Connect with us

Actualitate

Zalăul vrea încă cel puţin 100 de milioane de euro de la UE – primele proiecte sunt pregătite, pentru că de luna viitoare se dau bani

Zalăul are o şansă mare să aducă din nou bani mulţi de la Uniunea Europeană, în noua sesiune de finanţare europeană 2021 – 2027. Iar viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel, explică pregătirile pe care Primăria le-a făcut şi le face pentru a fi în blocstarturi să acceseze fondurile pentru a dezvolta oraşul, după succesul din finanţarea trecută, 2014 – 2020, în care s-au obţinut 100 de milioane de euro, bani ai căror rezultate se văd acum. 

De luna viitoare încep depunerile de proiecte pentru finanţări europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027, aşa că la finalul lui februarie Teodor Bălăjel şi echipa care se ocupă de proiecte a avut o nouă întâlnire cu responsabilii de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, care au fost permanent parteneri foarte buni şi şi-au îndeplinit cu mare succes rolul de consultant pentru Primăria Zalău în atragerea banilor europeni, spune viceprimarul.

”Ne-am pregătit pentru un start bun pentru noua finanţare. Lucrăm de mult timp la asta, pentru că trebuie să ai proiecte bine făcute, conform cu cerinţele pentru eligibilitate, dacă vrei să fie finanţate. Trebuie să fii destoinic să obţii punctaj mare pe proiecte. Uniunea Europeană nu-ţi bagă în traistă pur şi simplu. Dar în Primăria Zalău lucrăm într-o echipă care deja şi-a verificat succesul în sesiunea de finanţare trecută, când am reuşit să aducem peste 100 de milioane de euro. Am primit şi o distincţie pentru volumul de bani atraşi. Am pus aceşti bani la lucru şi am modernizat Zalăul. Anul acesta se vor termina încă o sumă de lucrări mari începute cu banii de la UE, modernizări ce vor da Zalăului o ţinută la un alt nivel.

Cu finanţarea europeană prin POR, cu cea prin PNRR, cu banii prin programul Anghel Saligny, vrem acum să trecem binişor de încă 100 de milioane de euro pentru Zalău. Prin POR 2021-2027 avem o prealocare – adică bani dedicaţi Zalăului – de 30 de milioane de euro. Cu posibilitatea de a ajunge până la 45 de milioane de euro. Dar căutăm să obţinem cât mai mult şi din partea concurenţială a finanţării, unde se califică şi primesc bani cele mai bune proiecte din cele depuse de toate oraşele. Mai e puţin până la depunerea primelor proiecte pe POR, vrem să fie clar că finanţarea lor e ca şi asigurată şi întocmim documentaţiile ca la carte”, ne spune Teodor Bălăjel.

O rută paralelă cu bulevardul modernizată complet

Pentru banii pe care UE îi dă pentru ceea ce Bruxelles-ul numeşte ”coridoare de mobilitate”, Primăria Zalău are pregătit proiectul modernizării unei rute paralele cu bulevardul care începe de la Centură, cu strada Valea Miţii, va continua cu strada Simion Bărnuţiu (modernizată deja), cu strada Maxim Gorki, cu strada Cloşca (modernizată), cu strada Nicolae Titulescu, prin strada Coşbuc şi cu strada Parcului, unde ajungem în Centru, la Primărie, în strada 22 Decembrie (deja modernizată) şi pe Gheorghe Doja (modernizată de asemenea), apoi pe strada Eminescu până pe strada Vânătorilor. Un traseu modernizat la standarde de care străzile din componenţă nu au mai avut parte niciodată. Pe lângă carosabil şi trotuare noi, proiectul are în vedere introducerea în canale subterane a cablurilor, asigurarea traseului reţelei de electricitate şi pentru racordările consumatorilor, amenajări şi mobilier urban. Va fi un coridor de mobilitate de-a lungul căruia oraşul câştigă aspect şi confort, dincolo de câştigul unei circulaţii ca la carte şi degrevarea bulevardului.

Viceprimarul Bălăjel spune că există deja studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, ceea ce înseamnă că proiectul va avea punctaj mare şi nu sunt emoţii că va fi semnat şi contractul pentru lucrări.

Sunt vizaţi bani pentru modernizări de amploare în cartiere – inclusiv pentru parcări

Pentru banii care vin pentru ”regenerare urbană”, cu care Primăria Zalău vrea să modernizeze cartierele Zalăului, există de asemenea studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru zona fostului CET. Şi Teodor Bălăjel spune că administraţia vizează în primul rând bani pentru modernizări de mai mare amploare în cartierele mari – Brădet, Dumbrava 1 şi Dumbrava 2 (de la Casa Armatei până în Dâmbul Morii). Viceprimarul spune că sunt semne încurajatoare că vor putea fi accesaţi bani europeni inclusiv pentru amenajări de parcări. Chiar dacă procentele de eligibilitate vor fi mai mici decât pentru alte tipuri de proiecte şi chiar dacă vor fi finanţate şi numai în proporţie de 50 la sută, se vor depune proiecte să fie atraşi cât mai mulţi bani europeni pentru noi locuri de parcare.

Din nou autobuze electrice, străzi de legătură între cartiere şi reabilitări de clădiri publice

Primăria are şi un studiu de oportunitate pentru finanţarea achiziţiei de autobuze electrice prin POR, ceea ce face ca şi sigură perspectiva de avea încă cinci autobuze electrice de 18 metri şi şase microbuze de 7-8 metri pentru traseele prin cartiere.

Anul acesta va fi gata şi centura Zalăului, iar Bălăjel spune că se doreşte refacerea străzilor care până acum au deservit traficul greu în lipsa şoselei ocolitoare – Kossuth, Şaguna, Gheorghe Lazăr, Tudor Vladimirescu până la autogară. Dar şi străzi de legătură între cartiere. Este vizată, de exemplu, o legătură între Cartierul Meseş şi Sărmaş.

Ne pregătim pentru finanţare europeană şi pentru clădiri istorice, clădiri publice, blocuri de locuinţe, zone verzi (parcuri gradini) cu mobilier stradal. Ne aşteptăm la finanţări şi pentru proiecte de servicii sociale pentru vîrstnici şi centre de sănătate.

Banii pentru reabilitarea şcoli sunt o prioritate

”Vom fi cu mare atenţie pregătiţi să obţinem bani europeni pentru reţeaua şcolară. Avem reuşite mari din sesiunea trecută – am reabilitat liceele Avram Iancu, Ioan Sima, Ortodox, Reformat şi internatul de la Liceul Mihai Viteazul. Recent s-a semnat contractul pentru finanţarea prin PNRR pentru reabilitarea a cinci şcoli gimnaziale – Mihai Eminescu, Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu, Porolissum şi George Coşbuc – şi reabilitarea a două licee – Liceul Pedagogic Gheorghe Şincai şi Liceul Mihai Viteazul. Vom face în aşa fel încât în toate şcolile din Zalău copiii să aibă condiţii excelente.

Echipa din Primăria Zalău implicată în întocmirea proiectelor face acum un efort mai mare, de care a dovedit deja că este capabilă, dovadă proiectele din sesiunea trecută de finanţare. Trebuie să fim competitivi; concurenţa pe finanţările europene este din ce în ce mai mare, pentru că administraţiile sunt tot mai conştiente că din bugetele locale nu pot face lucruri mari!”, spune viceprimarul Teodor Bălăjel.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Actualitate