

Administraţia locală a primit finanţare parţială prin Programul “Anghel Saligny” pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare, împreună cu comuna Sânmihaiu Almaşului. Primăria este optimistă că va primi restul sumei pe PNRR. Totodată, după reabilitarea şi modernizarea dispensarului medical, autorităţile au obţinut finanţare şi pentru dotarea acestuia cu aparate moderne. Va fi achiziţionat inclusiv un ecograf
Comuna Zimbor devine din ce în ce mai atractivă pe măsură ce proiectele aflate în implementare vor fi finalizate. Astfel, cetăţenii comunei vor putea beneficia în curând de reţele de apă şi canalizare, infrastructura rutieră fiind pusă la punct de ceva vreme, fiind asfaltate inclusiv drumuri agricole.
Clădirile publice se află într-o stare bună, iar recent a fost modernizat şi dispensarul medical, acolo unde urmează să-şi desfăşoare activitatea un medic stomatolog, dar şi un medic pentru îngrijiri paleative. În plus, administraţia locală a făcut demersurile pentru achiziţia unor aparate medicale moderne, inclusiv a unui ecograf, fiind printre puţinele locaţii din mediul rural, dacă nu chiar singura, care va avea un ecograf.
De remarcat faptul că patru dintre cele cinci sate ale comunei se află la Drumul European E81, iar tot pe raza comunei va fi şi un nod rutier al Autostrăzii Transilvania, astfel că oportunităţile vor fi imense. Comuna Zimbor va cunoaşte o creştere economică, iar zona va fi foarte atractivă atât pentru locuit, cât şi pentru industrie.
Mai mult, în acest an, Primăria Zimbor va avea cel mai mare buget din ultimii ani, astfel că administraţia condusă de primarul Gabriel Mureşan poate continuă investiţiile de dezvoltare, astfel încât nivelul de trai să crească şi mai mult.

Se modernizează sediul Primăriei
Comuna Zimbor continuă dezvoltarea şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Administraţia locală a depus trei proiecte pe acest program de finanţare, două dintre acestea fiind deja aprobate. Astfel, prin PNRR urmează să fie reabilitat sediul Primăriei.
Este vorba despre o reabilitare totală, urmând să fie schimate uşile, geamurile, clădirea va fi izolată, urmând să fie montate şi panouri solare pe acoperiş, iar încălzirea se va face cu pompe de căldură.
Până la începerea lucrărilor, administraţia locală îşi caută un alt sediu, iar în vedere sunt două variante. Ori centrul de informare turistică, ori unul dintre căminele culturale din comună.
Un alt proiect aprobat pe PNRR este reabilitarea grădiniţei, proiectul fiind asemănător cu cel al sediului Primăriei.
“Sunt proiecte utile care ne vor ajuta să mai scăpăm de nişte cheltuieli. Vom produce şi energie electrică şi totul va fi benefic. Sper ca în vară să putem da startul lucrărilor”, ne-a declarat primarul comunei Zimbor.
Tot pe PNRR, autorităţile locale au depus şi un proiect pentru înfiinţarea a trei staţii de încărcare pentru autovehicule electrice, două în Zimbor şi una în Sâncraiu Almaşului. Tot pe acest program, autorităţile locale ar dori să depună un proiect şi pentru achiziţia unui autobuz electric pentru transportul elevilor.
Căminele culturale vor fi extinse
În ultimii ani au fost efectuate lucrări de modernizare la căminele culturale din comună. În ultimul an a fost finalizat căminul cultural din Zimbor, iar prin CNI, căminele din Sutor, Sâncraiu Almaşului şi Chendremal vor fi extinse.
Mai exact, acolo se vor face extinderi pentru grupuri sanitare. În ceea ce priveşte căminul cultural din Dolu, acolo s-au făcut lucrări de întreţinere prin serviciul propriu de gospodărie, însă, tot pe CNI se doreşte renovarea acestuia.
Se modernizează şi iluminatul public
Un alt proiect pentru care comuna Zimbor a primit finanţare este modernizarea iluminatului public. Prin GAL (fonduri europene), Primăria va primi 22.000 de euro, sumă de care se va folosi pentru achiziţionarea de corpuri de iluminat moderne.
Se doreşte modernizarea bazei sportive
Tot prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, autorităţile locale au în vedere şi modernizarea bazei sportive. În prezent, acolo se desfăşoară lucrări pentru acoperirea tribunei.
Însă, prin CNI se doreşte schimbarea suprafeţei de joc, optându-se pentru gazon şi un eventual sistem de irigaţii cu ajutorul căruia gazonul să poată fi întreţinut corespunzător. Însă, se doreşte şi construcţia unor vestiare, în locul clădirii modulare din prezent.
Teren multifuncţional la Sâncraiu Almaşului
Cu bani de la bugetul local, autorităţile locale îşi propun ca în acest an să înceapă lucrările pentru amenajarea unui teren multifuncţional în satul Sâncraiu Almaşului. Acesta urmează să fie amenajat pe spaţiul fostei şcoli, clădirea veche fiind demolată. Au existat lucrări de aducere a terenului la nivel, iar o parte din lucrări vor fi executate cu ajutorul serviciului propriu de gospodărire.
Se face şi o capelă la Sâncraiu Almaşului
Anul trecut, în satul Zimbor a fost construită o capelă cu ajutorul fondurilor europene. În acest an, autorităţile locale au în vedere şi începerea lucrărilor pentru o astfel de construcţie şi în satul Sâncraiu Almaşului. Costurile s-ar ridica la suma de aproximativ 300.000 de lei, iar durata de execuţie ar fi de 12 luni.

Dispensarul medical din Zimbor va fi dotat cu aparatură modernă, inclusiv un ECOGRAF
Prin PNDL II, în vara anului 2021 s-au finalizat lucrările de reabilitare şi modernizare a dispensarului medical. Este o clădire modernă care beneficiază de cele mai bune condiţii. Mai mult, tot pe PNDL II, primarul Gabriel Mureşan a semnat şi un contract pentru dotarea acestuia, în valoare de 736.000 de lei.
Cu aceşti bani se va achiziţiona aparatură medicală modernă, inclusiv un ECOGRAF, comuna Zimbor fiind printre puţinele din mediul rural din Sălaj, dacă nu chiar singura, care va beneficia de acest serviciu.
Doi medici vor profesa în comună şi vor oferi servicii de stomatologie, dar şi îngriji paleative. Ambii doctori vin din Cluj-Napoca, dar medicul stomatolog este originar din Zalău.

Reţea de apă în toată comuna
Comuna Zimbor a fost cuprinsă în măreţul proiect de aducţiune de apă de la Tarniţa, iar patru sate vor beneficia de apă de calitate, odată ce proiectul pe POIM va fi finalizat. Satul Dolu nu a putut fi cuprins în acest proiect, însă autorităţile locale au început deja demersurile pentru ca şi sătenii din Dolu să poată beneficia de acest serviciu.
Astfel, s-a depus un proiect la Compania de Apă, urmând ca satul Dolu, dar şi câteva uliţe care nu sunt cuprinse pe proiectul pe POIM, să aibă reţea de apă. Proiectul este depus deja la Compania de Apă şi autorităţile locale sunt optimiste că vor primi finanţare. Proiectul pe POIM şi proiectul în colaborare cu Compania de Apă ar urma să fie finalizate cam în aceeaşi perioadă, astfel că toată comuna va avea reţea de apă.
Aşteptarea va lua sfârşit. Se face reţea de canalizare
Una dintre marile bătăi de cap ale administraţiei locale a fost înfiinţarea unei reţele de canalizare. S-a încercat de multe ori în anii trecuţi, însă, faptul că în comună trăiesc mai puţin de 1.000 de oameni, era o mare problemă pentru îndeplinirea punctajului pentru finanţare. În cele din urmă, comuna Zimbor s-a asociat cu comuna Sânmihaiu Almaşului şi a depus un proiect în valoare de 47 de milioane de lei pe Programul “Anghel Saligny”.
Însă, doar 20 de milioane de lei au primit cele două comune pentru acest proiect, astfel că pentru completarea acestuia a fost nevoie de găsirea unei alte surse de finanţare.
Pentru diferenţă, administraţia locală are de gând să depună proiectul pe PNRR, fiind încrezătoare că ar putea primi finanţare. Cu banii de pe “Anghel Saligny” urmează să fie construită o staţie de epurare, iar canalizarea să funcţioneze parţial.
Dacă va primi finanţare pentru completarea proiectului, reţeaua de canalizare ar urma să cuprindă satele Sutor, Zimbor, Chendremal şi Sâncraiu Almaşului.
“O problemă pentru finanţare pe PNRR putea fi cerinţa celor minim 2.000 de locuitori. Însă, sunt atâţia în cele două comune. Am vorbit şi am şi făcut o adresă la Ministerele Dezvoltării şi Mediului şi avem asigurări că vom primi finanţare ca să putem finaliza proiectul pentru reţeaua de canalizare”, ne-a declarat Gabriel Mureşan.

Infrastructura rutieră este pusă la punct
Comuna Zimbor stă bine la capitolul infrastructură rutieră, iar peste 90 la sută dintre străzile şi uliţele comunei sunt asfaltate. Însă, în perioada următoare vor începe lucrări la reţeaua de canalizare, fiind în desfăşurare şi lucrările la reţeaua de apă.
Astfel, pentru reabilitarea acestora, Primăria are deja pregătit un proiect pentru asfaltare în satele Sutor şi Chendremal. Însă, autorităţile nu se grăbesc cu depunerea acestora pentru finanţare şi vrea să finalizeze mai întâi proiectele de apă şi canalizare.

Spaţiu de joacă la grădiniţă, echipamente IT pentru şcoală
Tot pe PNDL II, administraţia locală a semnat un contract pentru amenajarea unui spaţiu de joacă lângă grădiniţa aflată în apropiere de dispensarul medical.
Cu bani de la bugetul local a fost efectuată achiziţia aparatelor, urmând ca după ce va primi finanţare să fie efectuată şi decontarea achiziţiei. Totodată, şi şcoala din Zimbor va fi dotată în perioada următoare cu echipamente IT, cum ar fi table inteligente, calculatoare noi, laptopuri, urmând a fi schimbat şi mobilierul.
Tot prin PNDL II se doreşte şi construcţia a două poduri pe drumul ce face legătura între Dolu şi Sâncraiu Almaşului, dar şi modernizarea a trei străzi mai scurte, care nu au putut fi cuprinse în proiectul iniţial de asfaltare.
Cel mai mare buget din istoria comunei!
Anul trecut, la bugetul Primăriei a rămas o sumă necheltuită, care iniţial a fost alocată pentru două proiecte de drum şi apă. Însă, sunt şanse mari ca administraţia să primească finanţare din alte surse pentru acele proiecte.
Banul public a fost cheltuit chibzuit, iar suma folosită pentru spaţiul de joacă de la grădiniţă ar urma să fie decontată. Toate acestea, vor face ca Zimborul să aibă cel mai mare buget de când este Gabriel Mureşan primar! Cu bani de la bugetul local se va finaliza acoperişul de la tribuna bazei sportive, iar recent au început lucrările şi pentru construcţia unei clădiri care va fi folosită pe post de garaj pentru utilajele Primăriei.
Autorităţile locale îşi propun să achiziţioneze şi utilaje de care mai are nevoie, urmând să fie demarate şi lucrările la terenul multifuncţional din Sâncraiu Almaşului.
Totodată se va continua modernizarea parcului din centrul comunal, urmând a fi executate şi lucrări de reparaţii la drumurile din extravilan. Însă, prioritar pentru comuna Zimbor este realizarea reţelelor de apă şi canalizare.

Gabriel Mureşan: “Ne dorim să aducem comuna la standarde europene!”
“În acest an vom avea cel mai mare buget de când sunt eu primar. Pe lângă proiectele iniţiate şi altele care se vor iniţia, vom mai face multe investiţii din bugetul local. În viitorul apropiat, ne dorim să aducem comuna la standarde europene. Se lucrează şi la autostradă şi zona o să fie una foarte atractivă, atât industrial, cât şi ca zonă de locuit”.
Gabriel Mureşan – primarul comunei Zimbor
















