Connect with us

FOTBAL

SPECIAL. Campion la fotbal, campion în agricultură – Adrian Oros e angajat Mapn, dar cultivă cu succes pomi fructiferi de pe o livadă pentru care a accesat fonduri europene

A câştigat campionatul de fotbal în Sălaj cu Sportul Şimleu, iar acum excelează în pomicultură. Prin atragerea unor fonduri europene, micul fermier din satul Bădăcin (comuna Pericei) cultivă o livadă de 12 hectare cu pruni şi caise. Deşi este militar angajat de mai bine de 10 ani, Adrian Vasile Oros nu vrea să renunţe la mica fermă, care îi umple sufletul de bucurie și satisfacție. Mai mult, tânărul de 31 de ani vrea să atragă şi alte fonduri europene pentru o mică fabrică de silvoiţă tradiţională

A început să lucreze în agricultură încă de când era prin clasa a VIII-a. Muncea cot la cot cu tatăl său la proprietatea familiei din Bădăcin, sătucul situat la o aruncătură de băț de orașul Șimleu Silvaniei. Altfel spus, localitatea care l-a dat pe marele om politic Iuliu Maniu.

Când au plantat primii pomi fructiferi, a fost cam greu. Totul s-a făcut prin multă trudă şi fără prea mulţi bani. De fapt, prima plantaţie a fost realizată cu pomi adunaţi la întâmplare şi mişcarea nu a avut prea mult succes.

Între timp, tatăl său a accesat fonduri europene prin SAPARD şi cu aceşti bani au cumpărat utilaje – un tractor cu remorcă. După ce a început să se lucreze mecanizat, a fost mai uşor, astfel că familia Oros a început să se extindă. Interesant că la fermă lucrează doar persoanele din familie. “Doar în sezon , ne mai ajută şi vecinii”, preciează Adrian Oros.

Cultivă o livadă de 12 hectare: 10 cu pruni şi două cu caişi

Graţie unor fonduri europene acordate pentru tinerii fermieri, în anul 201 Adrian Oros a atras o suma frumuşică: 50.000 de euro. Cu aceşti bani, s-a înfiinţat o livadă care se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare – 10 ha de pruni şi 2 ha de caişi!

Cu această ocazie, au fost achiziţionate două atomizoare, un motocultor, o motocoasă, o maşină de săpat gropi pentru pomi fructiferi, iar livada a fost împrejmuită. Între timp, pomii din prima plantaţie au fost altoiţi şi au devenit propria pepinieră.

Au început să vină şi roadele, astfel că producţia anuală a ajuns la 15 – 20 de tone de prune pe hectar. La cais, situaţia e mai altfel, deoarece această specie de pom e mai pretenţioasa şi mai riscantă. Cum în ultimii ani primăvara a fost frig, florile au îngheţat, iar recolta a fost compromisă mai bine de 20%.

Chiar şi aşa, afacerea a mers bine, astfel că produsele au fost comercializate în pieţele agroalimentare din Şimleu Silvaniei, Zalău sau Cluj-Napoca, dar prunele şi caisele au început să fie livrate şi la domiciliu, deoarece solicitările sunt din ce în ce mai multe.

Familia Oros vrea să producă şi tradiţionala silvoiţă, care are o mare cerere pe piaţă.

“Încă din anul 2019, mi-am propus să accesez din nou fonduri europene pentru a pune la punct o fabrică de procesare, prin care să producem gem şi fructe uscate. Din păcate, nu am reuşit acest lucru, fapt care nu mi-a spulberat dorinţa de a continua. Şi, dacă nu am reuşit prin fonduri europene, vom face o făbricuţă cu bani proprii şi sperăm că anul viitor o vom termina. Intenţia noastră e să procesăm pe viitor toate fructele!”, a spus Adrian Oros pentru Ştirile din Sălaj.

Serveşte Patria de mai bine de un deceniu

Trebuie remarcat şi faptul că tânărul din Bădăcin serveşte Patria de mai bine de un deceniu. Adrian Oros este militar angajat la Unitatea Militară din Şimleu Silvaniei încă din anul 2009.

Campion cu Sportul Şimleu!

Pe lângă cu pomicultură, Adrian Oros a fost atras şi de “sportul rege” , pe care l-a practicat ani buni, încă din copilărie. A fost legitimat la Sportul Şimleu Silvaniei, gruparea cu care a reuşit cele mai notabile rezultate din carieră. Astfel, în anul 2014, Adrian Oros a devenit campionul Sălajului cu formaţia de la poalele Măgurii.

Din păcate, el nu a putut face pasul spre eşaloanele superioare, deoarece Sportul Şimleu a pierdut meciul de baraj de la Câmpia Turzii cu CSC Sânmartin, care urmare a unor erori grave ale brigăzii de arbitri.

A continuat totuşi să evolueze la echipe din eşaloanele inferioare, la Flacăra Halmăşd, Măgura Cehei, Inter Pericei, iar ultima dată a fost legitimat la Steaua Cosniciu. “Din păcate, de când a început pandemia, nu am mai putut să joc”, spune Adrian Oros, cu durere în suflet.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 8 decembrie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL