tainele voleiului să aibă un avantaj, şi aici nu mă refer la antrenorul care i-a descoperit, mă refer la club. CSS Zalău produce anual 2-3 sportivi pentru centrele de la Baia Mare şi Dej fără a încasa un leu pentru transfer.

Totul se face între două instituţii de învăţământ, în interesul elevului, iar munca clubului rămâne fără finalitate. Ceea ce este şi mai interesant acum vine. Copilul gata iniţiat ajunge la centrul de excelenţă alături de cei mai buni din ţară şi este normal ca o echipă de sportivi aleşi pe sprânceană să devină campioni şi medaliaţi, dar stau şi mă întreb unde este munca şi adevărata ştiinţă a descoperitorului de talente. Poate nici asta nu contează, partea care contează vine acum.

La final de juniorat, suma pe care pleacă un sportiv medaliat de la centrele de excelenţă la o echipă de seniori devine destul de atractivă şi astfel de munca cluburilor mai mici din ţară beneficiază cele mari. Aşadar, pentru cei care uită că şi campionii au plecat de multe ori de la cluburi mici, fără rezultate, le aduc aminte că performanţă se poate face peste tot, că oameni muncitori şi antrenori sunt şi aici, dar trebuie să cunoaştem cu adevărat această industrie, sau altfel spus… interesul unora de a-i distruge pe alţii.

În concluzie: Degeaba aruncăm milioane de lei în echipele de seniori dacă nu dăm o bucăţică, una cât de mică, şi pentru echipele de copii şi juniori din judeţ.  Hai să încurajăm copiii şi să schimbăm puţin mecanismul. Să încercăm să le oferim cluburilor de copii şi juniori şansa de a nu-şi mai pierde copiii şi să le ofere condiţii cât mai bune de pregătire. Până la urmă, programul: “Promovarea Sportului de Performanţă” ar trebui să includă obligatoriu, promovarea anual a minim unui sportiv din judeţ la echipa de seniori. Doar aşa alocarea banului nostru îşi atinge obiectivul.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Editorial