Connect with us

Actualitate

Ioan Dumuţa, o viaţă în slujba sportului!

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport, acum în vârstă de 88 de ani, se poate mândri cu faptul că în mandatul său au avut loc proiecte importante pentru sportul sălăjean, în special construirea sălii de sport şi a tribunei Stadionului Municipal. Nu mai puţin de 19 ani s-a aflat la conducerea sportului din Sălaj, timp în care a avut nenumărate realizări. S-a stabilit în Germania de ani buni, dar, în fiecare an, vine cu mare drag acasă, în Sălaj. Am profitat de vizita dânsului pentru a rememora câteva evenimente importante din vremea respectivă


Povestea lui Ioan Dumuţa a început la data de 30 iunie 1933, la Pericei. Încă din copilărie a fost atras de sport şi tot ceea ce înseamnă educaţie fizică. A urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, după care a fost încadrat ca profesor de Educaţie Fizică şi Sport la Şcoala de Arte şi Meserii din Zalău.

Totodată, Dumuţa făcea şi ore suplimentare la Liceul Simion Bărnuţiu. A profesat între anii 1958 – 1967, timp în care a pregătit mai multe echipe, reuşind să aibă rezultate bune în mai multe ramuri sportive.

De altfel, cu echipa de baschet de la Liceu a câştigat faza judeţeană a Cupei Liceelor, fiind prezentă la faza zonală. A obţinut rezultate notabile şi la atletism sau volei, cea din urmă fiind şi ramura în care este specializat.

Din 1967 a devenit preşedintele Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport (CJEFS) Sălaj până în 1973, urmat apoi de un mandat de secretar în cadrul aceleiaşi instituţii, în perioada 1973 – 1978.

În această perioadă, Ioan Dumuţa s-a zbătut enorm pentru a îmbunătăţi infrastructura sportivă din Zalău.

A întâmpinat dificultăţi, în special din cauza regimului comunist de la acea vreme, dar a găsit o soluţie la toate şi se poate mândri că a reuşit să obţină finanţare pentru actuala sală de sport, tribuna Stadionului Municipal, actualul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi chiar pentru primele terenuri de tenis de câmp.

Înainte de anii ’90, Ioan Dumuţa s-a stabilit în Germania, în Ingolstadt, dar în fiecare an revine cu drag în România.

A venit şi în acest an, nu cu maşina cum obişnuia, ci cu avionul de această dată. Redactorii Sportul Sălăjean au profitat de vizita dânsului pentru a sta puţin de vorbă şi a retrăi acele vremuri în care a “luptat” pentru ca sportul din Sălaj să aibă condiţii pentru performanţă.

Povestea sălii de sport din Zalău

La finalul anilor ’60 lua naştere şi judeţul Sălaj, iar infrastructura sportivă din judeţ era una precară care nu era propice pentru performanţă. Ales preşedinte la CJEFS, Ioan Dumuţa a dorit să obţină fonduri pentru construirea unei săli de sport pentru ca şi în Zalău să existe sport de performanţă.

“Am fost la generalul Dragnea şi am cerut să-mi dea sportivi pentru a putea face performanţă, dar şi sprijin pentru infrastructură. Ne-a cuprins într-un program şi ne-a dat finanţare. Deşi am întâmpinat dificultăţi şi au existat voci care spuneau să nu primim noi finanţare pentru sală, până la urmă, totul s-a rezolvat, iar după un an de zile m-am prezentat la dumnealui cu rezultatele izbutite”, ne-a declarat Ioan Dumuţa.

Rezultatele nu au întârziat să apară, iar în scurt timp, Zalăul avea echipă de volei şi de handbal în primele ligi din ţară.

Pe vremea sa s-a construit şi tribuna Stadionului

Când a ajuns Ioan Dumuţa la cârma judeţului pe ramură de sport, infrastructura aproape că nu exista, iar la stadionul din Zalău, tribuna era formată de doi ţăruşi şi o scândură, ca în orice comună.

În momentul în care Ioan Traian Ştefănescu – prim secretar al judeţului Sălaj a venit la un meci de fotbal, dar când a văzut ce tribună există l-a întrebat pe Ioan Dumuţa că într-un ţarc de oi îl bagă, după cum ne mărturiseşte fostul preşedinte al CJEFS.

A fost un moment decisiv, având în vedere că de câţiva ani, Dumuţa se lupta să obţină finanţare pentru tribuna Stadionului, iar în urma acelui episod, a reuşit.

Tot atunci s-a construit şi actualul sediu al DJST

Ioan Dumuţa a reuşit în perioada în care a fost preşedinte şi secretar la CJEFS să construiască şi actualul sediul al DJST Sălaj.

A fost destul de greu de obţinut şi chiar au riscat închisoare în procesul de obţinere de fonduri. Până la urmă, totul s-a rezolvat, iar Zalăul se bucură şi în prezent de clădirea respectivă, acolo unde funcţionează Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj.

A lăsat România pentru… Germania

Deşi dorinţa sa a fost de a continua în Sălaj, în cele din urmă, în anul 1987 s-a mutat în Germania cu familia, după ce din 1978 ocupase funcţia de preşedinte al actualului Club Sportiv Municipal.

A ajuns în Germania, acolo unde a fost antrenor al echipei de volei Polizei Sportverein Ingolstadt, echipa poliţiei din oraş.

“Un nepot de-al nevestii era legitimat la Polizei Sportverein şi mi-a zis că au nevoie de un antrenor. A vorbit el cu directorul de acolo şi m-a anunţat să mă prezint la antrenament în echipament sportiv. Mi-a dat grupa de copii, 12 la număr şi eu nu ştiam o boabă de germană. Am făcut un antrenament cum se făcea în România şi toată lumea a rămas impresionată. Imediat după antrenament, directorul mi-a propus să continui, dar i-am zis că nu pot face asta până nu termin cursul pentru limba germană. Nu a acceptat şi aşa am devenit antrenorul echipei. Le-am adus multe cupe…”, îşi aminteşte Ioan Dumuţa.

Peste 300 de copii sălăjeni au mers la Ingolstadt

Odată stabilit acolo, Dumuţa nu a uitat de copiii sportivi din Sălaj şi de-a lungul anilor, peste 300 de sportivi au participat în Germania la diverse competiţii. Fie că vorbim de fotbal, volei, tenis de câmp, tenis de masă sau box, sălăjenii au mers în Ingolstadt datorită implicării lui Ioan Dumuţa.

Regretul lui Ioan Dumuţa

Fostul preşedinte al CJEFS şi-a pus amprenta asupra sportului din Sălaj timp de 19 ani cât s-a aflat la conducere. S-a implicat mult pentru a ajuta sportivii sălăjeni şi după ce s-a stabilit în Germania. A încercat în continuare să ajute la dezvoltarea sportului, dar şi a oraşului Zalău.

De altfel, Dumuţa s-a ocupat pentru ca Zalăul să se înfrăţească cu Ingolstadt, însă, din păcate, demersurile au fost sistate din cauza unor neînţelegeri, acesta fiind şi marele său regret.

Însă, după cum spuneam şi pe la începutul acestui reportaj, în cei 19 ani cât timp s-a aflat la conducere, Ioan Dumuţa a reuşit să obţină finanţare pentru construirea sălii de sport, tribuna Stadionului Municipal, clădirea actualului sediu al DJST Sălaj, precum şi pentru primele terenuri de tenis din oraş.

Sigur, acesta sunt doar câteva dintre obiectivele mari, însă, activitatea sa a fost mult mai complexă.

„Mi-a plăcut să mă implic şi să rezolv ceea ce îmi puneam în cap. Ţin minte şi acum că primarul de la acea vreme spunea că nu scapă de mine nicicum. Dacă mă scotea pe uşă, intram pe geam”, spune Ioan Dumuţa, cel care s-a implicat şi în aducerea unor nume de legendă la Zalău, precum Gheorghe Tadici, Vasile Buzatu sau Nicolae Teudean.

De precizat este şi faptul că Ioan Dumuţa este cetăţean de onoare al municipiului Zalău şi chiar dacă este stabilit în Germania, sufletul său încă este la Zalău…

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate