Connect with us

Social

Muzicologul Octavian Lazăr Cosma – Titlul de “CETĂȚEAN DE ONOARE AL JUDEȚULUI SĂLAJ”

Sălăjeanul Octavian Lazăr Cosma este unul dintre marii muzicologi români, cu o impresionantă activitate si având o deosebită contribuție la îmbogățirea literaturii de specialitate. Muzicologul originar din comuna TREZNEA, care a devenit şi membru titular al Academiei Române, va fi premiat cu Titlul de “CETĂȚEAN DE ONOARE AL JUDEȚULUI SĂLAJ”, cu ocazia şedinţei Consiliului Judeţean din data de 27 ianuarie

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Judeţean din data de 27.01.2023 se află la primul punct, Proiectul de hotărâre privind acordarea Titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE AL JUDEȚULUI SĂLAJ” domnului Octavian Lazar Cosma.

Sălăjeanul Octavian Lazăr Cosma este unul dintre marii muzicologi români cu o impresionantă activitate si având o deosebită contribuție la îmbogățirea literaturii de specialitate.

S-a născut la 15 februarie 1933 la Treznea, județul Sălaj. Părinții săi, învățători, au fost uciși în masacrul din localitatea sălăjeană din septembrie 1940.

Și-a început studiile la Școala Normală din Blaj, apoi a urmat cursurile Academiei de muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si pe cele ale Conservatorului “N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad. A obținut doctoratul în muzicologie în 1972, la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și a fost primul îndrumător de doctorat din București în domeniul muzică.

După terminarea studiilor, a desfășurat o prodigioasă activitate muzicologică în decursul căreia a publicat sute de articole în reviste și ziare din țară și din străinătate, a participat la importante simpozioane, conferințe sau congrese de specialitate și a avut câteva demersuri editoriale ce au devenit de referință în muzicologia românească.

A primit numeroase distincții iar numele Octavian Lazăr Cosma figurează în cele mai importante enciclopedii şi dicţionare muzicale, dar nu numai, publicate la New York, München, Moscova, Londra sau Roma.

Pentru însemnata sa contribuție muzicologică, a fost distins cu premii precum Premiul Academiei Române și decorații importante ale statului român fiind și membru al American Musicological Society. Octavian Lazar Cosma a devenit recent membru titular al Academiei Române.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social