

Dacă în anul 2010, exista doar o singură ligă şi erau doar 400 de jucătoare legitimate, acum fotbalul practicat de sexul frumos din ţara noastră este grupat în 3 ligi şi opt serii, iar numărul de jucătoare legitimate a ajuns la 1.270!
Probabil că ideea de fotbal a fost asociată doar cu sexul masculin, mai ales în ţara noastră, acolo unde nici în tribune nu prea existau reprezentante a sexului frumos. După Revoluţie, parcă lucrurile s-au mai schimbat, în doar în tribune, cât şi pe “dreptunghiul verde”. Astfel, din ce în ce mai multe practicante ale fotbalului feminin au intrat în competiţii oficiale, pentru ca loturile judeţene şi chiar divizionare să numere domnişoare arbitru din ce în ce mai multe.
În ultimii ani, însă, aceste activităţi au cunoscut o reală dezvoltare. Astfel, fotbalul feminin din România avea în anul 2010 doar o ligă, iar numărul jucătoarelor legitimate era de aproximativ 400. În doar cinci ani, numărul de jucătoare legitimate s-a triplat, astfel că în competiţiile oficiale s-au implicate acum 1.270 de jucătoare, pentru ca numărul de practicante la nivel naţional să fie de 4.800 de persoane!
În aceste condiţii, şi structura competiţională este alta, astfel că FRF a organizat o Superligă Naţională cu opt formaţii. Iniţial, se joacă un sezon regulat, urmat apoi de play-off şi play-out. Mai apoi, a doua divizie – intitulată Liga 1 – are două serii grupate pe criterii geografice şi valorice: Seria I cu 10 echipe şi Seria II cu 11 echipe.
În fine, o competiţie la nivel de tineret, considerată Liga 2, cu 5 serii a câte patru formaţii. Se joacă în sistemul fiecare cu fiecare în grupe, pentru ca 6 formaţii – câştigătoarele seriilor şi echipa de pe locul 2 cu cel mai bun punctaj – să se dueleze pentru accederea în eşalonul superior, într-un turneu de promovare.
Olimpia Cluj, campioană naţională de cinci ori consecutiv!
De departe, cea mai puternică grupare din România este Olimpia Cluj-Napoca, cea care a câştigat titlul naţional în ultimele cinci ediţii consecutive. Mai mult, formaţia de pe Someş se poate lăuda cu un impresionant palmares internaţional, având în vedere că ardenecele au câştigat locul 1 de două ori (anii 2011 şi 2015) în faza grupelor Champions League, fiind eliminate în şaisprezecimi, iar în 2012 au atins faza optimilor de finală! Astfel, la Cluj au venit nume mari pentru fotbalul feminin din Europa, precum Olympique Lyon, Paris Saint Germain, Tores Calcio (campioana Italiei), sau SV Neulembach (campioana Austriei)!
Olimpia are un lot tânăr extrem de valoros, cu o medie de vârstă sub 19 ani, numai puţin de 12 jucătoare fiind convocate la Naţională, pentru ultima partidă a echipei României, împotriva Albaniei (scor 4-0 la Bucureşti).
Trebuie spus că şi Sălajul s-a putut mândri cu o jucătoare care a cucerit titlul naţional cu Olimpia Cluj. Este vorba despre Szoke-Nagy Krisztina, o tânără originară din Cehu Silvaniei, care a făcut parte şi din loturile naţionale de junioare. Actualmente, fotbalista îmbracă tricoul formaţiei Independenţa Baia Mare, care activează în Superliga Naţională.
Clubul din Cluj este şi principalul rezervor de talente pentru selecţionatele U19, U17 şi U 15, fiecare reprezentativă având în lot 5 – 6 jucătoare clujence! În sezonul 2013 – 2014, Olimpia a avut în componenţă şi 3 jucătoare din străinătate, este vorba despre Fanny Vago (căpitanul echipei de senioare a Ungariei), Anita Pinczy (componentă a lotului U19 a Ungariei) şi Christine Manie (căpitanul reprezentativei din Camerun)! Datorită politicii de dezvoltare a clubului, în sezonul 2015 – 2016, lotul este alcătuit doar din jucătoare de origine română.
Cea mai cunoscută jucătoare de la Olimpia este Ştefania Vătafu, cea la Gala AFAN din anii 2014 şi 2015, a fost desemnată drept “Jucătoarea Anului în România”. Remarcate special sunt şi Ioana Bortan, Alexandra Lunca sau Corina Olar, cele care şi-au făcut deja un nume şi au făcut istorie în acest sport.
La un asemenea lot şi asemenea rezultate, trebuia să existe şi o bancă tehnică pe măsură, astfel că profesorul Mircea Albon este un nume important în fotbalul feminin, care a cucerit 10 medalii de aur în România: cinci cu Clujana Cluj şi cinci cu Olimpia Cluj!
În plus, trebuie să precizăm că destinele acestui club este condus de Alin Cioban – preşedintele executiv – cel care din anul 2011 are şi funcţia de preşedinte a Comisiei Centrale pentru fotbalul feminin, dar şi pe cea de membru în Comitetul Executiv al FRF!
Aşadar, un club solid pe toate nivelele, care vrea să continue activitatea de performanţă, atât pe plan intern, cât şi internaţional.
