Connect with us

Politică

Senatorul Virgil Bob face o analiză severă şi extrem de corectă asupra culturii sau, mai exact, asupra lipsei culturii în viaţa românilor

Parlamentarul de Sălaj, membru în Comisia de cultură din cadrul Senatului, sesizează că societatea românească e tot mai sărăcită de oameni ce iubesc cultura şi atenţionează că România se îndreaptă spre o cruntă deculturalizare şi către o societate în care kitsch-ul și prostul gust vor fi în prim-plan. Pentru a contracara această problemă, Virgil Bob vine şi cu soluţii viabile

„Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat” – spunea acum 200 de ani filosoful german, Immanuel Kant. Din păcate, cuvintele spuse de filosoful german sunt, parcă, din ce în ce mai apăsătoare pe societatea noastră, o societate care a uitat ce înseamnă cultura.

Starea actuală a societaţii româneşti este definită extrem de obiectiv şi realist de senatorul Virgil Bob. Membru al Comisiei de cultură din cadrul Senatului, parlamentarul USR a ţinut să facă o “radiografie” asupra culturii României, acest ansamblu de valori materiale și spirituale produse pe teritoriul ţării noastre.

Crudul adevăr, în care şimleuanul Virgil Bob a pus punctul pe “i” este acela că, de fapt, noi nu mai avem cultură. Senatorul USR ne arată care ar fi şi cauzele pentru care România se îndreaptă spre o cruntă deculturalizare, în urma căreia conaţionalii noştri vor rămâne consumatori ai kitsch-ului și prostului gust.

Important de spus că parlamentarul vine şi cu câteva soluţii viabile, care ar putea fi implementate şi totul porneşte de la învăţământ, un învăţământ pe care Virgil Bob îl vede cu totul altfel.

Senatorul Virgil Bob: “Nimeni nu vorbește de reducerea consumului de cultură. Ne îndreptăm spre o cruntă deculturalizare”

“Vizita de lucru a Comisiei de cultură a Senatului în capitala istorică și culturală a României, Iași, mi-a spulberat umbra de îndoială legată de starea culturii românești.

Un ochi mi-a râs, unul mi-a plâns, ca în frumoasa poveste românească, am regăsit frumusețea acestui oraș, așa cum o știam de când eram student, dar l-am regăsit sărăcit de oamenii ce iubeau cultura. Toți se plâng de lipsa banilor pentru cultură, însă nimeni nu vorbește de reducerea consumului de cultură. Ne îndreptăm spre o cruntă deculturalizare, iar dacă nu se face ceva, românii vor rămâne doar consumatori ai kitsch-ului și prostului gust.

“Învățământul bazat doar pe teorii nu își are rostul. 80% din cei ce termină liceul nu știu să calculeze aria unui cerc”

Am prezentat concluzia mea în ședințele comune cu factorii de cultură din judeţ și am spus că totul pornește de la învățământ. Un învățământ bazat doar pe teorii nu își are rostul, nu face decât să fure copilăria oamenilor într-o nebună fugă după note la discipline supraîncărcate cu informații anoste și greoaie. 80% din cei ce termină liceul nu știu să calculeze aria unui cerc sau nu știu face diferența între trapez și romb, însă au dat examene cu integrale, limite, asimtote si altele asemenea.

Am iubit matematica, de aia îmi permit să spun asta. De ce nu se face pictură? Dacă din 10 copii, 2 își vor descoperii talentul de a picta, în timp, țara va avea un procent de 20% de consumatori de artă vizuală. De ce nu se învață să se cânte la instrumente la orele de muzica? Nu teorii si istorie muzicală. Dacă din 10 copii… nu continuă raționamentul, cred că se înțelege. Cultura juridică ar trebui studiată în școală, ca să nu cadă tinerii victime ale sistemului judiciar. Gastronomie, ca să nu cumpere hrană cu aditivi și otravă.

S.O.S. cultura românească! “Vom cheltui bani pentru conservarea muzeelor goale, a vestigiilor pustii și a bibliotecilor părăsite”

Totul poate fi transformat în artă, iar arta se poate consuma, se poate respira. Consumatorii de artă trebuie educați de mici, altminteri vom cheltui bani pentru conservarea muzeelor goale, a vestigiilor pustii și a bibliotecilor părăsite. Un om care nu a mâncat niciodată ciocolată nu va avea poftă de ciocolată niciodată. Un copil care a ascultat toată pruncia lui doar manele, ce va înțelege din simfonia a 9-a, de Beethoven? După o părere atât de radicală, parcă s-au mai înmuiat de la cerut bani. Parcă!

Legiuitorul ar trebui să aibă viziune, orice lege ce trece de el trebuie să țină cont de viitor. Vrem cultură, haideți să avem cultură conștientă, însușită, o națiune de iubitori de artă! Am avut senzația că am pus degetul pe rană”, spune Virgil Marius BOB – senator USR Sălaj.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 8 februarie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Politică