Connect with us

Social

Banca Națională lansează bancnota de 20 de lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu

Banca Națională a României a introdus noua bancnotă de 20 de lei. Aceasta va fi pusă în circulație din 1 decembrie 2021 și este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care apare o personalitate feminină, și anume Ecaterina Teodoroiu

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, a fost prezentată vineri, într-o conferinţă de presă susţinută de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Însă Banca Naţională a României va pune în circulaţie bancnota cu valoarea nominală de 20 de lei abia pe 1 decembrie.

Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilorˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Totodată, începând cu 1 decembrie, Banca Naţională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat că Ecaterina Teodoroiu este prima femeie ofiţer din armata română, iar acesta este unul dintre motivele pentru care a fost aleasă pentru bancnota de 20 de lei.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social