Connect with us

Social

JOS PĂLĂRIA. O profesoară din Sălaj se remarcă în Bucureşti printr-un proiect inedit: formarea caracterului unui copil prin intermediul… POVEŞTILOR

A fost educatoare și învățătoare, iar acum este profesoară la un liceu din capitală. E coautoare a unui manual de limba română pentru clasa a V-a, dar s-a remarcat şi în publicistică, prin publicarea unor cărţi şi prin articole de critică literară și interviuri cu scriitori. De câţiva ani, a demarat un proiect de educație a caracterului, prin intermediul poveștilor – intitulat „Spune-mi o poveste pentru suflet”, în care au fost implicaţi până acum peste 1.350 de copii din România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Elveția, Olanda, Franța și Belgia

Ioana Revnic a plecat de pe băncile unei şcoli din Jibou pentru a se remarca în capitală şi chiar în străinătate. În anul 2001, sălăjeanca noastră a absolvit Facultatea de Teologie Litere a Universității din Oradea. Din anul 2009, este doctor în literetitlu obținut cu o teză despre scriitorul Ștefan Bănulescu. În perioada 2011 – 2013, a urmat Şcoala postdoctorală „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale”, organizată de Academia Română.

Şi-a dedicat cariera profesională în educaţia copiilor. A fost educatoare și învățătoare, iar acum este profesoară la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, din București. În capitală şi-a găsit şi vocaţia de… povestitor.

De unde a plecat ideea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”

Acum câţiva ani, o fetiță din clasa pregătitoare i-a dat într-o zi diploma de Profesoară de povești un document la care ține mai mult decât la diplomele de doctorat și de post doctorat.

Şi-a dat seama că trebuie să facă mai mult, deoarece şi-a dat seama că orice om are nevoie de… povești. Mai ales de acelea, care ne amintesc că alegerea binelui este cea mai bună alegere și că poate să fie mereu făcută.

Ca urmare, în anul 2018 a creat proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Altfel spus, un proiect de formare a caracterului prin intermediul poveștilor, prin care Ioana Revnic şi colaboratorii spun povești despre bunătate, despre demnitate, despre credință, despre curaj, despre cum să faci binele ori de câte ori poți.

În cadrul proiectului, se organizează atât ateliere de povești susținute de povestitori și de scriitori, cât și concursuri de creație pentru copii.

A organizat ateliere de povești în comunităţi din România, Moldova, Ucraina, Belgia, Anglia, Spania, Danemarca, Italia şi SUA

Până în prezent, au avut loc aproximativ 200 de ateliere, inclusiv online, în comunități din România, Republica Moldova, Ucraina, Belgia, Anglia, Spania, Danemarca, Italia şi SUA.

Concursurile „Spune-mi o poveste pentru suflet” au început în primăvara anului trecut, la care au participat 1.350 de copii din România, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Elveția, Olanda, Franța și Belgia!

În timpul pandemiei, profesoara Ioana Revnic spune online povești pentru suflet.


Cărți publicate sau în curs de publicare:

Călătorește cu trei sfinți români (în curs de apariție);

Dresură de lei (interviuri cu scriitorii Alex Ştefănescu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Ioana Pârvulescu, Mircea Horia Simionescu, Augustin Buzura, George Bălăiţă, Nicolae Breban, Petru Popescu, Emil Brumaru, Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Mirela Stănciulescu, Mihai Cimpoi, Vitalie Ciobanu și alții);

„Convorbiri cu Alex Ștefănescu”;

Lumea romanului românesc: 1965 – 1989.

A publicat zeci de articole de critică literară și interviuri cu scriitori, în reviste literare românești din România sau din Basarabia (printre care se numără „România literară”, „Literatura de azi”, „Limba română”).

Timp de un an, a coordonat colecția de bibliografie școlară „Hai să citim”, de la editura Corint, unde s-a îngrijit de apariția a 10 titluri din colecție.

Totodată, este coautoarea unui manual de limba română pentru clasa a V-a, publicat la aceeași editură.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More in Social