Connect with us

Social

31 iulie: Lăsata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri în ultima zi dinaintea Postului Sfintei Maria

Anul acesta pe 31 iulie, Biserica Ortodoxă a rânduit Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului înainte cu o zi de începerea postului Sfintei Marii 2022


Timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Lăsata Secului marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, și anume postul Adormirii Maicii Domnului.

Conform calendarului creștin ortodox, postul Sfintei Marii în 2022 începe de la data de 1 august. În 2022, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii se face în data de 31 iulie. Acest post ține două săptămâni, iar anul acesta lăsata secului are loc pe 31 iulie.

O singură zi în postul Sfintei Marii, dezlegare la pește

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește.

Cum trebuie să postim conform tradiției

Lunea, miercurea și vinerea se ajunează până după orele 15,00, când se mănâncă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte (fără untdelemn), iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. Pe 6 august, de Schimbarea la Față este dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Lăsatul secului semnifică renunțarea la mâncare cu grăsimi, dar are și un altfel de înțeles: acela al renunțării la spiritul lumesc în favoarea unei vieți duhovnicite. 

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi ale anului. Originile sale se află prin secolul al V-lea, când s-a dezvoltat și cultul Maicii Domnului. La început, acest post nu se ținea peste tot la fel.

Creștinii din Antohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. Creștinii din Ierusalim posteau opt zile, iar cei din partea Constantinopolului doar patru zile. 

În 1166, la Constantinopole are loc un sinod convocat de patriarhul Luca Chrysoverghi, care stabilește că postul să înceapă la 1 august și să dureze până la 15 august,  la Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social