Connect with us

Social

Benzina și motorina se scumpesc și mai mult. Care vor fi prețurile pentru combustibili, din 1 ianuarie 2022

Urmează noi scumpiri pentru români. Conform legii, accizele la carburanți se ajustează la începutul fiecărui an. Așadar, prima zi a anului 2022 va aduce majorări de prețuri pentru benzină și motorină

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, benzina și motorina se vor scumpi, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu creșterea prețurilor de consum comunicată de Institutul Național de Statistică (INS). Scumpirile nu sunt neglijabile și ridică destul de mult prețul combustibilului.

Mai exact, pentru benzina fără plumb, nivelul accizei crește cu 65,59 lei (3,55%), de la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri de benzină la 1.892,72 lei. Astfel, litrul de benzină se scumpește cu 6,5 bani fără TVA, ceea ce duce la o valoare de aproape 8 bani cu tot cu TVA.

În ceea ce privește motorina, acciza crește cu 60,11 lei (3,28%), de la 1.674,55 lei la 1.734,66 lei. Astfel, litrul de motorină se scumpește cu 6 bani fără TVA, adică cu 7 bani cu tot cu TVA.

Dacă recent litru de benzină a scăzut sub pragul de 6 lei, după ce în luna octombrie prețul crescuse ca urmare a scumpirii barilului de petrol, acum prețul va crește din nou.

Nivelul accizelor aplicabil în anul 2022 a fost stabilit prin „actualizarea cu creşterea preţurilor de consum comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică”, arată Ministerul Finanţelor.

„Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”, se arată în Codul Fiscal.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social