Connect with us

Administraţie

REPORTAJ. În comuna Fildu de Jos s-a dat ”semnalul” unor noi investiţii

Sub administraţia condusă de Nicolae Albert, Fildu de Jos a ieşit din anonimat, prin investiţiile care s-au finalizat în ultimii 4 ani. Comuna va cunoaşte o amplă dezvoltare şi în perioada următoare, prin proiectele pregătite şi care urmează să fie demarate. Prin implicarea Primăriei, în comună a ajuns şi mult aşteptatul semnal de telefonie mobilă şi fixă, dar şi reţeaua de internet, astfel că după mulţi ani s-a rezolvat un mare neajuns al comunităţii

De patru ani de zile, Nicolae Albert conduce destinele administraţiei locale din Fildu de Jos. Deşi nu este o perioadă foarte lungă – în aceşti patru ani, noua administraţie locală şi-a trecut în cont multe realizări, prin care gradul de confort al cetăţenilor din comună s-a mărit.

În primul rând, autorităţile locale au schimbat cartea de vizită a comunei, prin reabilitarea şi modernizarea sediului Primăriei. Printr-un proiect prin PNDL II, faţa clădirii s-a schimbat radical şi s-a mai păstrat doar structura, astfel că – acum – Fildu de Jos se poate lăuda cu o Primărie cochetă, făcută cu mult gust.

Un alt proiect finalizat în anii trecuţi a fost la Şcoala Primară din localitatea Fildu de Sus, acolo unde clădirea a fost reabilitată, modernizată şi dotată corespunzător. Au existat ample lucrări la clădire, la acoperiş, fiind schimbate instalaţiile termice şi sanitare. S-au izolat pereţii, s-a refăcut pardoseala, tavanele, iar geamurile şi uşile au fost înlocuite, astfel că elevii au parte acum de cele mai bune condiţii.


Pod nou peste Valea Almaşului. Lucrarea este finalizată şi urmează să fie recepţionată

Un proiect extrem de important pentru comunitatea locală s-a finalizat recent şi care urmează să fie recepţionat în aceste zile. Este vorba de construcţia unui pod peste Valea Almaşului în localitatea Fildu de Mijloc, lucrare ce s-a realizat cu bani de la bugetul local.

Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproape 600.000 de lei, iar cu acest proiect, Primăria le-a facilitat accesul locuitorilor de pe malul stâng al Văii Almaşului, care până acum treceau cu utilajele prin vale şi foloseau un pod pietonal din lemn!

”Prin această investiţie am unit două comunităţi. Era necesar să construim un pod pentru că în anul 2021 să treci prin vale nu mi se pare deloc normal. Sunt oameni care au terenuri de-o parte şi alta a văii şi era o investiţie solicitată de mult timp de locuitorii din Fildu de Mijloc. Până la urmă, e o investiţie ce ţine şi de siguranţă”, spune primarul Nicolae Albert.

Semnalul de telefonie şi internetul au ajuns într-un final şi în comuna Fildu de Jos

Din cauza poziţionării, comuna Fildu de Jos a stat foarte prost cu semnalul la telefonia mobilă, fixă şi internet, iar în unele zone această facilitate nu putea funcţiona. Primăria s-a zbătut să rezolve această problemă, astfel că acum se lucrează pentru ca semnalul de telefonie mobilă, fixă şi internet să ajungă în casa fiecărui cetăţean. Odată cu rezolvarea acestei probleme, devin accesibile serviciile mai multor companii, iar populaţia are de ales dintr-o gamă variată de servicii.

“Am încercat să avizăm introducerea reţelei de fibră optice în comună de către o societate privată. Va fi un avantaj imens pentru locuitori, în condiţiile în care în urmă cu 3 ani de zile nu aveau nicio posibilitate de racordare decât la o singură reţea de telefonie, şi aceea limitată. De data aceasta, serviciile vor fi diversificate, de la telefonia mobilă şi fixă până la servicii de internet”, ne-a declarat Nicolae Albert.

În Fildu de Mijloc s-a construit o capelă. Urmează localităţile Fildu de Jos şi Fildu de Sus

O investiţie recent finalizată a fost capela de la Fildu de Mijloc, construită din fonduri europene. Prin GAL “Poarta Transilvaniei”, Primăria a accesat 50.000 de euro, dar pentru realizarea construcţiei a mai fost nevoie de o suplimentare de la bugetul local de aproximativ 20.000 de euro. Capela este funcţională începând de anul trecut, iar acum administraţia locală se gândeşte să construiască capele şi în satele Fildu de Jos şi Fildu de Sus.

Avem solicitări din rândul cetăţenilor, iar dacă vom obţine finanţare, ne vom îndrepta în această direcţie şi vom construi capele şi în celelalte două sate”, precizează primarul.

Iluminatul public s-a modernizat

După ce în primă fază a modernizat iluminatul public pe drumul naţional, unde s-au montat LED-uri, Primăria a trecut la schimbarea lămpilor de iluminat şi în localităţi. S-au montat LED-uri cu ceasuri astrologice, care oferă o lumină de calitate, dar care reduc şi costurile la electricitate.

S-au montat aproape 280 de corpuri de iluminat, iar investiţia totală s-a ridicat la aproximativ 165.000 de lei, fiind realizată cu bani de la bugetul local.

Investiţie tot pentru siguranţa cetăţeanului: camere de supraveghere în fiecare localitate

Un alt proiect pentru siguranţa cetăţeanului a fost demarat de Primărie. Este vorba de montarea unor camere de supraveghere, în fiecare din cele patru sate. Investiţia este suportată de la bugetul local şi are o valoare de 60.000 de lei, fiind în plină implementare.

“Aşteptăm să conectăm acele cutii aferente camerelor video la reţeaua electrică şi sper ca, într-o lună de zile, să fie finalizată şi această investiţie. Montăm în jur de 15 camere care aduc o siguranţă cetăţenilor. Vor fi supravegheate toate intrările şi ieşirile din localităţi, nu în ultimul rând şi zonele centrale. Cu aceste camere se pot depista anumite nereguli comise pe raza comunei”, a menţionat Nicolae Albert.

Primăria aduce un omagiu celor 65 de eroi din comună, care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale

În semn de recunoştinţă pentru eroii din comună, care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale, Primăria Fildu de Jos a amenajat un loc special în centrul comunei.

A fost dezvelită o placă comemorativă, pe care a fost trecut numele celor 65 de eroi care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale, 37 de eroi în primul război, iar alţi 28 de eroi în al doilea război.

Totodată, zona a fost pavată, s-a însămânţat gazon şi a fost construită o troiţă. Pe alee, Primăria a montat bănci, iar zona a fost împrejmuită cu poze printate pe pânză, cu peisaje superbe din comună.

În memoria eroilor, în zonă este arborat drapelul României.

Primăria vrea asfaltarea tuturor străzilor şi uliţelor din comună, dar şi reţea de canalizare în Fildu de Jos şi Tetiş

Administraţia locală a pregătit două proiecte majore pentru dezvoltarea infrastructurii în comună, care vor fi depuse la noua formă de finanţare – Programul “Anghel Saligny”. Primul proiect vizează asfaltarea a peste 20 de km de străzi şi uliţe din comună, adiacente Drumului Comunal DC 67 care este asfaltat. Au fost incluse toate satele, astfel încât în cazul în care acest proiect va prinde contur, comuna să fie asfaltată integral. Proiectul a fost prevăzut cu rigole betonate şi mai cuprinde construirea a două poduri peste Valea Almaşului.

S-a pregătit un proiect şi pentru canalizare, în satele Fildu de Jos şi Tetiş, localităţi unde nu există această utilitate de care locuitorii din Fildu de Sus şi Fildu de Mijloc beneficiază de ceva timp.

”Este un proiect ambiţios şi sperăm să obţinem finanţare. Avem apă în toate localităţile, canalizare în Fildu de Sus şi Fildu de Mijloc, iar dacă vom aduce această utilitate şi în Fildu de Jos şi Tetiş, atunci condiţiile vor fi ca la oraş”, a mai punctat primarul Nicolae Albert.

Patru investiţii importante stau să demareze în comună. Proiectele s-au depus la CNI şi se află pe lista sinteză

Preocupată mereu de dezvoltarea comunei, administraţia condusă de Nicolae Albert este pregătită şi pentru alte investiţii. Astfel, au fost depuse patru proiecte la Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi toate se află pe lista sinteză.

Se are în vedere reabilitarea căminului cultural din Fildu de Mijloc, reabilitarea căminului din Fildu de Sus, reabilitarea Şcolii Gimnaziale din Fildu de Jos şi construirea unei săli de sport în curtea şcolii din Fildu de Mijloc, acolo unde învaţă cei mai mulţi elevi din comună.

“Sperăm să primim o finanţare cât de repede şi la aceste obiective. Le urmărim cu interes în fiecare zi, să vedem cum evoluează, în ce formă avansează pentru a ne asigura că într-o zi vom fi chemaţi să predăm amplasamentele şi să începem lucrările. Trebuie să avem, însă, răbdare”, a adăugat primarul din Fildu de Jos.

Trei cămine culturale se află pe raza comunei, iar cel de la Tetiş s-a modernizat recent cu bani de la bugetul local.

Nicolae Albert – primarul comunei Fildus de Jos: ”Obiectivul administraţiei locale este de a sprijini cetăţenii”

”Mulţumesc locuitorilor pentru sprijinul pe care mi-l acordă în fiecare zi. Le doresc multă sănătate, să aibă încredere în administraţia locală, care încearcă să facă în aşa fel încât să asculte fiecare părere a cetăţenilor. De la ei pornesc toate ideile principale. Noi încercăm să rezolvăm toate problemele cetăţenilor, fiindcă acesta este obiectivul fiecărei administraţii locale, de a sprijini cetăţenii. Tot timpul ne dorim să facem mai multe, dar, ţinând cont că aceste proiecte care sunt depuse vor trebui susţinute şi din bugetul local, va trebui să aducem un aport şi noi la fiecare proiect. Prin urmare, trebuie să fim foarte chibzuiţi”. 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Administraţie