Connect with us

JUDO

Mesajul emoţionant după bronzul paralimpic câştigat de Alex Bologa: “Nu-şi vede medalia. Dar o simte”

Pentru câştigarea medaliei de bronz la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, judoka nevăzător a fost felicitat de o ţară întreagă, începând de la autorităţi locale, oficialităţi şi până la oameni de rând. Însă, de departe, cel mai emoţionant mesaj a venit din partea unui jurnalist bucureştean


Alex Bologa, originar din localitatea Derşida – comuna Bobota,  a început să practice judo-ul pe vremea când era elev în clasa a IX-a, iar de atunci şi până în prezent a reuşit să devină multiplu campion naţional, mondial şi dublu medaliat la Jocurile Paralimpice.

A uimit întreaga planetă în anul 2016, când reuşească să cucerească bronzul paralimpic la Rio de Janeiro, repetând acea performanţă la finele săptămânii trecute, cu ocazia Jocurilor Paralimpice de la Tokyo.

Sportivul sălăjean a participat la categoria 60 de kilograme, acolo unde s-a duelat cu cei mai buni judoka nevăzători din lume.

În sferturile de finală ale competiţiei, Alex Bologa a reuşit să-l învingă pe japonezul Takaaki Hirai, pentru ca în semifinale să fie învins de azerul Vugar Shirinli, cel care avea să cucerească aurul paralimpic al probei.

A urmat lupta pentru medalia de bronz contra lui Sherzod Namozov, din Uzbekistan, meci pe care sportivul sălăjean avea să-l câştige la golden score, spre entuziasmul antrenorului Tomi Gergely, dar şi a întregii ţări. Pentru Alex Bologa a fost a doua medalie paralimpică, o medalie preţioasă care este rodul multor ani de muncă, dar mai ales sacrificii.

De altfel, pentru performanţa sa, Alex Bologa a fost felicitat de autorităţile locale, oficialităţi ale ţării, printre care şi premierul Florin Cîţu, de Ministerul Tineretului şi Sportului, de Comitetul Olimpic Sportiv Român dar şi de reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai, a cărei absolvent este şi mulţi, mulţi alţii. 

De departe, însă, cel mai emoţionant mesaj de felicitare a venit din partea unui jurnalist bucureştean, Inocenţiu Voinea: “Nu-şi vede medalia. Dar o simte. E mai frumoasă căutată cu ochii minţii, atinsă cu degetele, cuprinsă cu inima, udată cu lacrimi pornite din ochi acoperiţi de ploapele-i ca nişte jaluzele, storuri trase pentru a păstra înăuntru lumina, şi afară întunericul. Pentru Alex Bologa lumina este în el, în tot ce a văzut până la câţiva anişori şi în ceea ce a făcut apoi, cu ochii închişi. Bronzul cucerit la Tokyo de judocanul nevăzător este nu numai o victorie într-o mare arenă sportivă, ci o lecţie de viaţă pentru noi toţi. Bravo Alex! Din inimă, FELICITĂRI!”.

Alexandru Bologa este singurul sportiv nevăzător din România care reuşeşte să cucerească medalia de bronz paralimpică.

Delegaţia României de para judo, alcătuită din sportivul Alexandru Bologa, antrenorul Tamas Gergely şi însoţitorul Gabor Gergely, s-a întors de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, fiind întâmpinaţi cu flori pe aeroportul Henri Coandă de către Sally Wood Lamont, preşedintele NPC, de membrii Comitetului Naţional Paralimpic şi de către reprezentanţi ai MTS.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in JUDO