Connect with us

Social

Şofer şi la 91 de ani! “Am dreptul să conduc până la 96 de ani”, spune zălăuanul Teodor Paşca

Cel mai vârstnic şofer din Zalău, dacă nu chiar din întreg judeţul Sălaj, este Teodor Paşca – cel care la 91 de ani a urcat la volanul Daciei sale pe care o îndrăgeşte de aproape patru decenii

În primele zile ale anului am regăsit pe drumurile Sălajului unul dintre cei mai vârstnici şoferi din judeţ. La 91 de ani, zălăuanul Teodor Paşca a urcat la volanul maşinii – e vorba de un autoturism Dacia 1300, pe care îl îndrăgeşte de aproape 40 de ani – şi a făcut o plimbare pe străzile municipiului!

Bunicuţul a intrat astfel în cartea recordurilor ca cel mai vârstnic şofer, cel puţin din Zalău, dacă nu şi din judeţul Sălaj!

L-am contactat să îl felicităm pentru curajul său, dar şi pentru a afla mica poveste din spatele şoferului de 91 de ani care conduce foarte vigilent şi fără… ochelari!

A luat permisul doar la 56 de ani!

De la început să spunem că Teodor Paşca nu a fost foarte atras de maşini în tinereţe. Astfel, zălăuanul a devenit posesorul unui permis de conducere doar undeva pe la vârsta de 56 de ani!

Prin anul 1984 şi-a cumpărat şi maşina, un autoturism Dacia 1300, de care e mândru şi acum. Deşi are vreo 40 de ani, maşinuţa merge bine şi chiar arată bibelou. “Toate piesele sunt originale”, ne anunţă bunicuţul.

S-a ocupat tot timpul de ea şi a condus destul de mult… Acum vreo trei ani, însă, un vecin de pe strada Kossuth a decedat în urma unui accident rutier, în care a fost victimă sigură. De atunci nu prea a mai condus…

“După acea tragedie, nevasta mea a zis să nu mai conduc, să nu fac şi eu ceva. I-am spus că dacă e să se întâmple ceva, se poate întâmpla la oricine, şi la 20 de ani şi la 90 de ani…”, ne spune Teodor Paşca.

A urcat la volan, la începutul anului 2022

La începutul anului 2022, a fost vizitat de un nepot ce lucrează în Anglia. Acesta l-a încurajat să revină la volan şi împreună au făcut o plimbare pe străzile municipiului.

Au făcut o tură până pe Meseş, au fost prin cartierul Nou, undeva în spatele Direcţiei Agricole, şi au revenit cu brio acasă, pe strada Kossuth.

“Nici eu, dar nici maşina, nu am mai mers de câţiva ani. La început, eu am fost timid, dar şi Dacia a mers mai greu. Ne-am revenit însă şi am regăsit plăcerea de a conduce. Mă simt bine şi vreau să conduc atâta timp cât legea îmi permite”, a povestit bunicuţul pentru ziarul Ştirile din Sălaj.

La 86 de ani, a trecut cu brio examenul psihologic! “Am fost felicitat de Poliţie!”

Aşadar, Teodor Paşca a devenit şofer la 56 de ani. A avut curaj, ambiţie şi a ajuns un conducător auto bun. Deşi conduce de vreo 35 de ani, nu a avut niciodată evenimente nefericite în trafic, nu a fost amendat şi nu i-a fost niciodată suspendat permisul.

Acum vreo 5 ani, când i-a expirat permisul de conducere, nu a avut niciun stres. La 86 de ani, a trecut cu brio testul psihologic şi controlul medical, astfel că carnetul a fost prelungit pentru încă 10 ani!

“La examen, poliţiştii chiar m-au felicitat pentru curaj, dar şi pentru că nu le-am dat de lucru niciodată în trafic”, spune cu mândrie şoferul de 91 de ani.

Americanul care conduce la vârsta de 107 ani

“Am dreptul să conduc până la 96 de ani”

Cum la vârsta de 86 de ani i-a fost schimbat carnetul, legea îi permite să conducă încă 10 ani. Altfel spus, Teodor Paşca ar putea fi văzut la volanul unei maşini şi la vârsta de 96 de ani!

Pentru zălăuanul nostru, aceasta nu ar fi o mare problemă. Aceasta chiar a dat câteva exemple asemănătoare, precizând că în Franţa a văzut o femeie care conducea la vârsta de 103 ani.

Am cercetat şi noi pe motoarele de căutare de pe internet şi am găsit un şofer de 107 ani prin SUA. Şi în ţara noastră, am găsit câteva exemple, unul în Piteşti, unul în Bucureşti, e vorba de şoferi tocmai cu vârsta de 91 de ani! Dacă va fi sănătos şi voios, zălăuanul nostru ar putea deveni în anii viitori şi cel mai vârstnic şofer din România!

Nu anii te fac şofer, ci ceea ce faci tu la volan. Oricum, nu există nicio lege care să limiteze vârsta unui şofer… Eu am permis pentru încă patru ani. Am dreptul să conduc până la 96 de ani. Să fiu doar sănătos, că apoi voi conduce, nicio problemă”, a mai punctat cel mai vârstnic şofer din Zalău.

Cine este bunicuţul Teodor Paşca

S-a născut în anul 1931 la Zalău, unde şi-a petrecut şi copilăria. În anul 1951, după ce a venit acasă din armată, a devenit secretar la Primăria Stârciu (localitate care actualmente este sat aparţinător comunei Horoatu Crasnei). Timp de doi ani a fost secretar, dar şi notar în sat.

A revenit la Zalău, aici unde a lucrat la o croitorie aproape patru ani.

Timp de aproape 20 de ani a fost însă asesor popular la Judecătoria Zalău.

O perioadă a lucrat la Cooperativa Meşteşugărească “Meseşul” Zalău, acolo unde timp de doi ani a fost şi vicepreşedinte.

La 91 de ani, Teodor Paşca se simte bine, nu are nevoie de ochelari şi vrea să aibă în continuare o viaţă activă.

“De-a lungul vieţii m-am aflat şi eu în gura morţii, de două ori când am suferit hemoragii severe, şi am ajuns de urgenţă la Cluj-Napoca. Până la urmă am trecut peste toate cu bine şi acum mă simt împlinit”, a conchis Teodor Paşca, cel mai vârstnic şofer din Zalău.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului ŞTIRILE din SĂLAJ de miercuri, 2 februarie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social