Connect with us

Social

SPECIAL – O bunicuță din Sălaj a împlinit ieri 100 de ani şi de ziua ei s-a vaccinat împotriva COVID-19! GALERIE FOTO

În aceste vremuri grele de pandemie, o poveste frumoasă vine dintr-un sătuc cu doar câteva zeci de suflete, de la marginea judeţului Sălaj. O poveste de viaţă, o poveste despre o străstrăbunică din localitatea Sutoru (comuna Zimbor), care marţi, 23 noiembrie, a împlinit o frumoasă venerabilă: 100 DE ANI!!! După un secol de viaţă, bunicuţei “Maica Mărie” nu i-a fost groază de ac şi de vaccinul împotriva COVID-19, astfel că azi s-a vaccinat cu prima doză de Pfizer

Acum, Maria Alexa este singurul centenar din comuna situată la limita cu judeţul Cluj şi unul dintre puţinii care mai trăiesc în judeţul Sălaj. La o vârstă atât de înaintată, “Maica Mărie” încă se simte bine. Nu prea se plânge de dureri, e lucidă, are o memorie bună, încă mai dă sfaturi de viaţă şi reţete vecinelor şi chiar mai munceşte, ce poate şi ea. “Nu vreau să fiu povara nimănui…”, spune bunicuţa care se poate bucura de 14 nepoţi, 25 de strănepoţi şi chiar de 8 străstrănepoţi (cel mai mare e de 8 ani şi cel mai mic are aproape 2 anişori)!?

Cu toate acestea, viaţa ei nu a fost doar lapte şi miere. O viaţă, a lucrat tot la colectiv. A rămas văduvă la 48 de ani, deoarece bărbatul i-a plecat în cealaltă lume încă din anul 1972. A rămas cu doi copii, un băiat care s-a stabilit la Timişoara şi o fată. Din păcate, acum vreo 13 ani, fiica sa s-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani.

Acum, Mărie’ lu’ Cornel ce lucra cu lemn la porţi, garduri şi cruci locuieşte tot în Sutoru, alături de o nepoată (Gabriela Molnar – consilieră la Primăria comunei Zimbor), de o strănepoată şi băieţelul acesteia de doar un an şi 11 luni.

La 100 de ani, încă mai vrea să se autogospodărească. “Aduce lemne de foc de afară cu o găletuţă

La 100 de ani, bunicuţa încearcă încă să se autogospodărească şi chiar mai ajută şi ea prin gospodărie. “Să ştiţi, e activă şi foarte conştientă. Şi, se informează, se uită mult la TV. Încă mai are o memorie extraordinară. Chiar e o poveste de viaţă. La vârsta asta, mai lucrează prin curte pe la flori, a venit să ne ajute prin grădină ca să culegem fructe, îşi caută treabă în casă şi aduce lemne de foc de afară cu o găletuţă”, ne spune nepoata ei, Gabriela Molnar. Şi.. era să uite să ne mai spună – maica a fost nelipsită de la alegeri, în ultimii 30 de ani! Cică, pe buletinul ei nu mai există niciun spaţiu de ştampilat…

Marţi, când a împlinit 100 de ani, casa ei a fost plină ochi, atât fizic, cât şi spiritual. În acest moment special din viaţa ei, fiul din Timişoara, dar şi nepoţi, strănepoţi şi străstrănepoţi de pe la Timişoara, de la Cluj-Napoca şi din comună au ţinut să îi fie alături.

Gest nobil al autorităţilor locale: primarul Gabriel Mureşan i-a oferit CENTENAREI “Maica Mărie” un buchet de flori, un tort şi o sumă de bani

Oaspeţi speciali au fost tocmai primarul comunei – Gabriel Mureşan – şi secretarul general al comunei – Cosmin Măglaş. Ei au fost vocea autorităţilor locale, care au ţinut să o aniverseze pe sărbătorita specială, căreia i-a oferit un superb buchet de flori, un tort, dar şi un plic în care se afla suma de 1.000 de lei.

Gestul celor de la Primărie, dar şi prezenţa familiei i-a făcut bunicuţei viaţa mult mai liniştită şi mai fericită. “S-a bucurat foarte mult de prezenţa noastră, a tuturor. Am vorbit despre mai multe subiecte şi am văzut că ştie multe. Mi-a spus că ar vrea să se vaccineze, dar nu are cine să o ducă la dispensar, deoarece nepoata cu care locuieşte e bolnavă acum. M-am oferit să o ajut, iar azi ea s-a vaccinat deja”, a menţionat primarul Gabriel Mureşan pentru Ştirile din Sălaj.

Maică, da’ numa un vaccin mi-ai dat?”

Miercuri, pe la ora 13.00, “Maica Mărie” a ajuns la dispensarul uman din centrul comunal, aflat la vreo 3 kilometri de casa ei din Sutoru. Calmă, fără frică, a ocupat loc în cabinet şi doamna asistentă Cristina a vaccinat-o cu prima doză de Pfizer.

La final, femeia trecută prin viaţă a smuls zâmbete de pe feţele celor prezenţi, în momentul în care a întrebat: “Maică, da’ numa un vaccin mi-ai dat?”. Bunicuţa era pregătită şi pentru vaccinul anti-gripal, “deoarece la televizor a zis să ne vaccinm şi, şi”.

La cabinetul medical de la Zimbor, care nu e un centru de vaccinare, doar miercuri, 24 noiembrie, au fost vaccinate nu mai puţin de 48 de persoane. La opul opus s-au aflat “Maica Mărie” în vârstă de 100 ani şi o zi şi copilul primarului, care are doar 14 ani! “

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social