Connect with us

Fără categorie

Simona Ardelean, „Spații, puncte, noduri, filme”, la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Scriitori sălăjeni”, a apărut volumul „Spații, puncte, noduri, filme” de Simona Ardelean, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Despre carte

„(…) cinegrafiile mele nu sunt cronici cinematografice propriu-zise, ci aplecări fireşti spre lumea sensibilă a Cuvântului cu care mă înconjor nu numai prin natura meseriei mele, dar şi prin punctările personale ale tuturor experienţelor culturale care m-au modelat.

În volumul de faţă, structurat în cinci capitole distincte, am pornit de la ideea unui desen complex dintr-un covor persan. Dacă în primul volum, distanţele cromatice se situau la extrema spectrului pe imaginara tablă de şah, aici nuanţările sunt necesare, iar culorile nu servesc consolidării memoriei, ci sunt relevante semantic în ritmurile lor vitale. (…)

Cronicile mele nu fac decât să personalizeze o experienţă artistică, de multe ori cathartică, pe care în faţa peliculelor o trăiesc. Cheia interpretativă pe care le-o dau nu este absolută şi mă opresc, la timp, din a devoala intenţia finală a filmelor, nu numai pentru că ea-mi scapă, intenţionat, ci şi pentru că ea se modifică, în funcţie de punctul de referinţă la care se raportează. În schimb, recomand, îndemn, rescriu, reţes.” (Simona Ardelean)

Despre autoare

Simona Ardelean s-a născut la 27 august 1981, la Șimleu Silvaniei, Sălaj. A urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2004. Și-a terminat studiile cu un master în Istoria ideilor – istoria imaginilor, urmat de un doctorat în Literatură Comparată în cadrul aceleiași universități. În timpul studiilor doctorale a beneficiat, timp de patru luni, de o bursă de cercetare Erasmus (Bologna, 2010).

A participat la diverse cursuri de formare în afara țării (Cork, 2009; Graz, 2012; Budapesta, 2015) și a coordonat un proiect Comenius Multilateral (2011-2013) în liceul în care lucrează ca titular. Publică lunar o rubrică de cronică de film în revista culturală „Caiete Silvane”.  Este autorul a numeroase articole de specialitate şi recenzii publicate în „Caiete Silvane”, „Caietele Echinox”, „Discobolul”, „Europe’s Times and Unknown Waters”, dar și în volume colective.

Cu volumul „Flăcări, foc, arderi interioare în raportul verbal-vizual” a câştigat concursul de debut al Editurii Adenium, secţiunea Eseu, 2014. A mai publicat volumul Cinegrafii, Ed. „Caiete Silvane”, Zalău, 2018.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Fără categorie