Connect with us

Social

FOTO- Morminte medievale găsite în interiorul bisericii reformate din Pericei

Arheologii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au descoperit morminte atât în interiorul, cât și în curtea bisericii reformate de la PERICEI

Anul acesta a avut loc cea de-a doua campanie arheologică pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat o etapă de săpături arheologice în satul de la Pericei.

În perioada 21 septembrie – 8 octombrie 2021 au continuat săpăturile arheologice la unul dintre cele mai importante situri medievale, la Biserica Reformată de la Pericei, județul Sălaj.

Din partea Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au participat la săpături arheologii Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes.

S-a investigat transeptul bisericii și s-au evidențiat mai multe morminte medievale, dintre acestea, patru aveau inventar funerar (fiind păstrate inclusiv textile cu fire de aur și argint), iar unul dintre morminte conținea două schelete (al doilea de acest fel din sit), un matur și un copil.

Un alt obiectiv al cercetării arheologiceau fost rezultatele obținute ce au adus un plus de informații despre planimetria bisericii medievale (dispărută în urma invaziilor turcești din 1658 și 1660) și identificată arheologic în anul 2020.

După cum se cunoaște din datele făcute publice deja, ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020 au fost spoliate încă din perioada medievală, din piatra de aici fiind ridicată (începând cu anul 1668) actuala biserică reformată din Pericei. În această biserică se mai păstrează două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) care redau doi defuncți de sex masculin (întinși pe spate) îmbrăcați în armuri de cavaleri.

Cele două lespezi funerare au aparținut unor membri din familia Báthory (ramura de Pericei), înmormântați în vechea biserică medievală dispărută, regăsită arheologic în anul 2020. O altă noutate a campaniei de cercetări este faptul că într-o groapă de spoliere a pietrei au fost descoperite mai multe fragmente de sarcofag/sarcofage, cel mai probabil ale celor doi defuncți din familia Báthory (ramura de Pericei).

Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au transmis că, așa cum se întâmplă în fiecare campanie arheologică, au fost găsite morminte, atât în interiorul, cât și în curtea bisericii mănăstirii.

Artefactele descoperite se află în proces de restaurare și conservare în laboratorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Datele științifice obținute sunt în curs de prelucrare.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social