Connect with us

Social

Video – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată la Șimleu Silvaniei

Cu ocazia Zilei Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, aceasta a fost marcată duminică, 23 ianuarie 2022, printr-o serie de activități organizate de Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord – Șimleu Silvaniei

Holocaustul comis în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă a însemnat viața a peste șase milioane de victime. Cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, celebrată în toată lumea pe 27 ianuarie, când fostul lagăr german de exterminare Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, am vrea să vă aducem aminte despre victimele acestei crime și despre oamenii care au avut curajul să-i opună rezistență.

Consiliul Județean Sălaj a fost reprezentat la evenimentul de comemorare de către vicepreședintele Claudiu-Cristian Bîrsan, care a transmis următorul mesaj:

Sunt deosebit de onorat să mă aflu aici pentru a comemora Holocaustul, pentru a comemora ziua în care porțile lagărelor morții de la Auschwitz – Bierkenau s-au deschis pentru a lasă loc celor care încă mai erau în viață să treacă spre libertate. Este, însă, un prilej de a-i omagia pe cei care, în marea lor majoritate evrei, și-au pierdut viața în aceste lagăre și în alte împrejurări dinaintea și din timpul celui de – Al Doilea Război Mondial, dar și de a-i omagia, deopotrivă, pe cei, din ce în ce mai puțini, care au reușit să supraviețuiască Holocaustului, pe care de departe îl putem considera cel mai sălbatic, cel mai atroce eveniment istoric al veacului trecut. Toate dramele individuale ale evreilor uciși sau ale supraviețuitorilor se constituie într-o imensă dramă a umanității, într-o rană colectivă greu de vindecat.
Atunci când ne învățam propriii copii câte ceva, aceștia obișnuiesc să ne întrebe: “Tată, la ce sau când îmi vor folosi toate acestea?”. Deși ei, copii, și noi, adulți, tindem să ignorăm lecțiile pe care istoria ni le-a oferit sau ni le oferă, tindem să uităm ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat sau ce urmări a avut un eveniment istoric. S-ar putea, însă, ca, mai repede decât ne așteptam, să fim scoși la tablă, să trebuiască să arătăm cum ne-am însușit aceste lecții.
Trăim de doi ani sub spectrul unui virus care ne ordonează viețile. Dar iată că, pe nesimțite, pe nevăzute, în societățile noastre se strecoară în mod perfid noi viruși extrem de periculoși, cu multiple tulpini virale: virusul ignoranței, virusul anarhismului, virusul extremismului, virusul manipulării în masă. Și poate că acum și pe parcursul anilor ce vor veni vă trebui să dăm dovadă că ne-am însușit lecția Holocaustului și alte lecții pe care istoria ni le-a oferit și că vom putea să combatem aceste maladii ale societății.
Asistăm la o recrudescență a urii, a violenței de limbaj, de comportament, în mesajele publice, o exacerbare a ignoranței, a indiferenței, a lipsei de argument, a știrilor false, și vom dovedi că ne-am însușit lecția istoriei doar dacă vom opune acestora educația, dialogul, înțelegerea, empatia, compasiunea, bunătatea, forță argumentelor.
Elie Wiesel spunea că “Să uiţi, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău sunt unele din cele mai mari păcate”. Din nefericire, aceste păcate sunt prezente și în societatea noastră și sper că vom fi cu toții, noi, ca umanitate, atât de înțelepți încât să nu permitem ca evenimente istorice precum cele pe care le comemorăm azi să mai aibă loc”.

SURSA: Youtube

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social