Connect with us

Social

Euroins – cel mai mare asigurător din România, cu 2,5 milioane de clienți, lăsat fără autorizație

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei


Surse din piață susțin că membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au decis, joi, să ridice autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurător din piața polițelor RCA.

Cu toate acestea, niciun reprezentant al ASF nu a confirmat oficial această informație, până în prezent, în ciuda insistențelor Economedia, în contextul în care toate marile publicații anunță această decizie pe surse.

Sursele afirmă că retragerea autorizației de funcționare a fost decisă în ședința de joi a Consiliului ASF și va fi comunicată oficial vineri. Euroins a transmis de asemenea că nu a fost informată de o astfel de decizie. Este inexplicabil cum ASF nu a anunțat o decizie oficială până la această oră, în contextul în care decizia a fost luată de joi și cum compania vizată nu a fost informată încă.

Vineri, la o nouă solicitare, reprezentanții companiei au afirmat că situația este aceeași și nu au primit o decizie în acest sens de la ASF.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în această săptămână, după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească şi soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată

Președintele al Camerei Deputaților și lider PSD, Marcel Ciolacu vorbea miercuri de „un faliment anunțat” și afirma că e convins că ASF și Guvernul vor acționa ferm, „cum au acționat și la celălalt caz, City Insurance” și că e posibil să stabilizeze prețurile RCA, după declararea unui faliment din piață.

„Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, spunea Ciolacu.

Un faliment al Euroins ar avea implicații și asupra pieței din Bulgaria, pe lângă cea din România.

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară şi un grup energetic şi financiar de top în Europa de Sud-Est, cu venituri şi active de câteva miliarde şi peste 7.000 de angajaţi.

Parte a Eurohold este şi EIG Re EAD, o companie cu o istorie de 20 de ani, ale cărei servicii de reasigurare sunt folosite de companii de asigurări de top din Europa. EIG Re a reasigurat recent întregul portofoliu Euroins din România, ceea ce a garantat plata tuturor despăgubirilor către compania românească şi a asigurat transferul tuturor riscurilor, explică publicaţia bulgară.

Problema este că ASF, autoritatea de reglementare a pieţei asigurărilor din România, analogul FSC din Bulgaria, a ridicat în presa românească problema capacităţii financiare a EIG Re, ceea ce a declanşat speculaţii cu privire la un faliment al Euroins în România, iar acest lucru ar putea avea consecinţe cutremurătoare pentru întregul grup, listat la bursele de la Sofia şi Varşovia şi ar putea destabiliza întregul sector de asigurări din România, precum şi piaţa de capital din Bulgaria, în care Euroins investeşte în calitate de mare investitor instituţional”, arată Financial Tribune.

Informații pentru șoferii cu RCA la o companie falimentară: Polița de asigurare rămâne în continuare valabilă

În contextul falimentului City Insurance, din 2021, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au lansat un ghid informativ pentru asigurați, atât pentru cei care dețineau o poliță City Insurance, cât și pentru păgubiții care au de recuperat o daună aferentă unei polițe a acestei companii.

În acel moment, trei milioane de români erau clienți ai City Insurance, adică 45% din piața asigurărilor RCA.

Iată ce ar trebui să știe asigurații și păgubiții RCA ai companiei falimentare:

Ghidul complet pentru asigurați și păgubiți ai City Insurance –  Ghid_UNSAR_BAAR

a) În cazul în care dețineți o poliță de asigurare emisă de compania falimentară:

Polița dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-și efectele. Puteți însă denunța în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat. Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirată aveți dreptul să vă recuperați diferența de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților urmând procedura menționată la lit .b) pct. (ii) de mai jos.

ATENȚIE! Polița dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește termenul menționat anterior, nu veți mai fi asigurat. Mai multe detalii AICI

Pe de altă parte, există riscul ca șoferii asigurați prin Euroins să se găsească în situația de a fi refuzați, în cazul în care au nevoie de reparații pentru mașini, în ciuda faptului că polițele lor sunt încă valabile.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social