Connect with us

Actualitate

FOTO – Mihai Viteazul, omagiat şi în acest an la Monumentul de la Guruslău

Cei 420 de ani de la ultima victorie a domnitorului au fost marcaţi duminică la Monumentul de la Guruslău, printr-o depunere de jerbe şi o ceremonie religioasă. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene

Împlinirea a 420 ani de la ultima victorie a oştilor conduse de domnitorul Mihai Viteazul împotriva armatelor lui Sigismund Bathory a constituit, şi în acest an, prilej de sărbătoare la Guruslău.
Manifestările au avut loc duminică, 1 august, la Monumentul de la Guruslău ridicat în cinstea domnitorului, unde a avut loc o depunere de jerbe dar şi o ceremonie religioasă.


La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, prefectul Dari Toma, dar şi reprezentanţi ai MApN şi ai Fundaţiei “Mihai Viteazul”.

“Suntem astăzi, aici, pe dealul Guruslăului, într-un loc încărcat de istorie şi impregnat de geniul artistic al sculptorului Victor Gaga, fiul lui Paul Gaga – participant, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.O lucrare de artă monumentală, pentru o personalitate monumentală – Mihai Viteazul, domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, între 1599 şi 1600, cele trei state medievale – Țara Românească, Transilvania și Moldova, reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă. Astfel, voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.Dacă vorbim de Mihai Viteazul, vorbim de o personalitate emblematică pentru ceea ce reprezintă astăzi România, un strateg desăvârşit şi un vizionar al vremurilor sale. O demonstraţie a geniului său militar este şi evenimentul pe care îl marcăm astăzi, respectiv bătălia de Guruslău, ce a avut loc între două armate, cea a lui Mihai Viteazul, împreună cu Giorgio Basta pe de o parte și cea a lui Sigismund Báthory pe de altă parte.Noi, în Sălaj, îi cinstim memoria în fiecare an, la început de august, pe locul unde a obţinut ultima sa victorie, lângă monumentul conceput de Victor Gaga. Glorie eternă eroilor neamului!”, a precizat, în cuvântul său, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma.


După depunerea de jerbe şi ceremonia religioasă, evenimentul s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari, pe muzica Fanfarei “Promenada” a Primăriei Zalău.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate