Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Valcău de Jos, comuna care se dezvoltă pe toate planurile! FOTO

Cu un primar harnic şi devotat, comuna cunoaşte o dezvoltare accelerată. Administraţia condusă de Ioan Roşan a investit masiv în reţele de apă şi canalizare, dar şi în infrastructura rutieră, educaţie şi cultură. Au fost modernizate căminele culturale, s-a construit o grădiniţă cu program prelungit şi se vor asfalta toate drumurile şi uliţele din comună. Se va asfalta pentru prima dată şi drumul spre Ratovei, iar în comună va funcţiona şi o clinică privată


Comuna Valcău de Jos înfloreşte sub buna administrare a primarului ing. Ioan Roşan. În fruntea comunei încă din anul 2004, liberalul a avut o strategie de dezvoltare a comunei pe termen mediu şi lung, timp în care a încercat să dea o notă înţeleaptă lucrărilor, astfel încât acestea să se desfăşoare într-o ordine normală. Mai întâi s-a lucrat la reţelele de apă şi canalizare, după care s-a gândit şi la infrastructura rutieră.

Au fost asfaltaţi peste 10 km de drumuri, iar Primăria vrea să asfalteze alţi 37 de km de drumuri şi ulițe, asfel încât toate drumurile din comună să fie asfaltate.

Se pune mare accent şi pe educaţie sau activităţi culturale, drept pentru care au fost modernizate căminele culturale din comună şi se modernizează şi şcolile sau grădiniţele.

Primarul Ioan Roşan îşi doreşte şi reabilitarea dispensarului uman. Până atunci, însă, în comună va funcţiona o clinică privată, cu doi medici specialişti pe medicină internă şi pneumologie.  

“În 2021 avem investiţii în derulare, investiţii noi şi avem o satisfacţie că unele s-au finalizat. Din punct de vedere financiar nu a fost un an uşor pentru că în piaţă a existat o fluctuaţie a preţurilor la materialele de construcţie şi uneori la manoperă, ceea ce ne-a încurcat planurile, decalându-se unele lucrări sau chiar reanalizând conform legislaţiei în vigoare preţurile şi sigur, relaţiile contractuale între autoritatea contractată şi antreprenor”, spune ing. Ioan Roşan.

Investiţii importante în infrastructura rutieră

Primăria Valcău de Jos a investit masiv şi în infrastructura rutieră. Astfel, în prezent, prin PNDL II, la nivelul comunei se desfăşoară un proiect ce vizează asfaltarea a nu mai puţin de 16 km. Şantierele sunt deschise şi administraţia locală speră ca, până la finalul anului, proiectul să fie finalizat. Tot prin PNDL, în localitatea Valcău de Jos se construieşte un pod peste râul Barcău. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 65 %, urmând să se pună grinzile şi lucrările de consolidare a malului râului.

Premieră. Se asfaltează drumul către Ratovei

Chiar dacă localitatea Ratovei nu este una mare, asta nu înseamnă că autorităţile locale uită de existenţa acesteia.

De altfel, primarul Ioan Roşan s-a zbătut pentru a obţine finanţare în vederea modernizării drumului ce duce spre sătucul în care mai trăiesc câteva zeci de suflete. Zona este frumoasă şi prielnică pentru oamenii care îşi doresc linişte şi peisaje ca în poveşti.

“Este un drum de aproximativ 2 km. Va fi primul drum asfaltat spre această localitate. Sigur, nu este o localitate mare, dar s-ar putea  ca după ce am introdus apa în anii anteriori şi acum vom turna asfalt, să fie populată, pentru că este o zonă frumoasă şi propice pentru construcţiile de case”, spune primarul Ioan Roşan.

Se vor asfalta alţi 37 de km de drumuri şi uliţe

În proiectul de pe PNDL nu au fost cuprinse toate drumurile şi uliţele din comună, astfel că autorităţile locale au întocmit un alt proiect pe care l-au depus la CNI. Proiectul se află la stadiul de avize şi acorduri şi se aşteaptă autorizaţia de construcţie.

În cadrul acestui nou proiect este prevăzută asfaltarea a nu mai puţin de 37 de km de drumuri comunale şi vicinale.

“Am cuprins toate drumurile ce au rămas neasfaltate din primul proiect, inclusiv legătura cu comuna Sîg şi legătura cu comuna Borod. La finalul acestui proiect, drumurile din comună vor fi asfaltate în totalitate. Vor fi asfaltate şi drumuri agricole care sunt foarte circulate”.

 Ioan Roşan – primarul comunei

Este gata capela din Valcău de Jos

Printr-un proiect prin GAL, Primăria comunei Valcău de Jos a obţinut o finanţare în valoare de 50.000 de euro, la care s-a adăugat o contribuţie proprie pentru construirea unei capele mortuare în cimitirul din centrul comunal.

Investiţia a fost finalizată cu succes, iar autorităţile locale au în vedere construirea unei astfel de capele în fiecare localitate din comună.

Grădiniţa cu program prelungit în centrul comunal

O ramură importantă în care investeşte Primăria Valcău de Jos este cea a educaţiei. În comună învaţă aproape 400 de elevi, iar autorităţile din comună se zbat pentru a le crea cele mai bune condiţii.

Prin urmare, în centrul comunal s-a construit o clădire modernă în care va funcţiona o grădiniţă cu program prelungit. 

În prezent, autorităţile locale sunt la stadiul de avize şi autorizaţii pentru funcţionare, astfel că, cel mai probabil, grădiniţa nu va funcţiona odată cu începerea noului an şcolar. Însă, noua unitate va funcţiona, cu siguranţă, începând de anul viitor.

Cămine culturale moderne la Subcetate şi Valcău de Sus

În comuna Valcău de Jos, căminul cultural din centrul comunal a fost reabilitat recent şi este unul dintre cele mai frumoase din judeţ.

Totodată, autorităţile locale nu au dat uitării căminele culturale din celelalte sate, fiind finalizate lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare la căminele culturale din localităţile Subcetate şi Valcău de Sus.

Cele două aşezăminte culturare au fost modernizate prin finanţare europeană, construcţiile fiind finalizate, urmând ca în scurt timp să se efectueze şi lucrările de dotare.

“Cele două cămine moderne vor satisface doleanţele tuturor locuitorilor din localităţile respective. Aici mă refer la activităţi culturale care încă se mai desfăşoară şi, desigur, nunţi, botezuri, onomastice, chiar şi înmormântări”, ne-a spus primarul Ioan Roşan.

Valoarea celor două cămine este de aproximativ 500.000 de euro.

Clinică privată în Valcău de Jos

O schimbare importantă va avea loc în comună, în urma unei hotărâri de Consiliu Local.

Astfel, autorităţile locale au decis ca o parte a clădirii unde funcţionează Centrul de Informare şi Marketing Valcău de Jos să fie închiriată unei echipe de medici.

Prin urmare, în comună va funcţiona o clinică privată ce va avea un medic specialist din Oradea, pe medicină internă şi un medic specialist pe secţia de pneumologie, din Şimleu Silvaniei.

În viitor, autorităţile locale şi-ar dori ca în comună să funcţioneze şi alte secţii medicale, precum neurologie sau psihiatrie.

Se modernizează Şcoala din Valcău de Jos

Unul dintre şantierele deschise în prezent la nivelul comunei este şi cel de la Şcoala din Valcău de Jos, acolo unde au loc lucrări ample de modernizare. Se va schimba total acoperişul, se vor efectua termoizolaţii, precum şi zugrăveli, tencuieli şi aşa mai departe.

“Dacă lucrările nu vor fi finalizate până la data începerii noului an şcolar, orele se vor ţine în clădirea grădiniţei cu program prelungit. Aceasta este locaţia de rezervă pentru câteva săptămâni, dacă va fi cazul”, spune primarul.

Dispensarul uman, în atenţia Primăriei

O investiţie de viitor pe care administraţia locală o are în vedere este reabilitarea dispensarului uman din Valcău de Jos.

Astfel, prin GAL, Primăria speră să obţină finanţare pentru reabilitarea, dotarea şi extinderea dispensarului medical.

“Încă nu ştim exact ce sumă am putea primi pentru acest proiect, dar cred că consilierii locali vor fi de acord să mai punem bani din bugetul local pentru realizarea investiţiei”, spune primarul.

Totodată, autorităţile locale vor să amenajeze şi o parcare, dar şi un loc de recreere.

Sediu nou pentru Primărie?

Primarul Ioan Roşan a decis să pună la punct comuna şi abia apoi să se gândească la un sediu nou de Primărie.

S-a lucrat la apă, canalizare, infrastructură rutieră, modernizare clădiri publice, astfel că în viitorul apropiat, autorităţile locale se gândesc şi la un sediu nou de Primărie.

În acest sens, primarul Ioan Roşan are deja două concepte şi se gândeşte să supună opiniei publice să-l voteze pe cel cu care sunt de acord.

“Voi supune dezbaterii publice, precum şi în Consiliul Local. Soluţia care va fi acceptată de majoritate va fi dată proiectantului pentru realizarea proiectului tehnic. De-a lungul anilor am pus accent pe infrastructură, drumuri, apă, canal, cămine, şcoli, grădiniţe şi cred că, acum, locuitorii comunei Valcău de Jos ar trebui să aibă un sediu decent. O clădire cu mai puţine ghişee şi cu spaţii în care fiecare funcţionar să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale”, spune Ioan Roşan.

Proiectul va fi cuprins pe lista de investiţii pentru anul 2022, iar autorităţile locale speră să găsească finanţare pentru acest proiect.

Se caută soluţii pentru modernizarea bazei sportive

Un alt proiect de viitor este şi modernizarea bazei sportive din localitatea Valcău de Jos, acolo unde îşi desfăşoară meciurile echipa de fotbal Cetatea Valcău (Liga a V-a).

Autorităţile locale caută soluţii pentru construirea unor vestiare, cât şi a unei tribune. Totodată, Primăria a alocat bani şi pentru activitatea echipei de fotbal care s-a înscris în noul sezon din Liga a V-a.“În principiu, locuitorii comunei Valcău de Jos îmi cunosc strategia, pentru că în general am avut o strategie pe termen mediu şi lung. În momentul de faţă, le-aş cere să aibă încredere ca şi până acum în instituţia primarului, în primar şi în Consiliul Local. Le mulţumesc pentru răbdarea pe care au avut-o în ultimii ani şi aici mă refer la disconfortul provocat de investiţii, canalizare, în special racordurile, precum şi la asfaltări. Le cer să aibă răbdare şi să înţeleagă că atunci când se fac anumite lucrări, cum o să fie şi asfaltarea, să fie înţelegători când le vom propune rute ocolitoare sau blocăm anumite străzi pentru a realiza investiţiile. În concluzie, sunt mulţumit de sprijinul şi susţinerea pe care ni le acordă comunitatea mie şi Consiliului Local. Şi, exact ca şi cum am spus şi până acum, eu încerc să nu-i dezamăgesc şi să-i fac să nu regrete că mi-au acordat atâţia ani încrederea”.

 Ioan Roşan – primarul comunei Valcău de Josloading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate