Connect with us

ATLETISM

Rămas bun, Ghiță Gușet! GALERIE FOTO și VIDEO“Şi regii mai mor uneori” se spunea într-o poezie realizată în memoria reginei Ana. Cam aceste cuvinte se potrivesc şi în ce îl priveşte pe Gheorghe Guşet


Dacă ar fi să analizăm activitatea sportivă a feciorului venit tocmai dintre Munţii Meseşului şi care a fost descoperit undeva acum vreo 35 de ani la Cupa Văilor, am putea spune fără să greşim că Ghiţă Guşet din Buciumi este “regele” aruncătorilor de greutate din toate timpurile în România sau chiar în Balcani.

Şi, această titulatură poate încununa o carieră în care sălăjeanul nostru a devenit campion naţional la toate categoriile de vârstă, de la juniori III şi până la seniori, unde a doborât recorduri după recorduri.

Şi regii mai mor uneori

În al 50-lea an al vieţii, se simţea optimist şi mai putea visa la obiectivul pe care şi-l propusese când a devenit antrenor: acela de a descoperi şi promova un talent care să îşi calce pe urme…

Recent, într-o discuţie cu un prieten, spunea că e fericit deoarece autorităţile locale doresc să modernizeze pista Stadionulul “Municipal” pentru ca elevii săi de la CSM Zalău să beneficieze de condiţii prielnice pentru marea performanţă.
Visul său s-a frânt acum câteva zile, când problemele cardiace l-au pus la pământ. “Uriaşul din Carpaţi” era la voia sorţii şi unii spun că Domnul avea nevoie de un campion şi între îngeri. Duminică noapte, el s-a ridicat la Ceruri, de unde va veghea asupra celor pe care i-a iubit atât de mult.

Şi regii mai mor uneori, nu? Aşa şi Guşet, va rămâne pururi în istoria atletismului şi în memoria tuturor prin rezultatele extraordinare, chiar dacă el a murit… puţin.

La înmormântare, reprezentanţi de la aproape cluburile sportive din Sălaj

Familia, rudele, prietenii, colegii sau chiar mulţi necunoscuţi, au ţinut să fie prezenţi pe ultimul drum al lui Gheorghe Guşet pe acest pământ. Între sutele de oameni prezenţi la ceremonia funerară ce a avut loc miercuri la amiază la Capela Ortodoxă din Zalău, s-au aflat şi foşti colegi de lot în aventurile „tricolorilor” la Campionatele Europene, Campionatelor Mondiale sau a celor trei ediţii a Jocurilor Olimpice, la care „big Ghiţă” a fost prezent. Nu putea lipsi discobolul Marcel Doru Ţârle, cel cu care Guşet a petrecut împreună ani buni, dar nici foştii antrenori ai lui Guşet, este vorba despre Dan Serafim şi Nicu Lăpuşan, sau elevii lui Ghiţă de la CSM Zalău.

Cândva rival în concursuri, Costel Grasu a ţinut să fie acum prezent la căpătâiul fostului adversar de pe sectorul de aruncare, împreună cu fiul său – Mihai Grasu, care practică aruncarea discului.

Prezent la înmormântarea fostului mare atlet a fost şi triplusaltistul Marian Oprea, cel care a fost coleg cu sălăjeanul nostrum la lotul naţional ani buni.

Cozmin Guşă, patronul de la Realitatea TV, alături de familia îndoliată

Cozmin Guşă – actualul proprietar al postului Realitatea TV – a ţinut să îl conducă pe Guşet pe ultimul drum, având în vedere că cei doi au avut o legătură de prietenie veche.

La acest moment dificil, au fost prezentă conducerea Primăriei, adică primarul Ionel Ciunt şi viceprimarii Teodor Bălăjel şi Nicolae Fazakas, senatorul Gheorghe Pop, dar şi sportivi, antrenori şi preşedinţi de la aproape cluburile din Sălaj.

Astfel, un ultim omagiu i-au adus fostului mare atlet campioana CS Volei Municipal – prin preşedintele Vasile Coţa şi antrenorul secund Bogdan Nicolae, HC Zalăuprin secretarul Gheorghe Sână şi Daniela Morari, FC Zalău – prin preşedintele Ioan Morar şi acţionarii Adrian Jugrestean şi Alin Demle, Volei Club Zalău prin preşedintele Gabriel Terheş, CS Alfa Zalăuprin preşedintele Liviu Unguruşan, CS Gold GYM Şimleuprin preşedintele Ioan Laslo, CS Atleticprin finanţatorul Paul Hodiş şi directorul sportiv Călin Puşcaş, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Sălaj – prin directorul executiv Adrian Fărcaş sau Asociaţia Judeţeană de Fotbal – prin preşedintele Daniel Sabou.

De la CSM Zalău gruparea sub culorile căreia a realizat atâtea şi atâtea performanţe –, au ţinut să fie prezenţi la ceremonie aproape tot colectivul, de la directorul Silviu Mureşan până la antrenorii de secţii, este vorba despre Ioan Dragoş, Ioan Popa (box), Victor Puie (tenis de masă) sau Constantin Carp (tenis).

În mulţime am zărit însă şi alte personaje din lumea sportului, precum foştii atleţii Paula Todoran, Simona Maxim sau Monel Sabou, fotbalişti Vasile Jula, Ioan Meleg sau Călin Pop, antrenorul Vasile Stâncel, Birtalan Attila – fostul director sportiv de la FC Armătura, fostele handbaliste Magdalena Pop sau Gabriela Muntean, antrenorul Căprian Stanciu, Alina Cozac fost inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi antrenori de la CSS Zalău, precum Nelian Ianchiş sau Augustin Mureşan.

La doar câteva minute, sicriul descoperit în care se afla trupul neînsufleţit al lui Gheorghe Guşet a fost scos în curtea Capelei şi a rămas aşa până la finalul slujbei. La un moment dat, Lorena Boberschi s-a prins de sicriu şi i-a mai spus câteva cuvinte cel căruia acum mai bine de două decenii i-a promis că îi va fi aproape până la ultima secundă a vieţii. Aşa a şi fost…

Sandu Lungu a venit la Zalău, pentru “idolul” său, Ghiţă Guşet!

În timpul ceremoniei, şi-a făcut prezenţa şi Sandu Lungu, cel care l-a considerat pe Guşet ca pe un idol.

„Dumnezeu să te odihnească bunul meu prieten. Ai fost şi vei rămâne cel mai puternic om! Ne distram la lot cine face mai multe repetari la împins culcat cu 260 kg. Ai fost şi vei rămâne prietenul meu. Nu îţi spuneam, dar te admiram, erai un idol pentru mine! Gheorghe Guşet eşti o legendă!” a fost mesajul postat de luptătorul de MMA ce cântăreşte 150kg.

La final, el şi-a arătat afecţiunea faţă de Lorena Boberschi, pe care a îmbărbătat-o minute bune. Slujba fiind terminată, a venit şi momentul ca multiplul campion şi recordmen naţional şi balcanic să fie dus pe ultimul drum.

Aplaudat pentru ultima reprezentaţie

În timp ce “Uriaşul din Carpaţi” era urcat în maşina funerară, cei prezenţi l-au aplaudat minute în şir, la fel ca şi atunci când aruncătorul de greutate făcea senzaţie pe arenele de pe tot mapamondul. Între timp, George Guşet unicul copil al lui Ghiţă – ţinea strâns un tablou cu tatăl său.

Acelaşi scenariu s-a repetat şi la locul de veci, acolo unul Gheorghe Guşet a fost aplaudat pentru ultima reprezentaţie de pe acest pământ.

Dumnezeu să te odihnească în pace, rege al aruncătorilor de greutate!

 

 

Loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in ATLETISM