Connect with us

Actualitate

REPORTAJ. Administraţia locală pregăteşte noi investiţii importante în oraşul Jibou. FOTO

În lista nouă de investiţii, Primăria a inclus mai multe obiective. Se are în vedere creşterea eficienţei energetice la Grădiniţa cu program normal Nr. 3, reabilitatea şi modernizarea Liceului Tehnologic “Ion Agârbicianu”, construirea de noi spaţii de joacă, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public, cât şi construirea a 2 blocuri ANL


În frunte cu primarul Dan Ghiurco şi viceprimarul Vlad Paşcalău, autorităţile locale vin în faţa cetăţenilor cu patru proiecte de investiţii importante pentru comunitate, la care s-a lucrat în acest an: strada Wesselenyi (investiţie la care recepţia s-a făcut chiar ieri), Grădiniţa cu program prelungit ”Prichindel”, sala de sport şi bazinul de înot didactic. Primăria anunţă însă şi alte proiecte utile pentru jibouani

Din 2016, de când Dan Ghiurco a preluat frâiele administraţiei locale, oraşul Jibou a intrat într-un amplu proces de modernizare. Dintr-un oraş plictisitor, Jiboul a devenit o localitate atractivă, după numeroasele investiţii care s-au făcut în aceşti ani din fonduri europene, guvernamentale sau cu bani de la bugetul local.

Reabilitarea şi modernizarea străzilor Tudor Vladimirescu şi Odorheiului au adus o schimbare majoră în oraş. Asta după ce pe cele două străzi s-au realizat trotuare moderne, piste de biciclete, treceri noi de pietoni, iar întreaga arteră a devenit un bulevard, care a fost înfrumuseţat cu flori şi arbuşti. 

Totodată, au fost introduse în subteran toate utilităţile, iar cele două străzi sunt acum iluminate cu LED-uri. A fost unul dintre cele mai mari proiecte, pe care Primăria l-a dus la bun sfârşit, iar gradul de confort al cetăţenilor s-a mărit.

Alte şi alte lucrări importante au mai avut loc în oraş şi în satele aparţinătoare, dar administraţia locală nu s-a oprit aici şi a pregătit o listă importantă de investiţii pentru perioada următoare.

Proiect pentru reabilitarea, modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Grădiniţa Nr. 3 din Jibou

Instituţiile de învăţământ au fost mereu o prioritate pentru Primăria Oraşului Jibou. În ultimii ani, mai multe clădiri s-au modernizat şi se află în plin proces de reabilitare şi modernizare.

Administraţia locală a pregătit un proiect şi pentru Grădiniţa cu program normal Nr. 3 din Jibou, care urmează să intre într-un proces de reabilitare, modernizare şi de creştere a eficienţei energetice.  Studiul de fezabilitate a fost deja întocmit, iar acum se lucrează la proiectul tehnic, care se va depune la Administraţia Fondului de Mediu.

Proiect nou pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic ”Ion Agârbiceanu”

Chiar dacă a fost în atenţia administraţiei locale, Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” nu a putut fi modernizat, deoarece proiectul nu a putut fi depus în exerciţiul financiar anterioar, din cauza faptului că liceele teoretice nu erau eligibile.

Însă, Primăria nu a renunţat la ideea de a moderniza şi această unitate de învăţământ şi nu a abandonat proiectul.

 ”Am întocmit studiul de fezabilitate, iar din discuţiile cu cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională am fost încurajaţi să pregătim un studiu de fezabilitate, deoarece avem informaţii că va exista finanţare pentru liceele teoretice”, spune primarul Dan Ghiurco.

Mai există proiecte de reabilitare şi modernizare pentru alte două unităţi de învăţământ, Şcoala “Lucian Blaga” şi Liceul Tehnologic ”Octavian Goga”.

Spaţii noi de joacă în cartiere

În ultimii ani, Primăria a dat o altă alternativă copiilor din oraş, prin crearea mai multor spaţii de joacă şi de petrecere a timpului liber.

Şi în lista nouă de investiţii, astfel de lucrări se vor mai face în oraş, iar administraţia locală îşi propune ca până la final de an să mai construiască încă cinci spaţii noi de joacă în cartiere.

”Ne dorim amenajarea în cele două cartiere de blocuri a unor spaţii de joacă şi de petrecere a timpului liber. Proiectul este aproape finalizat şi ne dorim că până la sfârşitul anului să terminăm construcţia a cinci spaţii de joacă şi de petrecere a timpului liber”, ne-a declarat primarul Dan Ghiurco.

Aceste investiţii se vor face cu bani de la bugetul local. În momentul de faţă se lucrează la proiectul tehnic, după care va fi deschisă licitaţia pentru lucrări, care s-ar putea termina în trei-patru luni.

Iluminatul public se modernizează în tot oraşul, dar şi în satele aparţinătoare

Primăria Jibou investeşte şi în siguranţa cetăţeanului şi, ca urmare, are în derulare un proiect de 13 milioane de lei, pe Axa 3 a Programulului Operaţional Regional de eficienţă energetică privind modernizarea iluminatului public în Jibou şi în satele aparţinătoare.

Proiectul tehnic a fost terminat, iar lucrările stau să înceapă. Se are în vedere înlocuirea a peste 1.000 de corpuri vechi de iluminat cu LED-uri, dar şi montarea a aproximativ 100 de stâlpi noi pentru a se asigura iluminatul public pe toate uliţele din satele aparţinătoare. Acest proiect este prevăzut şi cu un sistem inteligent de telegestiune.

Lucrări din bugetul local în cartierul Garoafelor

Cartierul Garoafelor va avea o altă faţă în perioada următoare, după ce administraţia locală va demara ample lucrări de modernizare. Din bugetul local se are în vedere modernizarea iluminatului public şi introducerea în subteran a reţelei de fibră optică.

Pentru acest tip de lucrări, Primăria a alocat 500.000 de lei. După ce lucrările se vor finaliza, în cartierul Garoafelor se va trece la modernizarea aleelor şi spaţiilor verzi, finanţarea fiind asigurată tot de la bugetul local.

Tot din bugetul local, Primăria va demara lucrări şi pe Strada Stadionului, unde va fi lărgit podul, se va construi un trotuar pietonal şi se va amenaja o parcare.

”Am insistat să facem în acest an lucrarea, pentru că urmează printr-un alt proiect de modernizare a întregului cartier, să reconfigurăm atât aleile pietonale, cele carosabile, dar şi spaţiile verzi. Este tot un proiect din bugetul local, de peste 2 milioane lei şi vrem să începem implementarea lui după ce finalizăm acest proiect de modernizare a iluminatului public şi de introducere în subteran a fibrei optice”.

Dan Ghiurco

Lucrările la cele două blocuri ANL ar putea începe în această toamnă

Din anul 2019, Primăria Jibou a făcut demersuri la Agenţia Naţională pentru Locuinţe ca în cartierul Garoafelor să se construiască două blocuri cu 32 de unităţi locative.

Administraţia locală a primit informaţii noi, proiectul urmând să primească finanţare, astfel că lucrările ar putea începe din această toamnă.

”Ne apropiem de finalul corespondenţei şi a clarificărilor solicitate de cei de la Agenţia Naţională de Locuinţe. Printr-o adresă recentă ne-au informat că proiectul primeşte finanţare şi că lucrările de construcţie a blocurilor ANL vor începe din această toamnă”, adaugă Dan Ghiurco.

S-au recepţionat lucrările de pe strada ce duce la Grădina Botanică

Cea mai circulată stradă din Jibou are un aspect total schimbat în bine. Administraţia condusă de primarul Dan Ghiurco şi viceprimarul Vlad Paşcalău a reuşit să transforme strada Wesselenyi într-una dintre cele mai frumoase străzi din judeţ.

Lucrările s-au făcut cu bani de la bugetul local şi au constat în introducerea în subteran a reţelor de energie electrică, gaz, fibră optică şi  iluminat stradal, iar tot în subteran a fost amenajată şi o reţea de colectare a apelor pluviale.

S-a refăcut partea carosabilă şi s-au amenajat trotuare cu granit. Sistemul de iluminat a fost modernizat, fiind montaţi stâlpi metalici şi corpuri cu LED, iar prin reabilitarea străzii au fost realizate peste 50 de locuri noi de parcare.

Chiar marţi a avut loc recepţia finală a lucrărilor, iar primarul Dan Ghiurco s-a declarat extrem de încântat de această lucrare pentru care Primăria a alocat aproximativ 2 milioane de lei.

”Am ţinut mult la această lucrare şi am vrut să realizăm cea mai frumoasă stradă din judeţul Sălaj. Acum, aceasta are un aspect elegant, cum ne-am dorit, astfel încât turiştii care vin la grădina botanică să vadă o stradă frumoasă şi aranjată”.

Dan Ghiurco – primarul oraşului Jibou

S-a finalizat proiectul de reabilitare şi modernizare rigole pluviale în satele Cuceu şi Var

Săptămâna trecută, Primăria Jibou a recepţionat şi lucrările de reabilitare şi modernizare a rigolelor pluviale din satele Var şi Cuceu, tot din bugetul local.

”S-au realizat lucrări care asigură scurgerea apelor, consolidarea terasamentelor şi accesul la proprietăţi în satele Var şi Cuceu. S-au realizat 4.490 mp de şanţuri betonate de diferite secţiuni şi rigole de acostament, precum şi 3.895 mp suprafeţe betonate care asigură accesul la proprietăţi”, spune primarul Dan Ghiurco.

Avansează lucrările la Grădininţa ”Prichindel”. Clădirea va avea o arhitectură deosebită

Primarul Dan Ghiurco a făcut o treabă excelentă în oraşul Jibou încă din primul mandat. De anul trecut, face o echipă bună împreună cu tânărul Vlad Paşcalău – noul viceprimar al oraşului, care şi el este implicat în bunul mers al lucrărilor pe care le demarează şi derulează administraţia locală.

În oraş se află în derulare proiecte importante, iar unul dintre acestea constă în modernizarea şi extinderea Grădiniţei cu program prelungit ”Prichindel”, investiţie care se realizează din fonduri europene.

Proiectul se derulează într-un ritm bun, astfel că şantierul este avansat şi s-au executat peste 50% din lucrări. 

În cadrul proiectului au fost cuprinse lucrări de extindere a corpurilor existente, reabilitarea structurii de rezistenţă şi de modernizare a spaţiilor cu destinaţie specifică, lucrări de eficientizare termică şi fonică a construcţiilor, de modernizare a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, de amenajare exterioară a construcţiei, spaţii de joacă şi recreere, împrejmuirea terenului aferent, cât şi dotarea grădiniţei.

Întreaga clădire are o arhitectură specială. La finalizarea lucrărilor, Grădiniţa “Prichindel” va fi una dintre cele mai moderne din judeţ.

”Sunt foarte mulţumit de ritmul în care lucrează firma constructoare. Când un constructor îşi face treaba bine şi este în graficul de realizare a lucrărilor,  pentru noi este o satisfacţie. După cum stau lucrările, la finalul anului, grădiniţa cu program prelungit va fi finalizată. Va fi o grădiniţă cu o arhitectură deosebită”, spune primarul Dan Ghiurco.

Se lucrează la sala de sport şi la bazinul de înot

Lângă stadion se construieşte un adevărat complex sportiv, unde se ridică o sală de sport modernă cu 180 de locuri, dar şi un bazin de înot, ambele investiţii fiind derulate prin Compania Naţională de Investiţii.

”Sperăm ca lucrările să decurgă bine, iar constructorul să se încadreze în termenul de finalizare de 10 luni şi jumătate. Anul viitor ar trebui să avem sala de sport finalizată”, spune primarul. La bazinul de înot a trebuit modificată soluţia tehnică, astfel că lucrările s-au ”împotmolit”, dar s-au reluat săptămâna trecută.

”A existat o problemă tehnică, dar de o săptămână constructorul a venit cu o echipă şi se lucrează la bazin. Sper să profite de vremea bună şi să avanseze lucrările”, precizează Dan Ghiurco.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Actualitate