Connect with us

Social

FOTO&VIDEO – Centrul de zi pentru copiii din Mirşid şi-a deschis porţile. Servicii gratuite de tip after-school

Începând de marţi, 24 de copii din comuna Mirşid beneficiază de servicii gratuite la centrul de zi pe care Primăria l-a construit cu fonduri europene. Pe lângă activităţile pe care le vor desfăşura după orele de la şcoală, copiii vor primi şi o masă caldă

Administraţia locală din Mirşid acordă o atenţie sporită sistemului educaţional, iar începând din această săptămână pune la dispoziţie copiilor din comună şi un centru de zi de tip after-school.

O clădire construită acum câţiva ani din fonduri europene a devenit funcţională de marţi, când acest centru a fost inaugurat cu fast.

La eveniment au fost prezenţi primarul Călin Bereschi, viceprimarul Ovidiu Bodea, secretarul comunei Liviu Buzure, preotul din localitatea Mirşid – Ioan Ciutre, dar şi directorul Şcolii Gimnaziale din Mirşid, Marius Paşca.

”Este o investiţie de 850.000 de lei, finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene. Lucrarea a fost cuprinsă într-un proiect integrat pe care noi l-am conceput încă din anul 2009. Lucrarea a început în 2015, a durat trei ani, iar în 2018 s-a recepţionat. Am încercat să îl punem centrul în funcţiune, dar din cauza unor constrângeri financiare şi a blocării posturilor nu am reuşit decât într-un târziu să angajăm asistentul social cu studiile necesare. Prin grija lui şi documentaţiile făcute am reuşit să obţinem şi autorizaţia de funcţionare”, a spus primarul Călin Bereschi.

Pentru început, la after-school vor beneficia de servicii un număr de 24 de copii. Centrul de zi se adresează atât copiilor care provin din familii vulnerabile, cât şi copiilor a căror părinţi nu au timp suficient să se ocupe de cei mici din cauza programului la locul de muncă.

De menţionat că toate serviciile sunt gratuite. Copiii vor petrece aproximativ patru ore pe zi la centru şi vor beneficia şi de o masă caldă oferită de Primărie.

”Activităţiile sunt gratuite, iar noi ne asigurăm de întreţinerea acestui spaţiu, de asigurarea căldurii pe timpul iernii şi vom oferi şi o masă pentru copii. Încercăm să fim o gazdă primitoare pentru toţi, atât pentru cei care au situaţii mai precare, dar şi pentru cei care îşi doresc mai mult, însă părinţii lor au timp redus pentru ei din cauza serviciului. Dacă cumva vor fi mai multe cereri şi o serie nu va fi suficientă, noi vom încerca să găsim o variantă să împărţim copiii în două serii”, a precizat primarul.

În cadrul centrului vor lucra trei angajaţi din cadrul Primăriei şi un educator. Asistent social-coordonator va fi Ioana Cozma, cea care s-a declarat încântată că faptul că centrul a devenit funcţional. În orele petrece aici, copiii vor beneficia de sprijin şi supraveghere în realizarea temelor, de acţiuni de socializare şi de petrecere a timpului liber.

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în centrul de zi sunt copiii şcolari aflaţi în situaţie de risc de separare de familiile lor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani.

Scopul serviciului este acela de a dezvolta şi a promova activităţi specifice vârstei, nivelului de pregătire şi interesului personal al copilului, aflat în situaţie de risc, în vederea creşterii calităţii acestuia, integrării în mediul socio-educativ, precum şi prevenirii abandonului şcolar şi instituţionalizării.

Printre principalele activităţi şi servicii oferite în cadrul centrului sunt activităţi instructiv-educative, de dezvoltare a abilităţilor şi disponibilităţilor cognitive, afectiv-relaţionale şi social-adaptative.

Mai multe pe acest subiect, în ediţia ziarului Ştirile din Sălaj de miercuri, 15 septembrie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Social