

Prin intermediul proiectului „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj” s-au străbătut satele sălăjene pentru a documenta o categorie aparte de patrimoniu construit: porțile vechi. Printre acestea, Poarta din Meseșenii de Sus, una din cele mai frumoase porți sălăjene, a fost aleasă pentru restaurare
Acum, la sfârșit de an, dorim să împărtășim cu voi unul din rezultatele proiectului nostru, recent încheiat, ”Porți și împrejuiri tradiționale și istorice din Sălaj”. Unul dintre obiectivele pe care le-am avut în cadrul acestui proiect a fost să alegem una dintre frumoasele porți de lemn din județul Sălaj pentru a o readuce la viață și a o face să dăinuie peste ani.
Poarta, din Meseșenii de Sus, a fost aleasă pentru că impresionează prin decorurile vegetale frumos sculptate în lemn dar și prin inscripțiile sale, ce menționează data când ea a fost făcută/ridicată și comanditarul.



Un alt motiv pentru care a fost aleasă această poartă a fost acela că partea ei superioară și anume acoperișul porții mari a fost distrus dintr-o neglijență banală și astfel, ea a rămas incompletă și în pericol, din cauza apelor din precipitații.
Un al treilea motiv pentru care am ales această poartă a fost istoria din spatele ei. Poarta a fost construită în aceeași perioadă cu casa în care locuiește proprietara, ambele (casă și poartă) construite de bunicul acesteia cu banii strânși cu multă trudă în Statele Unite ale începutului de secol XX.



Procesul de restaurare: a fost refăcut în întregime acoperișul porții mari, pentru reconstrucția acestuia fiind folosite lețuri, fosle, scânduri de rășinoase, îmbinate prin chertări. Acoperișul porții, cu o structură simplă, a fost învelit cu țiglă ceramică de tip solzi iar pe coama acoperișului au fost puse olane.
S-a intervenit și la acoperișul portiței mici, de intrare. Lemnul de stejar al porții a fost curățat, tratat și conservat cu soluții speciale, utilizate în restaurarea lemnului. La finalul acestor operațiuni, pentru protejarea porții, a fost folosit ulei de in.

”Totodată, prin acestă postare, facem cunoscut celor interesați canalul nostru de youtube https://www.youtube.com/@asociatiaarhaic , unde sunt postate cele trei filmulețe realizate în cadrul proiectului. Pentru realizarea acestora mulțumim sprijinului acordat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Prin intermediul canalului de youtube vom aduce în atenția publicului și alte acțiuni/activități realzate de către Asociația ARHAIC / Ambulanța pentru Monumente Sălaj.
Acest proiect cultural a fost susținut financiar de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Muzeul Judetean Satu Mare, Tarnat – Kalotaszeg Durabil.
Echipa proiectului este formată din: Cornelia-Florina Fechete, Madalina Varga și Bogdan Ilieș.#OrdinulArhitecțilordinRomânia#CentruldeCulturasiArtaalJudetuluiSalaj#MuzeulJudeţeandeIstorieşiArtăZalău#MuzeulJudeteanSatuMare#AsociațiaTarnatKalotaszegDurabila
Vă dorim LA MULȚI ANI ȘI UN NOU AN FERICIT !!!” – Ambulanța pentru Monumente Sălaj







1 Comment