Connect with us

Social

13.000 de intervenţii ale pompierilor la incendiile de vegetaţie forestieră din acest an

Sezonul incendiilor forestiere din 2022 a fost caracterizat de un număr mare de incendii de vegetație în prima parte a acestui an. Potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare


Incendiile de vegetaţie uscată şi litieră, declanşate de cei care îşi curăţă terenurile agricole cu ajutorul focului, ne costă pe fiecare dintre noi.

Pe lângă distrugerea vegetaţiei, a unor bunuri şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, incendiile de vegetaţie forestieră înseamnă costuri importante pentru statul roman şi, deci, pentru fiecare contribuabil în parte.

Potrivit estimărilor, cele aproape 13.000 de intervenţii ale pompierilor la incendiile de vegetaţie forestieră din acest an au însemnat costuri în carburanţi şi alte cheltuieli de peste 100 de milioane de euro.

În plus, cei care declanşează aceste incendii riscă amenzi importante şi chiar pedeapsa cu închisoarea.

Potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani.

În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.

Prin acelaşi act normativ a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social