Connect with us

Social

DRUM LIN, Ioan Stana – Unul dintre cei mai apreciaţi dascăli din Sălaj a trecut la cele veşnice

Apreciat în mod special de sute şi sute de elevi cărora le-a pus peniţa în mână, învăţătorul Ioan Stana s-a stins din viaţă azi noapte, la vârsta de 85 de ani. Într-o activitate şcolară de peste 40 de ani, a fost învăţător la Bobota, Chieşd, dar şi la Derşida, acolo unde a fost director şi director adjunct

Doliu în învăţământul sălăjean. Ioan Stana – unul dintre dascălii apreciaţi din judeţul nostru s-a stins din viaţă la vârsta de 85 de ani. Peste patru decenii, a făcut cu pasiune o muncă extrem de importantă: le-a arătat tainele abecedarului elevilor de la şcolile din Bobota, Derşida şi Chieşd.

Prin mâinile iscusite ale dascălului Ioan Stana a trecut şi Paul Maghiu – actualul administator al judeţului. În aceste momente grele, acesta a ţinut să îşi arate toată recunoştinţa şi aprecierea faţă de iubirea și devotamentul oferite în anii din şcoala primară.

Azi am primit o veste care m-a întristat profund. Dragul meu învățător, domnul Ioan Stana, a trecut în eternitate. L-am iubit sincer și l-am apreciat pentru tot ceea ce mi-a oferit. Sunt ceea ce sunt azi și datorită lui. Acest om a slujit școala vreme de peste patru decenii. Iubirea și devotamentul lui pentru copii a trecut din generație în generație. A reușit să fie OM indiferent de vremuri. A avut rezerve inepuizabile de blândețe, afecțiune și bunăvoință pentru zecile de generații cărora le-a pus pentru prima dată stiloul în mână. Și, după ani și zeci de ani de la absolvire sau plecarea din Bobota, fiecare întâlnire cu noi, “pruncii lui”, cum ne zicea, era o adevărată sărbătoare. Un zâmbet atât de sincer, ori de câte ori ne întâlneam… Și aceeași grijă, aproape paternă, pentru devenirea noastră profesională, dar mai ales ca oameni. Se bucura pentru fiecare reușită a noastră și se mândrea cu noi, ori de câte ori avea ocazia. Îi datorăm enorm și poate prea rar i-am mulțumit. Trecut în lumea celor drepți, acest „domn Trandafir” al Bobotei va rămâne veșnic în amintirea “pruncilor săi”. Pentru că domnul Stana a fost, cu adevărat, un al treilea părinte, pentru fiecare dintre noi. Veșnică recunoștință, domnule Stana! Dumnezeu să vă odihnească în pace!“, a spus Paul Maghiu.

Fotografie de arhivă cu învăţătorul Ioan Stana, de la aniversarea frumoasei vârste de 84 de ani

A fost dascăl la Bobota, Derşida şi Chieşd, dar a fost şi directorul Căminului Cultural din Bobota

S-a născut în anul 1937, în localitatea Hurezu-Mare, judeţul Sălaj (în prezent județul Satu-Mare). A început cursurile primare la Şcoala primară din Lunca Cernii de Sus (jud. Hunedoara), unde părinții săi se aflau în refugiu, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940.

În clasa a IV-a se transferă la Şcoala primară Chieşd, terminând clasa a IV-a se înscrie în clasa I de liceu la Liceul „Emanuel Gojdu” Oradea.

În anul următor, datorită reformei învaţământului, a intrat în clasa a VI-a, terminând clasa a VII-a la Şcoala nr. 12 din Oradea.

În anul şcolar 1950-1951 s-a înscris la Şcoala Pedagogică de învaţători, pe care a absolvit-o în anul 1954. După absolvire, a fost numit învăţător în comuna Chieşd, unde a predat doi ani şi două luni, plecând apoi să-şi satisfacă serviciul militar – timp de 25 de luni.

S-a reîntors la vechiul loc de muncă pe postul de învăţător până în anul 1960, când a fost numit director de Cămin Cultural, până în anul 1963.

S-a reîntors la catedră până în anul 1968. În această perioadă a fost director şi director adjunct. În anul 1968 s-a transferat la Şcoala Generală Derşida, fiind director timp de doi ani şcolari.

În anul şcolar 1971-1972 s-a transferat la Şcoala Generală Bobota, unde a lucrat până în anul şcolar 1998-1999, când s-a pensionat. În acest timp şi-a susţinut toate gradele didactice.

La Cercul „Prietenii Pompierilor”, a dus echipa din Bobota de trei ori la faza naţională!

Pe parcursul carierei didactice, s-a implicat în multe activităţi culturale, precum echipa de teatru sau corul şcolii, sau sportive. Sub îndrumarea sa, mai mulţi elevi au participat cu rezultate bune la competiţiile sportive, precum Cupa “Văilor”.

Tododată, dascălul a fost în timpul carierei responsabil al Cercului „Prietenii Pompierilor”, obţinând de trei ori locul I la faza judeţeană.

Echipajul prezent la faza națională de la Piatra Neamț a Cercului „Prietenii Pompierilor” – anul 1996

Astfel, în anul 1991, echipa coordonată de Ioana Stana a reprezentat judeţul Sălaj la faza naţională de la Homorod (jud. Covasna), Echipajul format din Adriana Sabău, Mariana Mureşan, Reznek Eniko, Marin Groza, Gheorghe Dindelegan şi Vasile Pop a ocupat locul 13 pe ţară.

Mai apoi, în anul 1993, a participat cu echipa la Turnu Severin, unde a ocupat un meritoriu loc 7 pe țară! Concurenţi au fost: Ciprian Tusan, Sorin Iancău, Ionuţ Joldiş, Vasile Blăjan, Crina Talpoş, Florica Talpoş, Viorica Sabău şi Ligia Muste.

În fine, în ’96 a reprezentat Sălajul la concursul naţional de la Piatra-Neamţ, acolo unde echipajul din Bobota a ocupat un loc mai modest 20 pe ţară, cu următorii concurenţi: Claudiu Boloş, Florin Ciocian, Florin Bologa, Marin Talpoş, Vasile Balota, Florina Mureşan, Lucia Mureşan şi Mariana Pop.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social