Connect with us

FOTBAL

Dumbrava Gâlgău, un lider incontestabil

Anul trecut, Someşul Ileanda a monopolizat prima poziţie, care, pe lângă titlul de campioană judeţeană, aducea şi prezenţa la barajul de promovare în Liga a III-a. Cum gruparea patronată de Grigoriţă Revnic a dispărut surprinzător din peisaj, deşi îşi atinsese ţelul (mult visata promovare), lucrurile au revenit cumva la normal, în judeţ. Astfel, Dumbrava Gâlgău, echipă care nu prinsese nici podiumul anul trecut, este în mare formă în sezonul 2010 – 2011, cel puţin în prima parte a campionatului. Practic, echipa condusă de Aurel Pintican este neînvinsă. Sigur, pe teren a cedat o dată, chiar în propriul fief, în faţa surprinzătoarei Flacăra Halmăşd, dar victoria a revenit grupării din comuna Bălan la “masa verde”. Singurul transfer notabil a fost cel al lui Flavius Ilieş, fostul căpitan de echipă al Someşului Ileanda. Acesta s-a integrat foarte bine în atacul Dumbravei, acolo unde face pereche cu golgeterul Isai Făzăcaş. În rest, echipa are cam acelaşi lot din anii trecuţi, la care se adaugă câţiva jucători tineri, veniţi de la grupa de juniori, acolo unde Dumbrava face legea.

 

Meseşul Treznea mai speră la titlul de campioană

 

Meseşul Treznea are gânduri mari pentru acest sezon, mai ales că baza sportivă de “acasă” este aproape gata. Şanse la primul loc mai sunt, mai ales că turul de campionat ne-a scos în cale câteva mari surprize. Pe teren propriu, echipa pregătită de Nicolae Şandor este invincibilă, cele trei insuccese venind pe terenuri străine, la Jibou, Gâlgău Almaşului şi Halmăşd. Gruparea condusă de Aurel Petrean a încercat să menţină acelaşi nucleu de jucători pe care s-a bazat şi în sezonul precedent, însă nu prea a reuşit. Cristian Crişan a devenit indisponibil, după o accidentare mai gravă, şi nici Toth Karoly şi Daniel Sabău nu au putut veni la toate meciurile, în timp ce Marius Cozma a preferat să se transfere la Inter Cizer. Meseşul s-a despărţit şi de Florin Vaşvari, după meciul de la Halmăşd, când a fost acuzat că ar fi vândut meciul. Cu toate acestea, Mihai Gaidoş şi colegii săi au prestat, în continuare, un fotbal de o foarte bună calitate pentru acest nivel, lucru oglindit şi prin poziţia pe care o ocupă în clasament.

 

Reveniri importante la Jibou, dar nu şi rezultate pe măsură

 

Nici în acest sezon, Rapid Jibou nu a scăpat de problemele cu care s-a confruntat ani de zile la rând, şi anume lipsa apei calde, a mingilor sau chiar a jucătorilor. Totuşi, Ioan Fabian a reuşit cu chiu cu vai să alinieze o echipă competitivă, care, însă, s-a schimbat de la etapă la etapă. “Rapidiştii” au debutat cu o înfrângere pe terenul Dumbravei Gâlgău, însă a urmat apoi un parcurs perfect, perioadă în care Adrian Fărcaş şi compania au învins Meseşul Treznea şi CS Barcău Nuşfalău. Dar în etapa a VIII-a, Jiboul a clacat chiar pe teren propriu, în faţa Gloriei Bobota, având atunci cea mai slabă evoluţie din acest tur de campionat. Trebuie să spunem că gruparea de pe malul Someşului şi-a asigurat pentru acest sezon serviciile a şapte jucători importanţi, este vorba despre Ciprian Petran, Alexandru Turcu şi Cristian Å¢urcaş, Radu Blaga, Ionuţ Blaga, Daniel Coste şi Sergiu Pop. În rest, Ioan Fabian se bazează pe foştii juniori şi actualii juniori”mari”, care, însă, sunt atraşi de mirajul Campionatului Naţional de juniori republicani, unii dintre ei chiar transferându-se la Luceafărul Bălan sau FC Zalău. Cei rămaşi, în frunte cu talentatul Marius Haiduc, vor să demonstreze că merită să joace la un nivel superior, mai ales că FC Zalău şi-a reîndreptat atenţia spre Campionatul Judeţean.

 

Flacăra Halmăşd, una dintre surprizele turului

 

Flacăra Halmăşd a ajuns pe locul IV pe ultima sută de metri. Practic, rezultatul obţinut la “masa verde” după partida cu Silvania Cehu Silvaniei, care nu a mai avut loc, din cauza faptului că mijlocul de transport cu care cehanii au făcut deplasarea s-a defectat pe traseu, a făcut ca gruparea condusă de Gavril Puşcaş să ia faţa Gloriei Bobota. Flacăra putea fi şi mai sus în clasament, dacă nu ar fi pierdut la “masa verde” partida de la Gâlgău Almaşului pentru simplul motiv că ar fi folosit un jucător “pe fals”. Dar Flacăra a făcut recurs, iar cazul fa vi rejudecat. De fapt, în teren, Adrian Dregan şi compania au controlat ostilităţile de la cap la coadă. Vom vedea dacă echipa din comuna Halmăşd va avea acelaşi suflu şi în retur, deoarece doi dintre cei mai importanţi jucători ai săi, este vorba despre Emil Borz şi Tudor Ulmeanu, au fost suspendaţi etape bune pentru incidentele create la partida susţinută la Nuşfalău.

 

Gloria Bobota, în revenire de formă

 

O altă echipă în creştere de formă este şi Gloria Bobota. După ce, ani la rând, s-a zbătut în mediocritate, iată că echipa condusă de Gheorghe Blăjan revine puternic şi se înscrie în lupta pentru titlul judeţean. Cu un lot foarte experimentat, însă destul de îmbătrânit, Gloria a reuşit câteva rezultate notabile, cel mai important fiind succesul de pe terenul Rapidului. Argintul viu pare a fi clujeanul Cosmin Savu, un atacant transferat în vară de la Rabexim Almaşu, echipă din Liga a V-a, care a ajuns în finala ediţiei precedente a fazei judeţene a Cupei României. Reuşitele sale au venit, în dese rânduri, graţie clarviziunii lui Nicolae Stana la mijlocul terenului, dar şi a experienţei cuplului de fundaşi centrali Doru Sabău – Szanto Andras, care şi-au demonstrat valoarea cam în fiecare partidă susţinută în acest tur. Singura excepţie ar fi partida de “acasă” cu CS Barcău Nuşfalău, când Doru Sabău a prins o zi mai slabă, contribuind decisiv la unul dintre golurile oaspeţilor.

 

CS Barcău Nuşfalău, de la extaz la agonie

 

CS Barcău ocupă o poziţie cu totul şi cu totul surprinzătoare. Câştigătoarea ediţiei precedente a fazei judeţene a Cupei României a început slab de tot acest campionat şi a alternat partidele bune, în care s-a impus la scor, cu cele mai puţin reuşite. Ultima ispravă de acest gen este remiza “albă” de pe terenul Benficăi Ileanda. Gruparea de pe Valea Barcăului a încheiat turul cu o săptămână mai târziu decât celelalte echipe. Aceasta din cauza restanţei din etapa a VIII-a disputată, în cele din urmă, pe teren propriu, contra celor de la Someşul Someş Odorhei. Şi de această dată, jucătorii pregătiţi de Adrian Damian, care a preluat ştafeta de la Alexandru Duca, au obţinut doar un singur punct. Deşi lupta pentru titlu este compromisă, oficialii echipei şi-au propus un alt obiectiv, şi anume promovarea cât mai multor juniori la echipa mare şi crearea unei echipe competitive. Singura achiziţie notabilă este cea a lui Silviu Crişan, jucător care a evoluat atât pentru FC Silvania, cât şi pentru FC Zalău. În schimb, portarul Elekes Robert a pus mânuşile în cui, după meciul cu Rapid Jibou, supărat pentru criticile care i s-au adus, lăsând locul mai tânărului Mihai Blidar.

 

 

 

Nou-promovata Inter Cizer, lovită de ghinioane

 

Inter Cizer este, probabil, cea mai ghinionistă echipă a turului. Cu un nucleu de jucători cu nume, gen Ionuţ Coste, Marius Cozma sau Cătălin Sabău, echipa pregătită de Eugen Crişan a obţinut doar trei victorii, deşi numărul lor putea fi mult mai mare. Doar neşansa şi lipsa de omogenitate au făcut ca Interul să clacheze chiar şi când se părea că este la cârma partidelor. Un astfel de moment s-a petrecut la Crasna, în partida cu Meseşul Treznea. “Juju” a reuşit, cu greu, să încropească un prim-unsprezece. Dar, suprinzător, echipa sponsorizată de Nicolae Criste conducea ostilităţile. În timp ce Interul rata chiar şi din cele mai favorabile poziţii, Meseşul s-a distrat la cealaltă poartă, acolo unde Ionuţ Coste a făcut tot ce a putut, sacrificându-se şi primind cartonaşul roşu. Având în vedere că este nou-apărută în Liga a IV-a, lucrurile nu stau atât de rău, iar apropiaţii echipei susţin faptul că în retur echipa va arăta mult mai bine şi se va lupta pentru o clasare între primele patru.

 

Oscilanta Someşul Someş Odorhei

 

Someşul Someş Odorhei începe bine de fiecare dată, dar se “înmoaie” pe parcurs. Nu ne putem da seama care sunt factorii care contribuie la acest declin, de vreme ce fotbalul este foarte iubit în comună, iar echipa se bazează pe serviciile unor jucători cu o vastă experienţă, începând cu Marius Muntean şi terminând cu Adrian Noţigan, care a renunţat la poartă în favoarea avanposturilor. Nu trebuie să uităm că, în urmă cu ceva ani, Noţigan era chiar golgeterul Sălajului, evoluând atunci pentru echipa secundă a Armăturii Zalău. Unele rezultate proaste pot fi puse şi pe seama ghinionului, deoarece Someşul chiar a jucat fotbal. De multe ori, pentru a salva situaţia, antrenorul Marius Muntean s-a echipat şi a intrat în teren, iar efectul s-a văzut imediat, nu numai în joc, ci şi pe tabela de marcaj. Poftă de joc a arătat şi tânărul atacant George Porumb, care a ajuns la zece reuşite în acest tur. Ultimul meci din acest an a adus un rezultat destul de bun (2 – 2), mai ales că a fost obţinut pe terenul unei echipe cu pretenţii a campionatului. Timp de un an de zile, Someşul a rămas fără fundaşul Botos Lorand, un expert al loviturilor libere. Jibouanul a avut un exces de furie în derby-ul cu Rapid Jibou, agresând un arbitru asistent şi chiar pe “centralul” Paul Unimătan.

 

Lipsa de efectiv, o mai veche problemă la Măerişte

 

Lipsa unui lot numeros face ca AS Venus să termine turul doar pe locul IX. Gruparea din Măerişte, care continuă să evolueze la Giurtelecu Şimleului, nu a avut la dispoziţie două etape la rând acelaşi prim-unsprezece, iar acest lucru s-a văzut. Chiar şi golgeterul Marius Micle a evoluat sporadic, doar la insistenţele colegilor săi mai în vârstă. În etapa a X-a, gruparea condusă de Vasile Bălaş a fost la un pas de cea mai mare victorie obţinută vreodată. Victima era să fie chiar Rapid Jibou, ocupanta locului III în ediţia precedentă de campionat. În primele minute ale reprizei secunde, Vasile Breazdău şi compania conduceau cu 5 – 0, dar oaspeţii au revenit extraordinar, fiind chiar la un pas de a se impune. Trebuie să spunem că partida a fost presărată şi cu incidente şi eliminări, în centrul atenţiei fiind atacantul Marius Micle, care nu şi-a stăpânit nervii şi l-a lovit pe Daniel Coste. Una peste alta, trebuie să apreciem faptul că cei din conducerea Venusului sunt din ce în ce mai preocupaţi şi de buna organizare a meciurilor.

 

Miza pe juniori la Cehu Silvaniei

 

Procesul de reconstrucţie al echipei din Cehu Silvaniei este în plină desfăşurare. Nu puţine au fost meciurile în care tinerii cehani au fost remarcaţi chiar de adversarii lor. Iată că, încet, dar sigur, dorinţa primarului Varga Andrei de a avea o echipă tânără la Cehu Silvaniei prinde contur. Sigur, tinerii trebuie să crească în jurul unui “veterani” experimentaţi, iar Silvania nu duce lipsă de aceşti oameni pricepuţi. Îi amintim pe câţiva dintre ei, gen Szoke-Nagy Attila, care este şi antrenorul echipei, Marius Zsigo, portarul Dan Rogoz şi, de ce nu, fundaşul Adrian Deac. Aceşti jucători au dat consistenţă Silvaniei, dar noua formulă nu a garantat succesul, în ciuda vivacităţii ei. Suntem convinşi că gruparea din Cehu Silvaniei va reveni ce a fost cândva, dar pentru acest lucru este nevoie de răbdare. Din păcate, Silvania a fost şi în centrul unui eveniment mai puţin onorabil. Adrian Drăgan, unul din multele talente sălăjene care s-au irosit, l-a lovit pe “centralul” Gabriel Bârjac şi a fost suspendat un an de zile.

 

Benfica, obligată să apere blazonul campioanei

 

Penultimul loc este ocupat de Benfica Ileanda. După retragerea Someşului – campioana en-titre, comuna Ileanda risca să rămână fără reprezentantă la nivelul Ligii a IV-a. Însă conducerea şi jucătorii Benficăi, care activase până atunci în Liga a V-a, şi-au luat inima în dinţi şi încearcă să facă o figură cât mai frumoasă. De multe ori, formaţia de pe Someş chiar a reuşit, deşi poziţia din clasament nu oglindeşte acest lucru. Echipa pregătită la început de Horaţiu Vida, apoi de Adrian Pop, a crescut în joc de la meci la meci, reuşind să încurce, pe teren propriu, liderul Dumbrava Gâlgău şi câştigătoarea fazei judeţene a Cupei României – CS Barcău Nuşfalău. Benfica a renunţat la “stranieri”, iar acum se bazează pe jucători din comună, majoritatea trecând chiar pe la campioana Someşul. Unul dintre aceştia este Vasile Roman, care a fost prezent în lotul cu care gruparea de pe Someş a promovat în Liga a III-a. Din câte se pare, Benfica se va întări în iarnă, în speranţa că va reuşi să se depărteze de poziţia pe care o ocupă în clipa de faţă.

 

Puştii de la AS Chieşd încep să se afirme

 

Iată-ne ajunşi şi la ultimul loc. AS Chişed a început dezastruos sezonul, dar şi-a revenit treptat. A renunţat la jucătorii vârstnici şi a pus accentul pe tineri. Imediat au venit şi rezultatele, cel mai concludent fiind succesul obţinut la Someş Odorhei. Liderul lor pare a fi Ovidiu Cătană, chiar fiul primarului comunei, care impresionează prin alonja şi jocul său. Plus, în linia ofensivă, lucrurile sunt mult mai uşoare pentru AS Chieşd când evoluează Marius Argyelan, un jucător de viteză, cu o tehnică bună şi cu un simţ al porţii bine dezvoltat. Fără nume sonore, echipa pregătită de Emil Solovăstru a jucat de la egal la egal cu mai titratele lor adversare, asta până la un moment, când a intervenit oboseala. Sigur, un alt factor care a contribuit la desele înfrângeri a fost lipsa experienţei competiţionale. Este îmbucurător să vedem că tinerii din Chieşd sunt atraşi de fotbal şi nu ne rămâne decât să sperăm că echipa va deveni mai puternică. Singurele ingrediente sunt seriozitate, o pregătire mai bună şi… plăcerea de a juca fotbal.                                 

Loading...
loading...
Loading...
5 Comments

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in FOTBAL