Connect with us

Social

Eveniment de excepție în localitatea Preoteasa – „Spăcelul de fată fecioară de pe Valea Barcăului”

Marți 6 decembrie, de Sf. Nicolae, în căminul cultural din localitatea Preoteasa (comuna Valcau de Jos), a avut loc un eveniment cultural: lansare cărții „Spăcelul de fată fecioară de pe Valea Barcăului” (autori: Camelia Burghele, Andrei Burghele, Felicia Sabău, Editura „Caiete Silvane”, Colecția „Ethnos”), dar şi un spectacol de colinzi

Evenimentul şi-a propus să arate publicului – mai mult sau mai puțin avizat – bogăția și individualitatea costumului de sărbătoare specific satelor de pe Valea Barcăului și de aceea uzează de două instrumente complementare: un studiu istorico-etnografic, cu deschideri spre antropologia culturală, și o suită de fotografii ilustrative.

S-au atins, astfel, două obiective semnificative: promovarea unui ansamblu cultural relevant pentru Sălaj – costumul de sărbătoare din bazinul Barcăului (cu toate accentele de Bihor specifice) și promovarea unei colecții etnografice importante, cea a familiei Sabău (Florin și Felicia), extrem de grăitoare în ordinea salvării patrimoniului cultural local.

Studiul introductiv, semnat de Camelia și Andrei Burghele, este astfel întregit de fotografiile inspirate ale Flaviei Sabău: argumentarea teoretică, bazată pe studii de teren, susține albumul foto iar fotografiile color susțin, la rândul lor, discursul argumentativ.

Rezultatul acestui proiect cultural este, în final, definit de primarul comunei Valcău de Jos, Ioan Roșan:

„Eu zic că niciun loc din lume nu-i așa de frumos ca Valea Barcăului. Închid o clipă ochii și imi imaginez cum arătau satele, casele, oamenii pe vremea mamei și bunicii mele și mă gândesc că merită sprijinit și încurajat orice gest care conservă sau promovează tradițiile locale și frumusețea de altădată a acestor locuri.

Asta mi-aș dori să se întâmple și cu cititorii albumului de față: să se lase purtați de val o clipă, privind fotografiile minunate cu spăcele, poale și zadii și să-și imagineze o preumblare prin satele de aici, de altădată… și după aceea să strângă albumul la piept și să zică, emoționați: Doamne, da frumos o fi fost!”

Lansarea volumului

„Spăcelul de fată fecioară de pe Valea Barcăului”

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social