

Comuna administrată de Ioan Roşan a intrat pe harta comunelor cu potenţial turistic, iar autorităţile locale din Valcău de Jos încearcă să dezvolte comuna şi pe acest segment. Unul dintre planurile Primăriei este reabilitarea Cetăţii din Subcetate şi punerea în valoare a acesteia
Comuna Valcău de Jos nu se bucură de o poziţionare geografică oportună pentru operatori economici, însă, administraţia locală este una eficientă şi care este într-o continuă dezvoltare.
De altfel, în cadrul Primăriei există şi un birou de informaţii la care cetăţenii pot apela pentru ajutor în obţinerea unor fonduri europene. De altfel, de vreo doi ani încoace, comuna Valcău de Jos este lider în judeţ la atragerea aceste fonduri pentru dezvoltarea fermelor.
Administraţia a făcut paşi importanţi în ultimii ani şi în segmentul turistic, fiind inclusă recent şi pe harta comunelor cu potenţial turistic. Sunt deja celebre casele albastre din comună, dar administraţia locală îşi doreşte să reabiliteze şi să valorifice şi cetatea aflată în localitatea Subcetate.
Cetatea Valcău a fost construită probabil în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, pe dealul numit “Plai”, la poalele Munţilor Plopiş. Cetatea a fost construită cu scopul de a apăra regiunea sud-vestică.
Una peste alta, anii au trecut, iar în prezent mai sunt doar ruinele cetăţii. Însă, adminsitraţia locală îşi doreşte reabilitarea acestei, precum şi valorificarea în scopuri turistice a obiectivului.

În acest sens, administraţia locală a pregătit un proiect de aproape 6 milioane de lei. Dacă până în prezent, se acordau fonduri doar pentru monumentele istorice din mediul urban, acum se vor acorda şi pentru cele din mediul rural, iar primarul Ioan Roşan nu vrea să rateze o asemenea oportunitate.
În colaborarea cu Universitatea Oradea s-a întocmit o strategie pentru acea zonă şi cererea de finanţare a fost depusă pe PNRR. În cadrul proiectului se doreşte reconstituirea zonei respective, a zidurilor de apărare şi aşa mai departe. Proiectul a fost declarat eligibil şi se află pe lista de aşteptare pentru finanţare.
De precizat este faptul că Cetatea este reprezentată şi de echipa de fotbal locală, care poartă numele obiectivului turistic.
Mai mult, tot pe PNRR, comuna Valcău de Jos a primit finanţare şi pentru realizarea unei piste de biciclete în lungime de 8,3 km care porneşte din satul Valcău de Sus, ajunge în Preoteasa şi coboară până la Cetate.
Prin aceste investiţii încep să apară şi agenţii economici, iar un agent din judeţul Bihor va construi o agropensiune în satul Valcău de Sus.
